Povežite se s namaOvih je dana Korzo preplavljeno političarima i političkim aktivistima koji koriste posljednje trenutke kako bi građane našeg grada uvjerili da poklone svoje povjerenje upravo njihovoj opciji. Običnom prolazniku ostaje dojam da je vrijeme adventa i da se na štandovima može kupiti čaša kuhanog vina i pecivo s kranjskom kobasicom. No, izostanak onih miomirisa koji se pred Božić šire s adventskih štandova vraća nas prolaznike u realnost.

Na jednom od tih štandova, ukrašenom narančastom bojom i akronimom kojeg koristi Mamićev nogometni savez susreli smo poznato lice. Andrej Poropat kandidat je koalicije “Hrvatska raste” u osmoj izbornoj jedinici i nalazi se na devetom mjestu liste. Ovaj mladi ekonomist, rođen 1980. komercijalni je direktor u ADRIA Renaultu. Oženjen je i otac dvoje djece. U politici je već dugi niz godina na raznim funkcijama u HNS-u, a dužnost vijećnika Županijske skupštine obnaša u drugom mandatu. Sin je bivšeg riječkog dogradonačelnika Đanija Poropata.

Posljednjeg dana predizborne kampanje odlučili smo porazgovarati s njim o predstojećim izborima. Upečatljiva individualna kampanja jedinog HNS-ovca na listi i činjenica da je jedini kandidat koji je na licu mjesta odlučio porazgovarati s nama isključivi je razlog što smo u smiraj kampanje objavili ovaj intervju.

Pozdrav Andrej, odlično ti izgleda ova narančasta buba s tvojim likom. Što će se s njom dogoditi nakon izbora?

Haha! Buba će svakako imati svijetlih trenutaka bez obzira na svoje godine, ali to će biti iznenađenje.

Kako prognoziraš izborne rezultate u osmoj izbornoj jedinici? Tko će imati ukupno više saborskih mandata: “Domoljubi” ili “Hrvatska raste?”

Prepustimo odluku biračima, no navijamo za svoje (širok, zagonetan osmjeh). Smatram da će rezultati biti na tragu onih iz 2011., odnosno da će koalicija „Hrvatska raste“ zajedno s IDS-ovom koalicijom dobiti 11 mandata u osmoj izbornoj jedinici.

Ali IDS nije u vašoj koaliciji. Želiš li reći da ste već sklopili neki koalicijski sporazum “na crno?”

Koliko ja znam nije sklopljen nikakav sporazum ali sam uvjeren da je i IDS-u stalo da Hrvatska raste (opet osmjeh).

 Zašto bi birač osme izborne jedinice trebao zaokružiti baš tebe na listi pored jednog Jovanovića, Grbina i nadasve Waltera Volka?

Kolege koje si naveo profesionalni su političari ili od politike žive, dok ja imam svoj posao odnosno firmu s 30 zaposlenih, što smatram da može biti prednost kod jednog dijela birača, definitivno. Budući da dolazim iz realnog sektora upoznat sam s većinom problema s kojima se poduzetnici susreću, ali i s ostvarenjima Vlade Republike Hrvatske, koja su poduzetnicima bitno olakšala uvjete rada. S obzirom na to da sam od svoje punoljetnosti društveno aktivan, a uz to i zaposlen u privatnoj tvrtki odnosno moja egzistencija ne ovisi o političkom angažmanu, nadam se da će birači prepoznati da je glas za mene glas za mladu osobu, s dovoljno političkog i profesionalnog staža i iskustva, kao i energije i želje da učini nešto za svoj kraj.

Zanimljivo. Najvažnije su ipak konkretne stvari. Za koje ćeš se vitalne projekte zalagati? Što bi izdvojio kao prioritet za Rijeku?

Potrebno je nastaviti raditi na stvaranju pozitivne poduzetničke klime i okvira koji će privući projekte i investitore, ali od kapitalnih projekata svakako prioritet je bolnica. Prioritet je nastavak projekta riječke bolnice. Taj projekt je prije svega važan zbog naših ljudi koji su zaslužili vrhunsku medicinsku skrb. Osobno mi je nevjerojatno da Rijeka još uvijek nema suvremeni bolnički centar. Zbog toga sam stvarno žalostan.

Dobro, idemo dalje…

Nadalje, pravna i fiskalna sigurnost kao preduvjet novih investicija, koje svi toliko priželjkujemo. Niti jedan ozbiljan investitor neće doći u Hrvatsku ako ne zna koliki su mu troškovi poslovanja u barem idućih 5 ili 10 godina. O pravosuđu i duljini trajanja sudskih postupaka da i ne govorim.

 Moram priznati da me iznenadilo tvoje ime na ovoj listi pored, uvjetno rečeno zvučnijih imena iz vaše stranke. Kako to komentiraš?

Za mene je politika timski rad i iznimno sam ponosan na rad riječkog HNS-a koji je dokazao i nastavlja dokazivati kako se ni u jednoj situaciji nije bojao ‘plivati protiv struje’ te je uvijek radio u korist građana našega grada. Prošlogodišnji rezultati izbora za mjesne odbore na kojima smo polučili odlične rezultate s osvojenih 15% glasova potvrdili su nam da radimo dobar posao.

Svemu tome ne bi bilo tako da našu podružnicu ne sačinjava izvrstan ljudski potencijal, velikim dijelom mladi, obrazovani stručnjaci raznih profila koje su građani prepoznali kao novu, pokretačku snagu, ali i iskusniji kolege koje se ne ustručavamo pitati za savjet.

Zbog toga smatram, a isto smatraju i moje kolege i prijatelji iz podružnice, da smo na 9. mjestu liste br. 13. upravo svi mi, te da je glas za Andreja Poropata glas za sva naša zajednička nastojanja, trud i projekte.

Kako komentiraš krimen koji prati HNS da je “uhljebnička” stranka. Čeka li te kakav posao u izvršnoj vlasti ako “Hrvatska raste” zadrži vlast?

Kao što sam rekao, privatni sam poduzetnik, egzistenciju sam osigurao izvan politike i ne namjeravam to mijenjati. Ali ako smo već odlučili koristiti termin “uhljeba”, u javnim poduzećima podržavam one koji su od javnih firmi gubitaša stvorili firme koje uspješno posluju i otvaraju radna mjesta. Ovdje jednom treba napraviti razliku i početi odvajati sposobne od nesposobnih.

Komentiraj mi malo listu na kojoj se nalaziš Zanima me misliš li da bi vaša lista dobila više glasova da njezin nositelj nije Željko Jovanović?

Ljepota preferencijalnog glasovanja je upravo u tome što snažne i prepoznatljive osobnosti i imena na listi mogu privući glasače da im poklone svoj glas neovisno o tome na kojem se mjestu na listi nalaze, pa samim time činjenica tko je nositelj liste postaje manje važna i ne utječe više toliko na ukupan broj glasova.

12209012_136210060071575_1233091230_o

Kako to da je “respektabilna” stranka poput HNS-a na ovoj listi dobila samo jedno i to tek deveto mjesto, a Hrvatski laburisti koji su doslovno na rubu političke egzistencije visoko četvrto?

Ne zamaram se s time. Liste te raspored stranaka na listama uređen je koalicijskom sporazumom i naravno da je HNS na nekim listama „bolje prošao“. No ovo je realnost i kao takvu je i prihvaćamo.

Da se ne baviš politikom i da nisi na ovoj listi, da si običan građanin, revoltiran trenutačnim stanjem u državi. Kome bi poklonio svoj glas?

Vrlo mi je teško uopće i zamisliti takav scenarij, s obzirom na to da je politika od mladosti dio mene i mojih promišljanja. Ipak, siguran sam da bi u tom slučaju, kao uostalom i sada, podržao one kandidate i opcije koji su svojim dosadašnjim djelovanjem pokazali inicijativu i želju da učine nešto pozitivno za napredak ovoga kraja te koji iznose jasnu viziju i ciljeve svoga budućeg djelovanja na željenim političkim funkcijama. No, i ja sam običan i revoltiran građanin koji zna prepoznati tko je radio u interesu Hrvatske i njenih građana, a tko je radio samo za sebe i svojih pet prijatelja ili krao.

Za kraj reci mi iskreno. Hoćeš li osvojiti saborski mandat? Misliš li da možeš skupiti dovoljno preferencijalnih glasova?

Neće biti jednostavno, ali mi u HNS-u nismo ni naučeni na jednostavno. Kao bivši vozač automobilskih utrka, naviknut sam da u svaku, pa tako i u ovu izbornu utrku ulazim samo s jednim ciljem, a to je pobjeda. Koliko god da se to možda u ovoj situaciji činilo teško ostvarivo, moj tim i ja dali smo sve od sebe da biračima prenesemo ono što smo do sada radili i ostvarili kao i svoje planove za budući rad i projekte. Nadam se da će građani to prepoznati, i pokloniti mi svoje povjerenje. Isto tako, sport me je naučio da ne možeš uvijek biti prvi, ali neovisno o izbornom rezultatu mogu obećati da ću se sa svojim timom nastaviti zalagati za prosperitet Rijeke, Istre i Primorja.

Hajde, želim ti sreću i ako uistinu postaneš saborski zastupnik da ne zaboraviš “obične” ljude koji su te izabrali. I naravno da u saborskim klupama provedeš više vremena od Željka Keruma.

Haha, i od Keruma i od Karamarka!