Povežite se s nama

Fiuman Plus

Atletičar Erik Sluga Kantridu zamijenio Chicagom, a tamo je i popravio svoj osobni rekord

Objavljeno

na
Mnogi pratitelji atletike sigurno su se pitali kako to da među osvajačima medalja na dvoranskim prvenstvima Hrvatske nije bilo natjecatelja AK Kvarnera, Erika Sluge. Razlog je njegov odlazak u Chicago na Loyola University na kojem studira menadžment i međunarodno poslovanje. Ali, to ne znači da je zaboravio na atletiku u kojoj je u posljednje dvije sezone bio izuzetno uspješan i skoro na svakom natjecanju popravljao osobni rekord na 400 metara. I u Chicagu popravlja osobni rekord, ali na 200 metara koji sada iznosi 22.31 sekundi.

Erik se javio s dojmovima o fakultetu, drugačijem načinu školovanja, ispričao je kako mu izgleda jedan dan i koji su mu planovi ove sezone. Pročitajte što je Erik napisao.

“Fakultet koji sam upisao zove se Loyola University Chicago, polazi ga više od 16.000 studenata iz cijelog svijeta. Smješten je na samoj obali jezera Michigan, pola sata od samog centra grada. Odličan je spoj fakulteta i sporta, što mi je bilo najvažnije kod odabira fakulteta, iako sam imao nekoliko drugih opcija.
Sustav školovanja je nešto drugačiji nego u Hrvatskoj. Ja konkretno imam popis predmeta za cijelo školovanje i sam si slažem raspored koje ću predmete uzeti na kojoj godini. Naravno, postoje neki predmeti prije kojih moram položiti neki drugi predmet da bih ga uopće mogao slušati. Broj predmeta koji ću uzeti u godini ovisi o meni. Profesori su nam uvijek na raspolaganju i uvijek su spremni pomoći.

Biti sportaš i dio sportskog tima na sveučilištu je vrlo cijenjena stvar. Sportaši imaju neke prednosti pred studentima nesportašima, naprimjer, oko odabira profesora, predmeta, rasporeda predavanja… Studentski sport je u Americi jako razvijen i kompetitivan za razliku od Hrvatske gdje to nije slučaj. U sportskom smislu uvjeti su odlični. Svaki dan su nam na raspolaganju fizioterapeuti i maseri, sauna, hladna kupelj, teretana, bazen. Treniram svaki dan po planu koji nam na početku tjedna pošalje trener. Natjecanja imamo svaki vikend od siječnja pa do lipnja s kratkom pauzom od deset dana u ožujku. Treniram s grupom 400-metraša s kojima sam se sad već super sprijateljio. Treninzi su u globalu slični kao u Rijeci, uz, naravno, puno drugačijih vježbi, ali sa sličnim učinkom. Termin treninga mi je sada od 10.30 sati. Ujutro kad se probudim imam predavanje, pa trening pa ručak pa predavanje, pa učenje. Cijeli dan je isprogramiran, ali sve se stigne, čak ostaje vremena i za druženje.

Otkad sam otišao u Chicago nisam imao puno solo utrka, ali sam istrčao osobni na 200 metara što me nije previše iznenadilo jer prošle sezone nisam imao puno prilika na 200 metara. Bez obzira na to, zadovoljan sam svojim rezultatom. Dosad sam imao samo jednu utrku na 400 metara i nije ispala kako sam zamišljao, ali prva utrka nikad ni nije najbrža, pa nisam previše zabrinut oko toga. Mi kao grupa 400-metraša imamo velike planove za ovu sezonu, moji individualni plan je definitivno spustiti rezultat na 400 metara ispod 48 sekundi, možda se čak približiti 47.0. Doma se vraćam u lipnju i taman mi tada počinju natjecanja u Hrvatskoj. Nadam se da ću stići na juniorsko prvenstvo Hrvatske”, poručio je Sluga.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram