Povežite se s nama

Vijesti

Autotrolej zbog uvođenja eura s početkom 2023. godine zaokružuje cijene na niže

Objavljeno

na
Prvi dan 2023. godine donosi nam službeno uvođenje nove valute, kunu će zamijeniti euro, a plaćanje s obje valute bit će moguće još tijekom samo prva dva tjedna.

Dvojno iskazivanje cijena na snazi je već dulje vrijeme, no unatoč tome gotovo svi očekuju da će početak 2023. godine donijeti povećanje cijena.

To ipak neće biti slučaj s Autotrolejom, već će cijene pojedinačnih putnih karata zaokruživati na niže. Novi cjenik naći će se u utorak kao prijedlog na kolegiju gradonačelnika Marka Filipovića te se očekuje kako će taj dokument biti potvrđen.

“Prijedlog promjene cijena primarno se odnosi na dio cjenika koji se vezuje za pojedinačne karte kupljene u vozilu, a proizlazi iz problema koji se javlja kod manipulacije kovanim novcem prilikom prodaje karata kod vozača. Naime, prilikom kupnje pojedinačne karte u vozilu, vozač ne može krenuti s vožnjom dok ne preuzme novac od putnika, preda mu pojedinačnu kartu te izvrši eventualni povrat ostatka novaca. U slučaju kada cijena pojedinačne karte u vozilu nije zaokružena na odgovarajući iznos, vozač vozila morao bi imati na raspolaganju veliku količinu kovanog novca. Navedeno podrazumijeva da je potrebno osigurati velike količine kovanog novca što je vrlo zahtjevno u smislu osiguravanja dovoljne količine takvih kovanica kao i manipulativnih troškova vezanih za gotovinu, učestalijeg praćenja novca od strane zaštitarske tvrtke i učestalijeg brojanja novca od strane banke.

Osim toga, manipulacija velikom količinom kovanog novca, posebice u periodima u kojim komunalni linijski prijevoz koristi veliki broj putnika, oduzimala bi značajnu količinu vremena vozaču. Za vrijeme preuzimanja i vraćanja novaca putnicima autobus ne može krenuti, a duža čekanja na kretanje autobusa mogla bi generirati nezadovoljstvo putnika, kao i otežano održavanje planiranog voznog reda. Slijedom navedenog, ocijenjeno je da je nužno cijenu za pojedinačne karte kupljene u vozilu zaokružiti na odgovarajući iznos.

Pri zaokruživanju cijene pojedinačnih karata uzete su u obzir odredbe Zakona o uvođenju eura pa se tako predlaže smanjenje cijena karata na iznose koji nisu manji od 5 euro centi”, navodi se u pojašnjenju.

Tako bi cijena pojedinačne karte kupljene u vozilu za prvu zonu iznosila 1,55 EUR, što odgovara iznosu od 11,68 kn (do sada 12,00 kn), za drugu zonu bi iznosila 2,10 EUR, što odgovara iznosu od 15,82 kn (do sada 16,00 kn), cijena za treću zonu 2,55 EUR, što odgovara iznosu od 19,21 kn (do sada 19,50 kn), a cijena za četvrtu zonu 3,35 EUR, što odgovara iznosu od 25,24 kn (do sada 25,50 kn).

Sve ostale cijene ostaju nepromijenjene, odnosno konvertirat će se po tečaju 7,53450.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

10.02.2023.
Obavještavamo javnost kako će danas, 10. veljače 2023. godine, započeti radovi na nogostupu u Ulici Danijela Godine. Radovi će trajati do subote, 11. veljače 2023. godine.

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram