Povežite se s nama

Vijesti

Akcija mladih želi veće naknade novorođenu djecu i nude još neke demografske mjere

Objavljeno

na

Briščik i VivodaNa današnjoj tiskovnoj konferenciji gradski vijećnici Akcije mladih u Gradskom vijeću Grada Rijeke Andrej Briščik i Vedran Vivoda još jednom su upozorili na katastrofalnu demografsku sliku našeg grada te predložili konkretne demografske mjere kojima se može i mora zaustaviti odumiranje Grada Rijeke, navode u uvodu svog priopćenja koje prenosimo u cijelosti:

“Grad Rijeka je među velikim gradovima u Republici Hrvatskoj grad koji je u zadnjih 10 godina izgubio najviše stanovnika. Godišnje Rijeka u prosjeku gubi više od 1500 stanovnika otprilike u jednakom omjeru zbog iseljavanja i negativnog prirodnog prirasta. U Rijeci se tako prema poraznim statističkim pokazateljima u 2018. godini rodilo 800 djece a dvostruko je više umrlih odnosno 1600, a iz grada se službeno odselilo 900 naših sugrađana. Nastavkom ovog katastrofalno trenda nemamo što drugo reći nego da Rijeka umire i nestaje. 

Osnovni problem u rješavanju ovog problema je što gradska vlast i naš gradonačelnik Vojko Obersnel uopće ne priznaju da problem postoji. I dok drugi gradovi i općine svojim demografskim mjerama pokušavaju svaku mladu obitelj zadržati u svom mjestu naš gradonačelnik ne poduzima apsolutno ništa. Kao osnovni parametri koji utječu na odluku mladih obitelji gdje će živjeti, raditi i zasnovati svoju obitelj jasno su se pokazali kvalitetno radno mjesto, jeftiniji krov nad glavom i rješavanje problema predškolskog obrazovanja odnosno jeftino i dostupnu mjesto u vrtiću. U cilju rješavanja tog problema na Gradskom vijeću Grada Rijeke predložit ćemo konkretne demografske mjere za spašavanje našeg grada.

Već na idućoj sjednici predložit ćemo povećanje novčane potpore za opremu novorođenog djeteta koja je trenutačno u Gradu Rijeci jedna od najnižih u Hrvatskoj i iznosi – za prvo dijete 1.500,00 kuna, za drugo dijete 2.000,00 kuna, a za treće i svako daljnje dijete 3.000,00 kuna. Našim prijedlogom tražit ćemo povećanje i to:

  • za prvo dijete 3.000,00 kuna, 
  • za drugo dijete 5.000,00 kuna, 
  • za treće i svako daljnje dijete 10.000,00 kuna

Na proračun koji iznosi 1,3 milijarde kuna ovo je zanemariv iznos, a novim roditeljima svaka pomoć je dobrodošla. 

Sljedeća točka koja će se naći pred gradskim vijećnicima već na idućoj sjednici je dodavanje obrta za čuvanje djece unutar sustava sufinanciranja predškolskog obrazovanja. 

Obrti za čuvanje djece omogućavaju smještaj djece roditeljima koji imaju potrebu za organiziranom brigom za djecu kada rade, a u slučajevima kada u ustanovama predškolskog odgoja obuhvaćenih Planom mreže dječjih vrtića na području Grada Rijeke nema mjesta. Što se tiče modela sufinanciranja rada dadilja predlaže se da se ova vrsta usluga sufinancira kao model sufinanciranja programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja pod jednakim uvjetima pod kojima se sufinanciraju programi smještaja djece u ustanovama predškolskog odgoja obuhvaćenih navedenim Planom mreže dječjih vrtića na području Grada Rijeke. 

Žalosno je da u naredne 3 godine u gradskom proračunu nisu predviđena sredstva za gradnju i adaptaciju gradskih vrtića a ovom mjerom osiguravamo minimum povećanja kapaciteta i standarda predškolskog obrazovanja. Bez obzira na prijedlog ove mjere inzistirat ćemo da se u proračunu za 2021. godinu i daljnjim projekcijama osiguraju sredstva za gradnju novih vrtića i adaptaciju postojećih jer to mora biti prioritet gradske politike. 

Osim navedenih mjera u narednom razdoblju predložit ćemo konkretne mjere kojima će se osigurati niže cijena najma stana i jeftiniji kvadrati za kupnju modelima izgradnje stanova za najam i posebnim POS modelima koji će osigurati da upravo mlade obitelji dobiju prvenstvo kupnje poticajne stanogradnje. Poticajnim mjerama i poreznim olakšicama treba omogućiti mladima lakše samozapošljavanje i zapošljavanje, te poticati poduzetništvo. Mjere koje danas imamo u proračunu Grada Rijeke i koje se provode nisu i ne mogu biti dovoljne da spasimo ovaj grad od umiranja. Ovim putem pozivamo i sve opcije u Gradskom vijeću Grada Rijeke da podrže ove naše mjere i prijedloge jer potrebne su nam hitne demografske mjere za spas našeg grada”, poručuju iz Akcije mladih.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram