Povežite se s nama

Vijesti

Akcija mladih: Našu djecu zbog nemara i nerada nećete trovati

Objavljeno

na
Jučer je u medijima objavljeno da su Energo, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija odustali od gradnje energane na gorivo iz otpada na lokaciji Sušačke Drage. Članovi Akcije mladih su na tu temu održali konferenciju za medije:

“Ovom prilikom moramo izraziti svoje zadovoljstvo jer je zajednička akcija građana i politike pod imenom »Stop spalionici otpada u Rijeci« uspješno zaustavila gradnju spalionice na vodozaštitnom području Sušačke drage!

Začetnica akcije »Stop spalionici otpada u Rijeci« i pokretač peticije protiv izgradnje spalionice je vijećnica Akcije mladih u mjesnom odboru Sušačka Draga Viktorija Vlahov koja je na tiskovnoj konferenciji istakla kako Draga koja je u vodozaštitnom području nije adekvatna lokacija za izgradnju industrijskih postrojenja pa tako ni energane na gorivo iz otpada.

„Naime, kao članica MO Draga upoznala sam i ukazala ostalim članovima MO da se razmatra mogućnost izgradnje takvog postrojenja na području nekadašnje vojarne. Odmah smo se svi složili kako je tako nešto nedopustivo u Draškoj dolini i odmah smo reagirali prema Gradu i županiji.

Mještani su se svakim danom sve zabrinutiji obraćali MO, a MO konkretne i zadovoljavajuće odgovore nije dobivao s toga  pokrenuta je online peticija od strane Akcije mladih, mještana Drage i građanske inicijative Stop spalionici koja sada broji više od 1200 online potpisa.

Mještani su i dalje zabrinuti i napominjem kako očekujemo pismeno očitovanje kako izgradnja takvog ili sličnog postrojenja nije moguća niti će biti predviđena u budućnosti na toj lokaciji. Jednostavno mještani žele vjerovati da ovo nije predizborni trik.

Moram zahvaliti svim mještanima Drage i sugrađanima koji su u kratkom roku dali svoj potpis protiv ovog projekta i uvidjeli njegovu štetu. Draška dolina je i ovako devastirana a s tim ili sličnim postrojenjem mještani bi izgubili pravo na zdrav, dostojanstven život i životni standard.“

Gradski vijećnik Akcije mladih Vedran Vivoda istaknuo je da bez obzira na ovu prvu dobivenu bitku sada trebamo stvoriti dodatni pritisak politike, građana i javnosti da se spalionica otpada ne može i ne smije graditi nigdje na području našeg grada.

„Jasna poruka koju želimo poslati gradonačelniku Vojku Obersnelu i županu Zlatku Komadini da odvajanje i primarna selekcija otpada nemaju alternativu, a pogotovo nemaju alternativu u spaljivanju otpada pod prozorima naših sugrađana!

Prvi smo, još u srpnju prošle godine upozorili da će od jeseni cijene zbrinjavanja otpada otići opet u nebo. Isto tako smo u listopadu performansom s vrećama smeća ispred Gradskog vijeća Grada Rijeke još jednom upozorili na potpuni raspad sustava gospodarenja otpadom, te prozvali one najodgovornije – gradonačelnika Obersnela i župana Komadinu.

Sada ta dva ista aktera na zalazu svoje političke karijere smišljaju dijabolički plan kako sanirati 10 godina potpunih promašaja i nerada u politici gospodarenja otpadom preko leđa i pluća građana Rijeke i to gradnjom spalionice otpada.

Gospodo, jedino rješenje problema katastrofalnog sustava gospodarenja otpadom je trenutačno uvođenje individualne primarne selekcije otpada kojom bi se smanjio udio miješanog komunalnog otpada uz obveznu gradnju sortirnica i kompostana koje bi omogućile odvojeno prikupljanje bio-otpada i sortiranje i plasiranje ostalih korisnih komponenti poput plastike i papira. Na taj način građanima bi se omogućilo ono što je i Zakonom propisano a to je primarna selekcija otpada kojom možemo direktno utjecati na smanjenje svojih računa i da odvoz miješanog komunalnog otpada plaćamo vezano uz količine koje proizvodimo. Ukratko, koliko otpada proizvedeš i koliko odgovorno se ponašaš, toliki će ti biti i račun.

Sve drugo je nastavak katastrofalne politike kojom ne samo da opterećujemo građane Rijeke najvišim računima za odvoz komunalnog otpada nego i svojim neodgovornim ponašanjem ugrožavamo zdravlje građana. Gradnja spalionice otpada ili kako volite to maskirano zvati energane na gorivo iz otpada bila bi završni čin farse zvane Marišćina.

Kako ova tiskovna konferencija ne bi ostala samo trag u beskraju katastrofalne politike gospodarenja otpadom u Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća predložit ćemo Zaključak kojim ćemo obvezati sadašnju i buduću vlast da hitno krene s provođenjem zakonom propisane primarne selekcije otpada te da se na području Grada Rijeke zabrani gradnja spalionica otpada ili energana na gorivo iz otpada.

Našu djecu, zbog Vašeg nemara i nerada, nećete trovati!

Prva bitka je dobivena, rat za čisti zrak vodi se i dalje!”, poručuju iz Akcije mladih.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram