Povežite se s nama


Proteklih nekoliko dana jedna od najaktualnijih tema u čitavoj Europi nedvojbeno je referendum o samostalnosti Katalonije i odcjepljenju od Španjolske. To je potaknulo i neke druge regije na “Starom kontinentu” da također razmisle je li upravo sad pravo vrijeme da i oni krenu istim putem i možda ostvare višegodišnje želje, u nekim slučajevima čak i višedesetljetne.

Europa je prepuna takvih regija, koje su nerijetko financijski uspješnije od prosjeka svoje države, pa je to jedan od bitnijih razloga zbog čega razmišljaju o potencijalnoj samostalnosti.

Iskusni analitičari Bank of America Merrill Lynch (BoAML) napravili su kartu Europe s pregledom svih regija u kojima postoji, barem kod dijela stanovništva, ideja o nezavisnoj državi.

Na toj karti ima zaista velik broj regija za koje analitičari BoAML-a smatraju da bi jednog dana možda mogli postati nezavisni. Nije tajna kad je u pitanju Hrvatska da je takva želja u određenoj mjeri najizraženija u Istri, no zanimljivo kako im je na karti BoAML-a pridodana i Rijeka te takvu potencijalnu regiju-državu upravo i nazivaju “Rijeka Istra”. Ističu ipak kako spomenuta regija ne teži trenutno apsolutnoj nezavisnosti, već u ovom trenutku žele znatno veću autonomiju.

Poznato je već od ranije da su upravo jedino Istra i Primorsko-goranska županija, uz Grad Zagreb/Zagrebačku županiju, jedine regionalne jedinice u Hrvatskoj koje više pridonose državnom proračunu, nego što iz njega primaju. I to se čak posljednjih dana, barem kad je u pitanju Istra, spominje upravo u kontekstu mogućnosti da se jednog dana odvoje od Hrvatske.

Što mislite o zajedničkoj državi Rijeke i Istre?

Pogledajte rezultate

Loading ... Loading ...
BoAML-karta

Karta napravljena od strane BoAML-a