Povežite se s nama


Dva najveća olimpijska bazena unutar kompleksa Bazeni Kantrida dobit će imena po legendama riječkog vaterpola Zdravku Ćiri Kovačiću i Ivici Jobu Kurtiniju, odlučeno je danas na gradonačelnikovom kolegiju. Time je prihvaćena inicijativa Športskog društva “Primorje ’08” koju je na kolegiju predložio pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu Igor Načinović.

Gradonačelnik Vojko Obersnel prihvaćajući ovu inicijativu istaknuo je kako je riječ o sportašima koji su zadužili Rijeku i Hrvatsku te da je spomen na njih dodatni poticaj za sve vaterpoliste i druge sportaše.

Ured Grada i Odjel gradske uprave za sport i tehničku kulturu zaduženi su za organiziraju tehničkih uvjeta i logističku podršku. Oni će također koordinirati i sve aktivnosti vezano za izradu, postavljanje i svečano otkrivanje ploča s imenom Zdravko “Ćiro” Kovačić na ulazu u Olimpijski bazen 1, odnosno s imenom Ivica “Jobo” Kurtini na ulazu u Olimpijski bazen 2. TD Rijeka sport pritom će osigurati potrebnu tehničku podršku vezano za realizaciju postavljanja ploča.

Zdravko “Ćiro” Kovačić bio je najbolji vaterpolo vratar svijeta 50-tih godina prošlog stoljeća, a 19. travnja 1984. godine uvršten je u Kuću slavnih u vodenim sportovima, u Fort Lauderdaleu u Floridi. Rođen je 5. srpnja 1925. godine u Šibeniku, no već sljedeće godine njegova obitelj preselila je u Sušak. Umro je 1. travnja 2015. godine u Rijeci.

Ivica “Jobo” Kurtini (Ivan Kurtini) bio je jedan od najboljih svjetskih vaterpolo centara i strijelaca svog vremena, a također i reprezentativni plivač slobodnog stila. Rođen je 23. lipnja 1922. godine u Zagrebu, a umro je 12. rujna 1990. godine u Rijeci.

Grad Rijeka