Povežite se s namaNa tiskovnoj konferenciji koja je započela u 14 sati predstavio se novi izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Ante Čačić.

“Ciljevi reprezentacije su jasni: imperativ je plasman na Europsko prvenstvo u Francusku, dat ću sve od sebe da se ti ciljevi ispune. Moja zadaća kao profesionalca je da od danas stremim i činim sve za takav rezultat”, između ostalog rekao je novi izbornik te pritom predstavio svoj stručni stožer u kojemu će biti Ante Miše i Josip Šimunić kao pomoćnici, Leo Sovina u svojstvu kondicijskog trenera i trener vratara Marijan Mrmić.

Na popisu izbornika ponovno su se našli igrači HNK Rijeke. Stoper Marko Lešković i vratar Ivan Vargić svojim su igrama u dresu riječkog prvoligaša zaslužili povjerenje novog izbornika. Valja naglasiti da je usprkos činjenici da u engleskoj Premier ligi nije odigrao niti minute, u reprezentaciju pozvan Andrej Kramarić, dok je očekivano s popisa izostavljen Marin Leovac koji je bio u planovima bivšeg izbornika Kovača.

Osvrnuo se Čačić i na sve glasnije kritike koje su pratile imenovanje novog izbornika: “Naviknut sam na kritike, doživljavao sam ih i kada sam preuzimao Dinamo. Ovo je demokracija. Ono što me drži jest to da iza mene stoji rad, odgovornost i poštenje, To sam pokazao gdje god sam radio i dokazat ću ovdje. Ovo je vrh moje karijere. Žao mi je zbog atmosfere, jer se šalje poruka da se u Hrvatskoj ne može raditi. Zašto ja iz Hrvatske ne mogu biti potvrđeni stručnjak, zašto bih morao raditi vani da me se pozove? Ovo je nama na ponos, da se radom i poštenjem može doći do velikih stvari. Trenirao sam devet igrača ove reprezentacije. Nisam pao s Marsa, išao sam iz kluba u klub i iza sebe ostavljao dobar posao. Svi koji su sa mnom surađivali su ponosni.”

Iako uživa golem ugled među kolegama trenerima, nogometna javnost ne gleda blagonaklono na novog izbornika. U zemlji s preko 2 milijuna potencijalnih izbornika nogometne reprezentacije Čačićev izbor bio je svojevrsna pljuska svima onima koji žele korjenite promjene u hrvatskom nogometu. Bilić, Štimac i Kovač izabrani su kao mladi treneri bez iskustva, kojeg šezdesetjednogodišnji Čačić ima na pretek. Navijači mu najviše zamjeraju bliskost s neospornim “gazdom” hrvatskog nogometa Zdravkom Mamićem i to će mu biti najveće breme prilikom njegovog “izbornikovanja.” Naklonost javnosti može postići jedino osvajanjem svih šest bodova do kraja kvalifikacija, lepršavom igrom s mnogo golova i izravnim plasmanom na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. Novom izborniku potreban je mir i prilika da pokaže svoje znanje i iskustvo i tako vrati navijače na tribinu. Može li to uspjeti s Olićima, Pranjićima, Srnama i ostalim veteranima koji se proteklih godina nisu istaknuli, vidjet ćemo nakon utakmice s Maltom.