Povežite se s nama

Mozaik

Barokna rapsodija u Zajcu

Objavljeno

na


Ansambl specijaliziran za baroknu glazbu Venice Baroque Orchestra muzicirao je u HNK Ivana pl. Zajca, bio je to još jedan sjajan program u sklopu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. VBO-u se na koncertu pridružio neprikosnoveni violinist Giuliano Carmignola. Koncert je realiziran u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Italije u Rijeci i s Talijanskom unijom. Zajc je obilovao posjetiteljima koji su koncert pratili s ruba stolice. Program je bio fokusiran na Antonija Vivaldija, uz njega su se na programu našli Arcangelo Corelli i Francesco Geminiani.

Prvi na programu bio je  Koncert za gudače i continuo u G-duru  A.Vivaldija. VBO nas je odmah očarao mekanim i nosivim tonovima koji su ocrtavali Vivaldijevu skladateljsku nutrinu, također glazbenici su perfektno međusobno komunicirali i tako, u umjetničkom suglasju, gradili katarzični interpretativni luk. Posebno važnu ulogu imalo je čembalo čija je zadaća stvoriti gipku koheziju jedinstvenog baroknog zvuka. Vivaldijev D-mol koncert odisao je preciznošću i meditativnošću , članovi VBO podarili su nam eterična violinska piana, iako čembalo zbog slabe čujnosti nije dovoljno došlo do izražaja. Corellijev Concerto grosso u D-duru demonstrirao nam je svu raskoš barokne melodike koja privlači slušatelje na svim zemljinim meridijanima. Posebna prednost ovakvog all barok programa je što se našla odlična ravnoteža između povijesno osviještenih i modernih interpretativnih tendencija.

Za kraj prvog djela slušali smo Concerto grosso u D-molu F. Geminianija, članovi orkestra inducirali su odmjeren i lagano uzvišen ton bez suvišnog afektiranja. Posebnu  pažnju posvetili su akrobatskim dinamičkim prijelazima. Iako su se u izvedbu uvukle izvjesne diskrepancije završni stavak savršeno je odzvanjao kazališnom dvoranom. Nakon stanke orkestru se pridružio sjajan i vrlo osebujan violinist Giuliano Carmignola koji je uz VBO svirao svima dobro poznata „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija. Carmignola je umjetnik u punom smislu riječi, izuzetno cijenjen violinist na polju barokne glazbe, a pod etiketama Sony Classical i Deutsche Grammophon načinio je bogatu diskografiju. Izvedba ciklusa „Četiri godišnja doba“ funkcionirala je besprijekorno odisala je tonskom mekoćom i zaigranošću interpreta. Carmignola je u izvedbu utkao paletu ljudskih karaktera od dječje zaigranosti do profesionalne glazbene ozbiljnosti, violina Guarnieri u njegovim je rukama emitirala tonsku toplinu i iznimnu agogičku preciznost. Posebno su nas se dojmile šire interpretativne intervencija Guliana Carmignole – povremeno ritmičko lupanje nogom o pod.

U današnjoj klasičnoj glazbenoj reprodukciji personifikacija za takve elemente je dirigent Teodor Currentzis. Carmignola je Vivaldijevoj glazbi pristupio vrlo filozofski što je sjajno jer je time maknuo naslage koje su se nataložile na Četiri godišnja doba od previše izvođenja. Suradnja Carmignole s orkestrom bila je pravi glazbeni razgovor, s posebnom pažnjom posvećenom  glazbenom tijeku bez pretencioznih intervencija. Publika je glazbenike ispratila toplim pljeskom na što su oni odgovorili dodatkom. Sve u svemu bila je to iznimno ugodna valentinovska večer u Zajcu.

Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.11.2022.
Dana 29.11.2022.godine počinju radovi na održavanju kanalizacijskog kolektora u ulici Janka Polića Kamova. Za vrijeme izvođenja radova promet će se odvijati prema privremenoj prometnoj regulaciji, te se mole sudionici na poštivanje iste. Radovi će se provoditi u noćnom terminu (21-06 sati).Predviđeni završetak radova je 30.1.2023.godine

Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram