Povežite se s nama

U sklopu ciklusa Komorni koncerti u „Zajcu” u ponedjeljak 31. listopada 2016. u 20 sati Riječki barokni ansambl „Collegium musicum Fluminense” održat će koncert „Musica rara”. Na programu koncerta glazbenih rariteta baroknog razdoblja su Ariosti, Telemann, Händel, Vivaldi i Bach.

Glazbenike ovog baroknog ansambla spaja želja za izvođenjem i istraživanjem autentičnog načina interpretacije glazbe starih majstora 17. i 18. stoljeća, stoga se i u svojim interpretacijama služe glazbalima u baroknoj menzuri. Postigli su laskave uspjehe u više koncertnih sjedišta u Hrvatskoj i inozemstvu, snimali su za potrebe HRT-a, izdali su dva nosača zvuka, dobitnici su brojnih nagrada. Uporabom i kombinacijom različitih baroknih glazbala pružaju sliku živosti, raznolikosti boja i izražajnosti koje sačinjavaju komornu glazbu između ranog baroka i bečkog klasicizma.

Već na početku koncerta, svojim će muziciranjem odati počast skladatelju Attiliju Ariostiju povodom 350. obljetnice njegova rođenja. Taj je skladatelj danas prilično zapostavljen, ali u svoje je doba bio vrlo uspješan skladatelj, izvođač, diplomata, a kratko vrijeme i svećenik. Riječki barokni ansambl izvest će njegovu uvertiru iz opere Vespasian iz 1724. godine. Na programu će uslijediti Sonata u D-duru Georga Philippa Telemanna, jednog od najplodnijih skladatelja iz razdoblja baroka. Trio sonata Georga Friedricha Händela, koju potom izvode, najduža je iz op. 5, a autentična duhovna vokalna skladba Salve Regina Antonia Vivaldija, u kojoj ćemo čuti i solisticu Ingrid Haller, otkrivena je tek 1968. godine! Većina skladbi Johanna Bernharda Bacha, drugog bratića Johanna Sebastiana Bacha, izgubljena je, a „Collegium” će izvesti jednu od sačuvanih, njegovu orkestralnu suitu, Uvertiru u D-duru.

U programu sudjeluju članovi „Collegiuma”, sopranistica Ingrid Haller, Branimir Rizoniko na oboi, Tea Grubišić i Eduard Kraljić na violinama, Valeriya Vaschenko na violi, David Stefanutti na violončelu, Valter Veljak na kontrabasu, Ana Klobas-Anconelli na čembalu.