Povežite se s nama

Vijesti

Beroš: Realizirali smo kapitalne projekte u KBC-u Rijeka vrijednosti 2,7 milijuna eura

Objavljeno

na
„Nastavljamo brojna ulaganja ove Vlade u modernizaciju javnog zdravstvenog sustava. Danas svjedočimo realizaciji kapitalnih projekata medicinske opreme u Kliničkom bolničkom centru Rijeka (KBC Rijeka) u ukupnom iznosu preko 2,7 milijuna eura osiguranih iz državnog proračuna. Novim uređajima gSPECT s CT kamerom, novoopremljenim laboratorijem za bronhoskopiju i angiosalom s CBCT-om omogućujemo pacijentima KBC-a Rijeka najsuvremenije dijagnostičke i terapijske metode koje obuhvaćaju širok raspon bolesti, od onkoloških dijagnoza, kardiovaskularnih bolesti, bolesti štitnjače, metaboličkih bolesti, upalnih bolesti i mnogih drugih. Prednosti su višestruke – za pacijente brže postavljanje dijagnoze, brži oporavak i najbolji mogući ishodi liječenja, a za djelatnike bolji uvjeti rada i provođenje suvremenih metoda u skladu s najnovijim svjetskim trendovima. U širem kontekstu, pokazujemo snažnu partnersku suradnju Vlade i KBC-a Rijeka te činimo još jedan reformski iskorak prema moderniziranom i održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu“, istaknuo je na samom početku konferencije za medije ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš nakon obilaska novoopremljenih kliničkih zavoda KBC-a Rijeka.

Realizirane kapitalne projekte u KBC-u Rijeka predstavili su i ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, predsjednik Upravnog vijeća KBC-a Rijeka dr. Ratko Salamon, predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu doc. dr. sc. Domagoj Kustić, pročelnik Zavoda za pulmologiju doc. dr. sc. Igor Barković i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju prof. dr. sc. Damir Miletić.

„Dodatni značaj ovim ulaganjima daje 600 000 građana koji gravitiraju prema KBC-u Rijeka te više stotina tisuća posjetitelja u našoj  županiji godišnje, od kojih je najviše u srpnju i kolovozu. Kada se tome pridoda zbirni podatak od gotovo 110 000 godišnje obrađenih hitnih pacijenata u OHBP jedinicama Rijeka, Sušak i Kantrida, reformski iskorak ove Vlade i KBC-a Rijeka još je i veći. Dizanjem ljestvice u pružanju medicinskih usluga u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu, Zavodu za pulmologiju Klinike za internu medicinu te Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju doslovno donosimo najbolje od svjetske medicine u KBC Rijeka, što me ispunjava zadovoljstvom zbog naših djelatnika i pacijenata, kao i zahvalnošću prema ovoj Vladi i Ministarstvu zdravstva“, izjavio je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

Predstavnici medija imali su priliku iz prve ruke svjedočiti suvremenim medicinskim uređajima koji stavljaju KBC Rijeka uz bok s najsuvremenijim centrima u Europi i svijetu. Jedan od značajnijih noviteta je upravo angiosala s CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije koja pruža najsuvremenije dijagnostičke terapijske metode bez kirurškog reza, namijenjene širokom rasponu bolesti – od intervencija kod akutnog moždanog udara do tumora uključujući sve regije tijela. Upravo intervencijska radiologija u Rijeci godinama njeguje međunarodnu suradnju s centrima izvrsnosti izvan Republike Hrvatske i provodi vrlo posjećene edukacije te će ovo biti dodatni iskorak tom rasadniku znanja, objasnio je predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Damir Miletić.

Da se unutar sedam dana može obaviti kompletna obrada, od postavljanja sumnje na tumor pluća do CT-a i adekvatne terapije zaslužan je tim pročelnika Zavoda za pulmologiju Igora Barkovića uz novoopremljeni bronhoskopski laboratorij koji ide u korak s Nacionalnim programom za probir i rano otkrivanje raka pluća, koji je poznat kao prvi u Uniji i kao uspješan primjer prakse za ostale zemlje EU-a.

Naprednu karakteristiku preciznog lociranja žarišta bolesti istaknuo je predstojnik Kliničkog zavoda za nuklearnu medicinu Domagoj Kustić predstavljanjem uređaja gSPECT s CT kamerom. Upravo zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, ovaj uređaj kombinira nuklearnu i radiološku metodu te uz slojevito snimanje CT-a s niskom razinom zračenja dobiva se slikovna dijagnostika koja je prednost više u ciljanoj dijagnostici brojnih bolesti. Drugim riječima, ovom dijagnostičkom metodom područje koje je zahvatila bolest zasvijetli i, takoreći, putokaz je liječnicima u daljnjem provođenju posebno usmjerene terapije kod svakog pojedinog pacijenta.

„Sveobuhvatni, multidisciplinarni pristup sustavno se pokazuje kao najbolji model u postizanju rezultata ne samo u medicinskoj struci već i na ostalim razinama društva. Pandemija, potresi, poplave, socioekonomski izazovi, osim što testiraju naše granice, potiču nas da izađemo iz zone komfora i iznalazimo nova rješenja. Ova Vlada i zdravstvena administracija pokazuje na konkretnim primjerima da je to moguće! Sagledavajući samo Primorsko-goransku županiju, jedan od pozitivnih pokazatelja u okviru sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava jest onkološka uputnica koja je već u pilot-projektu, novim modelom suradnje liječnika obiteljske medicine i bolničkih liječnika KBC-a Rijeka, smanjila vrijeme čekanja na manje od četiri dana. Slijedi uspostava i na nacionalnoj razini, uz ostale aktivnosti kojima smo pokrenuli nezaustavljiv val reformskih mjera prema još zdravijoj i održivoj  Hrvatskoj za naše građane i pacijente“, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže