Povežite se s nama

Članovi opatijskog ogranka Akcije mladih ovog su ponedjeljka, 16. listopada, održali konferenciju za medije ispred kulturno-turističkog centra Gervais za koji, ističu, nisu zadovoljni iskorištenošću. Njihova primjedba odnosi se naročito na klupski prostor u suterenu gdje se proljetos održalo nekoliko vrlo posjećenih koncerata, ali proteklih mjeseci je bez događanja.

“Zahtijevamo da se s javnim novcem u Opatiji upravlja racionalno. Lokaciju za ovu konferenciju nismo odabrali slučajno, već nam je cilj upozoriti da je prostor za mlade u naravi podrum neprimjeren po svojoj veličini te da u njemu već pet mjeseci nije bilo nikakvih događanja. Kad se još uzme u obzir da je ta cijela etaža zbog potrebnih građevinskih radova i iskopa ujedno i najskuplja, naše je nezadovoljstvo tim veće”, istaknuo je Alberto Surina.

Grad Opatija već određeno vrijeme raspisuje natječaj za sastavljanje Savjeta mladih, ali interes je vrlo slab. “Krajem listopada bit će raspisan natječaj za Savjet mladih kojeg smatramo platformom za djelovanje mladih i za mlade u politici. Ovim putem pozivamo sve zainteresirane, pogotovo srednjoškolce da se uključe u rad Savjeta, tim više što su prethodna dva natječaja poništena. Smatramo da razlog tome nije nezainteresiranost mladih, već loša informiranost te da je ono što Opatiji treba strukturirani dijalog između mladih i nositelja vlasti. Ovaj saziv Savjeta mladih će sudjelovati u donošenju strategije za mlade grada Opatije kojom će se definirati naše potrebe i zahtjevi. Zbog toga pozivamo sve mlade između 15 i 30 godina da istaknu kandidature i aktivno se uključe u rad”, poručio je Dino Žigulić.

Da u Opatiji ima dosta mjesta za dodatni iskorak u pojedinim područjima smatra Stjepan Šprajc. “Želimo da Opatija bude primjer pametnog grada koji koristi suvremene tehnologije u komunikaciji sa svojim građanima. Zašto Opatija ne bi uvela e-Referendum po uzoru na Knin? Opatiju vidimo kao zeleni, ekološki grad koji nastupa kao pionir modernih tehnologija, e-automobila, start-upova i kvalitete života koja privlači ljude. Normalno je da mladi ljudi idu na studije u druge gradove, ali Opatija mora omogućiti da se imaju čemu vratiti. Pametne klupe, aplikacija poput Opatija City su dobar početak, ali tražimo od grada da brže, bolje i jače krene u stvaranje Opatije 21. stoljeća u kojoj želimo živjeti sutra, a ne za 20 godina.”

Sva trojica trenutno studiraju u Zagrebu, nakon toga se žele vratiti u Opatiju, ali očekuju od grada da im ponudi nešto više kako bi ih na povratak dodatno motivirao.