Povežite se s nama

Izbori

Akcija mladih: Komadina je napravio politički kartel, a lučke uprave su SDP-ova Fimi media

Objavljeno

na
Na konferenciji su se medijima obratili županijski vijećnici Akcije mladih Vjekoslav Rubeša i Bojan Kurelić s informacijama o radu Županijskih lučkih uprava Primorsko-goranske županije, te predočili dokaze o formiranju POLITIČKOG KARTELA na čelu kojeg se nalazi aktualni župan ZLATKO KOMADINA.  Priopćenje prenosimo u cijelosti:

POLITIČKI KARTEL sporazumno je udruživanje pojedinaca i tvrtki okupljenih oko jedne (ili više) političke opcije koji svojim zajedničkim djelovanjem ostvaruju monopol nad javnim funkcijama i tokovima javnog novca te na temelju toga izvlače osobnu financijsku korist iz javnih sredstava. 

Županijska organizacija SDP-a, cijela struktura županijskih lučkih uprava, kozultantske i PR tvrtke povezane s SDP-om i županijskim lučkim uprava čine POLITIČKI KARTEL. 

Na čelu tog kartela je aktualni župan ZLATKO KOMADINA.

Župan imenuje većinu u svim upravnim vijećima županijskih lučkih uprava a na čelu svih upravnih vijeća županijskih lučkih uprava nalaze se visokopozicionirani članovi SDP-a od najvećeg županovog povjerenja. 

Na mjesta ravnatelja županijskih lučkih uprava (koji se biraju NATJEČAJEM!) dolaze isključivo visokopozicionirani SDP-ovi članovi. 

Tvrtke koje županijske lučke uprave angažiraju na poslovima PR-a i pravnim konzultantskim poslovima direktno su povezane sa stranačkom strukturoma SDP-a. U tim tvrtkama rade visokopozicionirani SDP-ovi članovi ili su u vlasništvu visokopozicioniranih SDP-ovaca. Te tvrtke osim od strane županijskih lučkih uprava angažirane su direktno i od samog SDP-a te odrađuju i jedan veliki dio marketinških usluga promidžbe i informiranja za SDP kao političku stranku i to godinama na svim razinama izbora. Pa tako i na ovim lokalnim izborima. 

Da bi u potpunosti sagledali razinu kontrole koju SDP ima nad radom Županijskih lučkih uprava treba prvo pogledati upravljačku strukturu istih: 

  • Marin Gregorović – Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave CRES je ujedno i SDPov zamjenik gradonačelnika Cresa. 
  • Loris Rak, Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave MALI LOŠINJ – predsjednik je kluba SDPa u Županijskoj skupštini PGŽ, a uz njega član Upravnog vijeća je Dejan Nekić, predsjednik SDP Mali Lošinj. 
  • Ljudevit Krpan Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave KRK – pročelnik je Upravnog odjel za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽa. Vlado Šušak, član Upravnog vijeća ŽLU Krk je predsjednik lokalne organizacije SDP-a na otoku Krku
  • Matahlija Ivan Predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave RAB – predsjednik je SDPa RAB
  • Fernando Kirigin – ravnatelj Županijske lučke uprave Opatija – predsjednik je SDPa Opatija
  • Mario Kružić – ravnatelj Županijske lučke uprave  Crikvenica i predsjednik SDPa Crikvenica. a uz njega je Davorka Vukelić predsjednica Upravnog vijeća Županijske lučke uprave CRIKVENICA – bivša predsjednica SDPa Crikvenica
  • Saša Đujić, predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave NOVI VINODOLSKI – SABORSKI ZASTUPNIK SDPa

Na prošloj tiskovnoj konferenciji analizom upravljačkih struktura Županijskih lučkih uprava i novčanih tokova jasno smo utvrdili da županijski SDP na čelu sa Županom Zlatkom Komadinom u potpunosti kontrolira upravljačke strukture i sve novčane tokove u sustavu županijskih lučkih uprava. Isto tako jasno smo utvrdili na koji način novac ulazi u sustav županijskih lučkih uprava i kako on i kome iz tog sustava izlazi. Nedvojbeno se radi o jasno formiranom krugu novčanog toka u kojem se vrti javni novac.

Kako bi u potpunosti kontroliralo POLITIČKI KARTEL Župan Zlatko Komadina čak je dva puta u zadnja 2 mandata protuzakonito imenovao kao predsjednicu upravnog vijeća županijskih lučkih uprava svoju vlastitu zamjenicu i desnu ruku MARINU MEDARIĆ. 

  Marina Medarić 03.06.2013. stupila je na dužnost zamjenice župana a istovremeno je obnašala funkciju predsjednice Upravnog vijeća županijske lučke uprave Cres do 12.09.2013. Isto tako Marina Medarić preuzela je 12.05.2017. svoj drugi mandat zamjenice župana a istovremeno je 22.09.2017. od strane Župana Komadine imenovana za predsjednicu Upravnog vijeća županijske lučke uprave Krk. Na funkciji predsjednice Upravnog vijeća županijske lučke uprave Krk ostala je do 23.02.2018. kada ju je na toj funkciji pod okriljem noći zamjenio Ljudevit Krpan pročelnik  Upravnog odjel za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽa.

pastedGraphic.png

Izvor: Ministarstvo uprave RH – Nespojivost dužnosti članova predstavničkih tijela JLS te nespojivost dužnosti općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, Zagreb 05.01.2018.

Člankom 89., stavkom 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici za vrijeme dok obnašaju dužnost ne mogu biti: 

  • ravnatelj i djelatnik, te član upravnog vijeća ustanove ili druge pravne osobe kojoj je jedinica lokalne,odnosno područne (regionalne) samouprave osnivač

Temeljem članka 90., stavka 2. Zakona o lokalnim izborima, općinski načelnik, gradonačelnik i župan te njihovi zamjenici koji za vrijeme obnašanja dužnosti prihvate nespojivu dužnost MORAJU PODNIJETI OSTAVKU U ROKU 8 DANA od prihvaćanja nespojive dužnosti, a ako ne podnesu ostavku sukladno rečenom, mandat općinskog načelnika, gradonačelnika odnosno župana i njihovog zamjenika IM PRESTAJE PO SILI ZAKONA.

pastedGraphic_1.png

Izvor: Ministarstvo uprave RH – Nespojivost dužnosti članova predstavničkih tijela JLS te nespojivost dužnosti općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, Zagreb 05.01.2018.

Prevedeno, Marina Medarić u dva mandata je obnašala nespojivu dužnost a da nije podnijela ostavku. Što znači da je obnašala dužnost ZAMJENICE ŽUPANA PROTUZAKONITO u oba mandata jer joj je po SILI ZAKONA mandata trebao prestati 8 dana od imenovanja na nespojivu dužnost. Time je aktualna zamjenica župana i trenutačni kandidat za tu funkciju uz trenutačnog župana Zlatka Komadinu bila u SUKOBU INTERESA te je protuzakonito primala 8 godina plaću zamjenice župana. U 8 godina Primorsko-goranska županija, odnosno njeni građani isplatili su više od 2 milijuna kuna brutto plaće zamjenici župana koja je tu funkciju obnašala protivno Zakonu. 

Ovu priču možemo zaokružiti i s drugim kandidatom za zamjenika Zlatka Komadine Vojkom Brautom koji je sastavni dio ovog POLITIČKOG KARTELA SDP-a jer između ostalih poslova koje obavlja za gradove, općine, trgovačka društva i ustanove u javnom vlasništvu a pod kontrolom SDP-a sa svojim odvjetničkim uredom obavlja poslove za županijske lučke uprave. 

U normalnoj demokratskoj državi u kojoj postoji pravosudni sustav članovi ovog POLITIČKOG KARTELA ne bi bili kandidati za izvršne funkcije nego kandidati za kazneni progon. 

Osim vrlo jasnog kršenja zakona u imenovanju Marine Medarić, odnosno njenom protuzakonitom ostanku na na nespojivoj dužnosti i nevjerojatnoj ‘podudarnosti’ u izborima ravnatelja ŽLU (iz redova SDP-a) i tvrtkama koje ŽLU angažiraju kao PR i konzultante (u vlasništvu SDP-a i povezane sa SDP-om), sami prihodi koji se generiraju u županijskim lučkim upravama stječu se kršenjem zakona, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama i pravilnicima, što smo detaljno objasnili na prethodnoj press konferenciji.

Sama metoda izvlačenja javnog novca koja nakon toga slijedi, preko PR usluga, metoda je vrlo poznata javnosti i pravosudnim organima još od Fimi-medie, a danas se u medijima aktualizirala kroz temu malverzacija u zdravstvu. No zašto je to tako nezanimljivo kada to radi SDP?

Nije li dovoljna činjenica da se radi o kriminalu? Nije li dovoljno da se radi o javnoj upravi i javnim sredstvima?

Je li manje zanimljivo ako se radi o (glavnoj) oporbenoj stranci na nacionalnoj razini, u njihovoj bazi, ili je baš zbog toga manje zanimljivo?

Je li to sve skupa nezanimljivo i van interesa javnosti i pravosuđa, ili je situacija u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, upravo s obzirom da se radi o SDP-ovoj bazi, toliko pokrivena utjecajem ovog kartela da tako nešto teško može doći do institucija i medija?  

PRILOG DOKUMENTACIJA:

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram