Povežite se s namaSva komunalna i trgovačka društva Grada Rijeke u 2015. godini ostvarila su dobit u poslovanju. Pozitivne poslovne rezultate ostvarilo je i Trgovačko društvo Rijeka sport, dok se gradske kulturne ustanove, uz uspješan angažman na kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture 2020., mogu pohvaliti značajnim povećanjem broja posjetitelja.

Izvješća o poslovanju podnijeli su direktori i članovi uprava KD Autotroleja, KD Čistoće, TD Energa, KD Kozale, KD Vodovoda i kanalizacije, TD Rijeka prometa te novoosnovanih društava TD Poslovni sustavi i TD Rijeka plus.
Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvaćajući financijska izvješća trgovačkih i komunalnih društava u 2015. godini, istaknuo je da, iako ostvarena dobit nije velika, sva su društva ipak uspješno ostvarila svoje zadaće – građanima kroz svoju osnovnu djelatnost pružila kvalitetne usluge, odradila ono što od njih vlasnici očekuju i pritom nisu proizvodila gubitke. Osim toga, društva su ukupno značajno povećala svoju imovinu.

„Ukupna vrijednost imovine svih društava, ne uključujući pritom TD Rijeka sport, iznosi više od 2,4 milijarde kuna i u odnosu na prethodnu godinu veća je za 6,6, posto. S Rijeka sportom taj je iznos i znatno veći. Društva su prošle godine u svoju imovinu investirala preko 210 milijuna kuna, što je za 46 posto više od ulaganja u 2014. godini. Tu prednjači Komunalno društvo Vodovod i kanalizacija koje je pokrenulo veliki investicijski ciklus vezan uz izgradnju kanalizacijskog sustava i obnovu vodoopskrbnog sustava koji će biti nastavljen i ove godine“, rekao je gradonačelnik.

KD ViK paralelno s tim intenzivno radi i na pripremi aplikacija za europska sredstva, čime će započeta investicijska aktivnost biti i dodatno pojačana, vjerojatno već od iduće godine. Društva su dala i svoj doprinos u ispunjenu Socijalnog programa Grada Rijeke i ostalih suvlasnika, tako da su kroz oslobađanje od plaćanja korisnika koji ispunjavaju uvjete po Socijalnom programu, s gotovo milijun kuna sudjelovali u subvencioniranju troškova usluga socijalno ugroženim građanima.

Gradonačelnik Obersnel naglasio je da je nakon prvih šest mjeseci rada sa sigurnošću može reći da je započeta reorganizacija poslovanja kroz osnivanje novih društava Rijeka plusa i Poslovnih sustava, ostvarila dobre rezultate.

„Nova su društva poslovnu godinu završila s dobiti, a kroz reorganizaciju je ostvarena i ušteda od par milijuna kuna, i to zbog smanjenih troškova i drukčije organizacije. To je nešto što ohrabruje da do kraja godine završimo proces reorganizacije i sva preostala društva uključimo u Poslovne sustave i Rijeka plus“, rekao je Obersnel. Također, promjena poslovne politike te vlasničke strukture i uprave uspjela je zaustaviti i trend završavanja godine s gubitkom u TD Energu i Riječkoj razvojnoj agenciji „Porin“.

Gradonačelnik je pritom istaknuo da čim je Energu pružena mogućnost formiranja cijene svojih usluga, što je bilo onemogućeno u zadnjih desetak godina, društvo je poslovalo pozitivno. Kao što je to i najavljivano, u 2015. godini nakon povećanja cijena, u dva navrata su cijene plina i centralnog grijanja smanjivane.

„Ne treba zaboraviti činjenicu da i dalje ostaje problem od 70 milijuna kuna gubitaka koji je nastao neodgovornim oponašanjem države i Hrvatske energetska regulatorne agencije, što će predstavljati problem i Energu i Gradu Rijeci u pokriću tih gubitaka. No oni se sigurno neće pokrivati kroz cijenu usluga“, rekao je gradonačelnik. Sva izvješća, koja su dobila pozitivno mišljenje revizorskih društava, proslijeđena su Gradskom vijeću Grada Rijeke na usvajanje i razmatranje.

Kulturne ustanove Grada Rijeke imale su također dinamičnu godinu s puno dobrih rezultata, sumirao je izvješće za 2015. godinu pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar.
Istaknuo je da je protekli period obilježilo spajanje nekoliko velikih projekata, ali i rad na kandidaturi za EPK-a 2020. Među iskoracima u načinu funkcioniranja i infrastrukturi pročelnik Šarar izdvojio je otvorenje mini kina u sklopu Art kina, sudjelovanje Muzeja Grada Rijeke u izložbama na Korzu, rada na preseljenju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i kazališnih radionica HNK Ivana pl. Zajca. Osim toga, riječko kazalište tijekom cijele prošle godine koristilo je i drugu pozornicu u prostoru HKD-a na Sušuku, kao jedino nacionalno kazalište koje ima i drugu pozornicu. Gradska knjižnica Rijeka je nakon tri mjeseca problema s Centralnim odjelom preselila u Filodrammaticu, otvorena je podružnica knjižnice na Trsatu, a u pogonu je i novi bibliokombi.

Paralelno sa svim tim aktivnostima Muzej Grada Rijeke cijelu je godinu sudjelovao u pripremi muzejskih postava na brodu Galeb i aktivno radio na vlastitom preseljenju, koje će se dogoditi uz pomoć europskih sredstava.

„Cijela 2015. godina bila je zapravo jedno veliko planiranje promjena koje će se dešavati sljedećih godina. Sve to skupa rezultiralo je ozbiljnijim odnosnom prema publici budući da su, osim Gradske knjižnice Rijeka, sve ostale ustanove povećale broj posjetitelja za 20 posto“, rekao je Šarar. HNK Ivana pl. Zajca izveo je čak 23 premijerna naslova i 30 koncerata, a Art kino u petoj godini rada udvostručilo svoju publiku. Lani je proglašeno najboljim nezavisnim kinom, a čak 30 posto prihoda ostvaruje kroz vlastito poslovanje. S 40 tisuća posjetitelja postalo je najposjećenija gradska ustanova što je veliki uspjeh za ustanovu sa samo 11 zaposlenika. Gradsko kazalište lutaka Rijeka također je značajno povećalo prodaju karata.

„Mislim da smo u institucionalnoj kulturi na jakom dobro putu. MMSU je dobio 450 tisuća eura iz EU-fondova za novi četveroodišnji ciklus, što dokazuje da se može se rasti i bez rasta sredstava od Grada Rijeke. Sve je posljedica intenzivnog rada, i iako u nekim ustanovama postoje poteškoće, uspjeli smo izvući maksimum“, zaključio je Šarar.

Trgovačko društvo Rijeka sport 2015. godinu također je završilo s dobiti te u pružanju usluga ostvarilo planirani obim i standard, i to kroz standardizirane usluge iz građevinskih, tehnoloških, sanitarnih, financijskih, pravnih, marketinških, prodajnih i drugih aspekata na objektima: Bazeni Kantrida, Centar Zamet, Atletska dvorana Kantrida, Astronomski centar Rijeka, Stadion Kantrida, Nogometno igralište Krimeja, Nogometno igralište Robert Komen, SRC Mlaka, SRC 3. maj, SRC Belveder, Dvorana Dinko Lukarić, Dvorana mladosti, Boćarski centar Podvežica i Otvoreno igralište Kampus.

U objektima kojima upravlja Rijeka sport održala su se sva predviđena natjecanja, trenažni procesi, sportska rekreacija, filmovi i interaktivne prezentacije, brojne manifestacije i ostale aktivnosti u organizaciji sportskih klubova, udruga, institucija i drugih.

Gradonačelnik Obersnel na kolegiju je također podržao Prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja ustanove Dom mladih, zbog odlaska u mirovinu, kao prijedloge o razrješenju intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca te o imenovanju vršitelja dužnosti intendanta Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca. Osim toga, podržan je i Prijedlog pravilnika o korištenju sredstva spomeničke rente za provođenje Programa sanacije i obnove grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat.

Grad Rijeka