Povežite se s nama

Mozaik

Baltazar na Gradinu ove nedjelje donosi pregršt tema u znanstveno – popularnom ruhu

Objavljeno

na

Foto: Daniel Kurti


Danas je na Korzu održana konferencija za medije povodom manifestacije „Baltazar na Gradini“ koja se ove nedjelje, 02. rujna održava već četvrti put zaredom u sklopu Ljeta na Gradini. Manifestacija je to koja se organizira u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci te je inspirirana činjenicom da je Baltazargrad u kultnom crtanom filmu „Profesor Baltazar“ nastao nadahnut upravo našim gradom.

Svi koji su se već družili s Baltazarom na Gradini znaju da ih očekuje pregršt znanstvenih tema, koje u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci prenose predavačice i predavači te će nam otkriti zabavnu stranu znanosti kroz interaktivna predavanja, radionice i demonstracije.

U spilji će se prikazivati animirani film „Profesor Baltazar“, a znanstvene zanimljivosti moći će se istraživati na svakom koraku Trsatske gradine, gdje će biti postavljeni edukativni štandovi u kojima će moći uživati svi uzrasti. Jadran Galenski laboratorij posjetitelje će ugostiti na svom edukativnom corneru, a po prvi puta na manifestaciji će se predstaviti Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica i škola mentalne aritmetike „Malac genijalac“.

Na manifestaciji sudjeluje Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i njihovi Putujući znanstvenici, zatim studenti odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koji će pokazati kako izgleda fizika u čaši vode te studenti odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci koji će kroz interaktivnu radionicu zaigrati matematiku. Zahvaljujući članovima Akademskog astronomskog društva u Rijeci posjetitelji će moći zaviriti kroz teleskop i pogledati u zvijezde iznad Gradine.

Dr. sc. Ivana Poljančić Beljan  održat će predavanje uz interaktivnu demonstraciju te objasniti zakone fizike na primjeru zabavnih parkova , izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda posjetitelje će uvesti u svijet društvenih mreža, dr. sc. Tomislav Jurkić govorit će o porijeklu života u svemiru, dok će dr. sc. Benedikt Perak govoriti o jezičnom izražavanju emocija. O cijepljenju kao  najučinkovitijoj obrana protiv zaraznih bolesti predavat će dr. Ivana Munitić, a Vanesa Ujčić Ožbolt otkrit će ponešto o tajnama sunčevog sustava.

Na konferenciji za medije sudjelovali su: g. Zdravko Lenac – pomoćnik Rektorice za transfer tehnologije, gđa. Elvira Marinković Škomrlj – rukovoditeljica službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci, g. Alen Ružić – prorektor za znanost, g. Vedran Babić – organizator Ljeta na Gradini i Sabina Frlan – programska koordinatorica manifestacije.

Zdravko Lenac, pomoćnik rektorice za transfer tehnologije: „Manifestacija se održava već četiri godine i namijenjena je široj publici – od djece do odraslih jer nam je želja građanima približiti ono što se odvija na Sveučilištu i pokazati koliko to može biti zanimljivo. Baltazar na Gradini je izvrsna prilika za to, a čak i kroz crtani film komunicira se poruka da se svaki problem može riješiti ukoliko se znanost pametno koristi.“

Elvira Marinković Škomrlj, rukovoditeljica službe za odnose s javnošću Sveučilišta u Rijeci: „Prije svega zahvaljujem organizatoru, g. Vedranu Babiću, što je kroz ovu manifestaciju doveo Baltazara natrag u naš grad. Ovo je jedna u nizu manifestacija u kojima Sveučilište sudjeluje i koje nastoje promicati znanstvene teme i popularizirati znanost. Baltazar na Gradini uspješno se organizira već četvrtu godinu i pokušava približiti znanost široj publici, a posebice onima najmlađima.“

Alen Ružić, prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci: „Sveučilište u Rijeci kao moderno sveučilište ima misiju daleko iznad same znanosti i obrazovanja – a to je biti dio zajednice i biti generator razvoja. Rijeka je grad u kojem je 20 000 ljudi izravno vezano uz Sveučilište – kao osoblje, znanstvenici, nastavnici i studenti. Sigurni smo da se na toj razini osjeća atmosfera koju grad dobiva od Sveučilišta koje definitivno kreira njegovo lice. Znanost je mnogima posao, a mnogima i ljubav i zato je izuzetno važno da od malih nogu moramo približavati znanost našim sugrađanima tako da su ovakvi projekti od posebnog značaja.“

Vedran Babić, organizator Ljeta na Gradini: „Kao organizatori Ljeta na Gradini iznimno smo zadovoljni 13. izdanjem ovogodišnje manifestacije koja završava tematskom manifestacijom „Baltazar na Gradini“ koja je kroz četiri godine među posjetiteljima postala vrlo prepoznatljiva. Ove godine održano je 17 manifestacija s više od 14 tisuća posjetitelja i gotovo 270 izvođača na što smo vrlo ponosni.“

Sabina Frlan, programska koordinatorica manifestacije: „Drago nam je što svake godine okupljamo veliki broj sudionika koji građanima uspješno prenose znanstvene teme zanimljiv i inovativan način, ali i da iz godine u godinu sve više posjetitelja prepoznaje ovu manifestaciju. Ovim putem zahvaljujem svim sudionicima te vjerujem da će posjetitelji ove nedjelje na Gradini uživati u bogatom programu i raznovrsnim temama.“

Inspiracija za realizaciju ove manifestacije leži upravo u činjenici da je grad Rijeka nadahnuo tvorce animiranog filma „Profesor Baltazar“ za kreiranje Baltazargrada. Stoga, svi znatiželjnici koji žele nešto naučiti ili istražiti znanstvene teme, imat će priliku to učiniti na Trsatskoj gradini gdje će se održati dan posvećen popularizaciji znanosti.

„Baltazar na Gradini“ je posljednja manifestacija ovogodišnjeg Ljeta na Gradini, a ulaz se otvara u 16.00 h i za sve posjetitelje je slobodan.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram