Povežite se s nama


Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i nezavisni vijećnik u Gradu Kastvu Marin Rančić na današnjoj tiskovnoj koneferenciji predstavili su Davora Jurčića, kandidata za gradonačelnika Grada Kastva.

“Naš politički put počeo je na prošlim lokalnim izborima, prije 4 godine. Tada smo, razočarani i nezadovoljni činjenicom da Kastvom upravlja jedna mala grupa ljudi koja od politike ima osobnu korist, a za upravljanje gradom nedostatak vizije, sposobnosti i morala, odlučili  ponuditi građanima novi izbor. Već tada, dobili smo podršku jednog dijela građana, i dobili priliku zastupati ih u Gradskom vijeću.

Kroz naš rad u vijeću samo su se potvrdile sve naše sumnje u ispravnost načina na koji se našim gradom upravlja, te smo takvoj vlasti postali jedina ozbiljna oporba, i trudili se uvijek biti glas razuma i konstruktivne građanske kritike.

Da ne pričamo previše o uskoro bivšoj vlasti, moramo samo istaknuti ključne problema u njihovom vladanju, koji su nas i motivirali da ponudimo alternativu.

Možemo ih sumirati u tri područja:

  • To su u prvom redu kapitalni projekti, koji su obilježeni lošim gospodarenjem prostorom, uvijek preskupi i neracionalni, a u izvedbi i nekvalitetni. (primjer dvorane, vrtića, ili još neizgrađenog groblja)
  • Drugi ključan problem je nesavjesno trošenje proračuna i općenito način vladanja, koji podsjeća na plemstvo. Rastrošnost u domjencima i raznim beznačajnim proslavama (često sa uzvanicima a ne građanima), odabir skupljih varijanti (poput kupnje umjesto građenja, koncesija umjesto vlastitog komunalnog poduzeća, ‘outsorceinga’ prehrane u vrtićima umjesto opremanja kuhinje i slično)
  • Treći je problem transparentnosti, što smo doživjeli kao vijećnici (u konstantnom probijanju svih propisanih i zakonskih rokova, pa čak i potpunog zanemarivanja vijećničkih pitanja); u projektima koji uvijek dolaze pred vijeće u finalnoj fazi bez prostora za raspravu (to se odnosi i na najznačajnije dokumente poput Plana ukupnog razvoja, čije naručivanje i proces izrade je provedeno bez znanja svih vijećnika, u čijoj su izradi zaobiđeni i svi odbori pri gradskom vijeću) te opet u trošenju proračunskog novca (gdje sada, u pred par dana donesenom novom Pravilniku o provođenju postupka javne nabave, dozvoljavamo direktno ugovaranje do čak 200.000 kn!)”, poručuju iz Akcije mladih u svom priopćenju za medije.