Povežite se s namaB&D Blues Festival održava će se od 27.7. do 30.7. diljem rivijere. Započeo je u Opatiji, a nakon Opatije proći će kroz Mošćeničku Dragu, Brseč i završiti u Mošćenicama. U Brseču nas 28.7. očekuje nastup Reverb Village benda koji nam dolazi iz Austrije te domaćeg Greenhouse blues banda kojem će se pridružiti žena za sva vremena Zdenka Kovačiček. Dan kasnije 29.7. Moščenićkoj dragi nastupaju The Gamblers iz Srbije te Taljani Charlie and the Superbad News.

Festival ćemo zaključiti u nedelju 30.7. u Mošćenicama gdje će nastupiti Mandolin blues Quartet iz Italije, to će biti jedinstvena prilika čuti Blues u aranžmanima za mandolinu taj jedinstveni mediteranski instrument koji se putem filma, knjiga te ostalih medija i izvedbenih umjetnosti povezuje s Mediteranom, njegovim mirisima i mentalitetom. Na samom kraju nas očekuje Hrvatsko – Engleska kombinacija Kenn Bailey Band uz Zorana Majstorovića. No posvetimo se prvoj večeri festivala koja je održana 27.7. na Maloj sceni Ljetne pozornice u Opatiji. Na početku večeri publici se obratio idejni začetnik i umjetnički ravnatelj festivala Riccardo Staraj koji je predstavio festival i njegov program.

U prvom djelu programa nastupili su bluseri iz Zagreba Jed Becker trio, pridružio im se Tomislav Goluban na usnoj harmonici. Trio se predstavio ujednačenom svirkom obradom starih dobro nam znanih blues hitova B.B.Kinga, bend je pokazao mnogo vrhunskih solaža širokih melodijskih linija uz elemente drum and baseasolaže su bile zanimljivo ukrašene i obilježene amblematskim formama bluesa. Jed Becker trio čine Damijan Grbac na basu, Tonči Grabrušić na bubnjevima i Emir Grozdanić na gitari. Nakon Jed Becker trija nastupio je Riccardo Staraj sa svojim Midnight blues bandom. Međutim prije koncerta predstavljen je spot Midnight Blues banda za pjesmu Politička kuhinja koji prikazuje vrtlog u kojemu se obični ljudi nalaze dok njihovim životima upravljaju moćnici iz sjene, taj vrtlog posebno dolazi do izražaja u interpretaciji troje glumaca Matea i Đerija Rudana te Valtera Perdića. Mateo Rudan gestikulativnom i minucioznom interpretacijom donio je borbu za opstanak čovjeka kao marionete moćnika dok je Đeri Rudan prikazao iskusnijeg čovjeka koji se sa svekolikom situacijom nosi na nešto nonšalantniji način, to je prikazao nenametljivom interpretacijom. Valter Perdić  pronio je svoj lik kroz spot statično i impresivno. Tu je bio prisutan i sam Riccardo Staraj te njegov bend uz dvije djevojke Lidiju Legac i Sanju Jurić. Autori spota su John Kardum i Ira Tomić.

Nakon spota uslijedila je svirka Riccarda Staraja i Midnight blues benda. Ove godine corpus banda zvučao je još povezanije i uigranije nego prijašnjih godina posebno valja istaknuti solističke nastupe pojedinih članova. Josip Rubinić na trubi je pred kraj koncerta imao jedan kolosalni solo na trubi gdje je vješto utkao i neke atonalitetne tonove što se savršeno uklopilo u cjelinu. Vedran Ružić na basu držao je nit napetosti i povezanosti kroz kompletan nastup na optimalnoj razini. Mario Sedlak na gitari iskazao se dinamičnom i predanom svirkom dok je Edi Lazarić na bubnjevima pridonio je koheziji  corpusa banda. Valja spomenuti i posebnog gosta Tomislava Golubana koji je na usnoj harmonici izveo plejadu zanimljivih blues ritmova, sigurnom i životnom interpretacijom uklopljenom u prostor.

Posebno je zanimljivo bilo ove godine što je Riccardo Staraj osim Hrvatskih verzija izveo i Taljanske i Engleske verzije svojih pjesama. Sve skupa bila je to jedna lijepa večer bluesa. Valja istaknuti izuzetno dobru posjećenost koncerta. Svi koji ste u mogućnosti posjetite B&D Blues Festival, čuti ćete vrhunske izvođače i zanimljive pomno birane programe.