Povežite se s nama

Crna kronika

Bašović zastupa 190 osoba u aferi BitLucky: Traže barem djelomični povrat novca

Objavljeno

na
Riječki odvjetnik Andrej Bašović zastupa oštećene u aferi BitLucky najveće kriptoprevare u Hrvatskoj, u kojoj je nastala materijalna šteta koja se procjenjuje na najmanje 18.500.000,00 eura. Iako uhićenje vlasnika tvrtke BitLucky dolazi čak pola godine nakon što se cijela situacija u medijima zavrtjela, oštećeni su relativno brzo pravno reagirali, kako bi slučaj doveli pred DORH. Odvjetnik Bašović otkriva za Regionalni daljnje poteze u ovom postupku i kontekst slučaja.

Vlasnike propale tvrtke za trgovanje kriptovalutama “BitLucky” policija je uhitila i odvela na kriminalističko istraživanje. Koji će biti sada Vaši potezi?

“U ovom trenutku, a nakon donošenja Rješenja o provođenju istrage očekujem žalbe okrivljenika koje će, bez prejudiciranja, pretpostavljeno biti odbijene u najkraćem mogućem roku. Pojašnjenja radi ističem da s obzirom na činjenicu da su lišeni slobode da se istraga mora provoditi brže nego li je to uobičajeno. Potezi oštećenika, osim raskida ugovora i poziva na isplatu, će biti naravno i prijava tražbine u stečajnom postupku jednako kao i aktivno sudjelovanje u ovom kaznenom postupku. Važno je da smo na dispoziciji državnom odvjetništvu, a sve kako bi što učinkovitije proveli istragu.”

Što traže vaši klijenti? Je li realno očekivati povrat novca?

“Naravno da oštećenici traže obeštećenje, makar djelomično, a upravo se stoga provodi istraga.”

Koliko točno klijenata zastupate, jesu li svi Riječani, kakva je njihova priča? Kako su došli u kontakt s tvrtkom BitLucky…

“Za sada zastupamo oko 190 klijenata, no neće svi podnositi kaznenu prijavu. Nisu svi Riječani, no velik dio jest, a u svakom slučaju se nalaze uglavnom u Republici Hrvatskoj. Iako se trgovačko društvo BITLUCKY d.o.o. oglašavalo, primarni način na koji su dolazili do klijenata jest “usmena predaja” o pozitivnim poslovnim rezultatima.”

I ni u jednom trenutku nije im bilo ništa sumnjivo…

“Sigurno da su gajili određenu sumnju, ali sve dok su mogli normalno isplaćivati uloženi novac, opravdano su vjerovali okrivljenicima.”

Zanimljivo je da su isti uhićeni kod kuće, na svojim adresama? Kako je to moguće?

“Ono što se u ovoj situaciji zanimljivim ukazuje jest na temelju čega su određene osobe uopće izvele zaključak da su okrivljenici cijelo vrijeme bili na svojoj adresi, a ne na nekoj drugoj, ili u drugom gradu, možda čak i drugoj državi. Također, jasno je iz spisa kako za njima nije bila izdana tjeralica. Poznato je kako je postojao dogovor između policije i njihovih branitelja da ih se uhiti u njihovim domovima pa stoga ne čudi da su upravo tamo uhićeni.”

Iako je to teško u ovom trenutku prognozirati, no koliko obično mogu trajati ovakvi slučajevi i koje bi mogle biti kazne za počinitelje?

“Izuzetno je nezahvalno prognozirati kakav će biti ishod, ali iz Rješenja o provođenju istrage je jasno da postoji osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo. Osnovana sumnja se proteže i do te mjere da se okrivljenik bespravno služio primljenim novčanim sredstvima kako bi se kladio na rezultate sportskih natjecanja u kladionici SuperSport.”

Je li ovaj slučaj upozorenje za druge – mislimo na ulaganje u kriptovalute . Čini se da su mnogi ovo uzeli zdravo za gotovo. No, riječ je zapravo o vrlo nesigurnom ulaganju?

“Svako ulaganje je potpuno razumljivo, nitko ne želi da mu pada vrijednost novca zbog inflacije. Također, svima je jasno da je svako ulaganje, pa i ulaganje u kriptovalute rizik. Ono što je drugačije u konkretnom slučaju su zavaravajući poslovni rezultati i uvjeravanja da će se trgovati samo sa dijelom portfelja”, rekao je Bašović za Regionalni.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

18.07.2024.

TD Rijeka plus obavještava javnost kako je izvršena preregulacija dijela ulice Kučićki put između Fužinske ulice i Ulice Kampanja. Dosadašnja dvosmjerna regulacija prometa postaje jednosmjerna i to iz smjera Fužinske ulice prema Ulici Kampanja.

Fiuman Plus

Društvene mreže