Povežite se s nama

Vijesti

Armada tuži Željka Jovanovića zbog uvrede i traži 75.000 kuna

Objavljeno

na

Transparent koji je potaknuo Jovanovića na reakcijuKlub navijača Armada Rijeka podnio je tužbu protiv SDP-ovca i bivšeg saborskog zastupnika Željka Jovanovića zbog statusa kojeg je u svibnju objavio na svom Facebook profilu, a kao reagiranje na Armadin transparent na Mostu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Tom prilikom na središnjem velikom transparentu istaknuta je poruka “HOS – Domovini na ponos”, dok su na manjim transparentima istaknute poruke Riječani i ZDS te zastava HOS-a.

Članove Armade na takav čin potaknula je jedna izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Tada je Jovanović, između ostalog, istaknuo da “Šačica jada zastavama s ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja”, a to je prenijelo više medija, uključujući Fiuman.hr. Upravo se i taj članak navodi kao jedan od dokaza u Armadinoj tužbi.

Iz Armade u svojoj tužbi navode kako ih je Jovanović time grubo uvrijedio te traže odštetu u iznosu od 75.000 kuna.

Na tu tužbu putem medija reagirao je i sam Jovanović:

“Molim da objavite ovo priopćenje povodom apsurdne, neutemeljene, promašene, skandalozne i sramotne tužbe kojom se pokušava ušutkati građane koji ukazuju na sramotno veličanje ustaških pozdrava i znakovlja.

U Hrvatskoj treba zakonom zabraniti ZDS i sve rasizme i spriječiti ovakve apsurde da ukazivanje na ustaške zločine oni koji mašu ustaškim znakovljem tuže za naknadu „štete ugledu“.

Danas sam dobio rješenje Općinskog suda u Rijeci da se očitujem na tužbu (u prilogu) Kluba navijača „Armada Rijeka“ kojom traže da me se kazni sa 75.000,00 kuna, jer sam svojim objavama citiram „grubo vrijeđao tužitelja (znači „KN Armada“) te time neupitno povrijedio tužiteljevo pravo osobnosti…“. Iz priloženog vidite o čemu se radi. Na stranu sad da u mojoj objavi nigdje nema spomena „Kluba navijača Armada Rijeka“, pa je samim tim ova tužba promašena, još gore je što  zaista „šačica jada koja zastavama sa ustaškim pozdravom ZDS blati Most branitelja“ u Rijeci na ovaj način pokušava obračunati s ljudima koji se bore protiv relativizacije ustaštva i ušutkati ih dok oni istovremeno, bez ikakvih sankcija, mašu ustaškim znakovljem i izvikuju ustaške pozdrave.

Što ću odgovoriti na ovu tužbu. Jasno i nedvosmisleno: Pozdrav ”ZDS!” nedvojbeno je ustaški pozdrav i kao takav objektivno predstavlja simboličku glorifikaciju hrvatske varijante fašističko-nacističke ideologije i zločinačkog režima NDH. Korištenje tog pozdrava (i druge ustaške/NDH ikonografije) u javnom prostoru je nedopustivo, ako ni zbog čega drugoga onda zbog pijeteta i sućuti prema žrtvama i njihovim potomcima. Nikako drukčije. I to mora biti jasno i nedvosmisleno propisano zakonom. (https://www.autograf.hr/zasto-treba-zakonom-zabraniti-zds-i-sve-rasizme/). U gotovo svim europskim državama svaka javna manifestacija rasističkih ideologija i glorifikacija na njima utemeljenih režima, te negiranje, opravdavanje, umanjivanje ili trivijalizacija Holokausta i zločina protiv čovječnosti, tretira se kao ”govor mržnje” per se i suzbija svim raspoloživim pravnim sredstvima. A u Hrvatskoj? U Hrvatskoj anemičnost i ulizivanje krajnjoj desnici dopušta da se „ minorna šaka jada“ kiti ustaškim znakovljem i uzvikuje ustaške pozdrave i prijeti drugima koji znaju da je ustaštvo najveće zlo i sramota hrvatske povijesti. Mene nitko neće ušutkati i spriječiti da to ponavljam iz dana u dan dok napokon i hrvatski zakon ne zabrani bilo kakvu uporabu ustaškog znakovlja. Siguran sam da u tome imam podršku ogromne većine svih građana Hrvatske”, poručio je Jovanović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram