Povežite se s nama

Vijesti

Bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski u Rijeci predstavio knjigu “Kriza u Hrvatskoj”

Objavljeno

naEkonomski fakultet u Rijeci danas su posjetili dva čelna čovjeka HNB, aktualni guverner Boris Vujčić te dr. sc. Željko Rohatinski, guverner s najdužim stažom na poziciji glavnog čovjeka HNB-a koji je objavio svoju novu knjigu „Kriza u Hrvatskoj“.

„ Zahvaljujući hrabrim potezima tadašnjeg guvernera kao i financijskim mehanizmima osiguranja  nismo  doživjeli dublju krizu i upravo zato vjerujem da danas ćemo čuti i konkretne smjernice za izlaz iz Recesije.“ istaknuo je prof. dr. sc. Alen Host, dekan  Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

 „Prošlo je već cijelo desetljeće od početka svjetske financijske krize koja je na hrvatsku ekonomiju i društvo ostavila izravne i neizravne posljedice u materijalnom, financijskom, socijalnom, demografskom, ali i idejnom smislu.“ objašnjava bivši Guverner srž svog djelu “Kriza u Hrvatskoj“ po prvi puta predstavljenu u Primorsko – goranskoj županiji koja zaokružuje njegov rad i označava kraj profesionalne karijere. 

Hrvatskoj je izlazak iz krize trajao duže i sporije od mnogih drugih zemalja – djelomičan uzrok tome nalazi u manjku proaktivnosti državnog aparatu koji se mora osvijestiti novih realnosti u okruženju – snažnijoj ulozi države i jačanju protekcionizma ali i stvaranjem preduvjeta za nove investicijske podvige koje je država u prethodnom razdoblju prepolovila. Poduzeća i privatni sektor nisu i realno ne mogu biti pokretači promjena pogotovo uz teret od 20 posto nenaplaćenih kredita koja ih dodatno opterećuju.

Turizam nije i ne može biti as u rukavu propulzivne ekonomije – jedinom sektoru koji bilježi pozitivne rezultate, ostavljajući iza sebe teret građevinskog sektora, maloprodaje i industrije koji još nisu dosegli rezultate pretkriznih godina a opterećenost na ionako nizak budžet građana je rasla zajedno s rastom cijena komunalija, stanovanja i zdravstvenih usluga koji su u zadnjih deset godina zabilježili porast od 40-ak post.

„Novi investicijski ciklusi ne proizlaze iz Europski fondova – dio investicija proizlazi iz istih ali one nisu temelj većih investicijskih zamaha“ objašnjava Rohatinski. 

Problem ne vidi u pomanjkanju znanja, već u činjenici da nema hrabrosti, volje a niti konsenzusa za daljnje nužne korake – prelazak u ekonomiju ponude i postepeno napuštanje ekonomije potražnje. Uz vodeću ulogu države faktor uspjeha bit će uspostava suradnje između države, poduzeća i banaka.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

BSH Carnival party u Operi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram