Povežite se s namaKD Autotrolej pokrenuo je pilot projekt besplatne Wi-Fi usluge za putnike u autobusima na linijama javnog gradskog prijevoza.

Obzirom je riječ o testnom projektu, ova usluga je trenutno dostupna u 3 nova zglobna autobusa (plava na SPP), a građani ih mogu prepoznati po karakterističnim naljepnicama o besplatnoj Wi-Fi usluzi.

KD Autotrolej trenutno testira nekoliko tehnologija mobilnog interneta, a sa svrhom da vožnja javnim gradskim prijevozom bude još ugodnija.

Kako bi dobili što kvalitetniji uvid u potrebe i želje građana prilikom vožnje u javnom prijevozu, odlučili smo za mišljenje pitati same građane. Pri spajanju na Wi-Fi mrežu u autobusima, građanima je omogućeno ispunjavanje kratke ankete o njihovom zadovoljstvu i viđenju potrebe za bežičnim pristupom internetu u javnom gradskom prijevozu. Ovisno o tehnologiji koja se testira u autobusima Autotroleja, besplatni Wi-Fi ima kapacitet između 40 i 60 istovremenih pristupa internetu preko mobilne podatkovne mreže koristeći LTE tehnologiju spajanja pri brzinama do 300 Mbit/s.

Uslugu je isprobao i gradonačelnik Vojko Obersnel koji se pritom osvrnuo na pilot: „Europska komisija smatra internet javnim dobrom te je stoga hvale vrijedna i ova inicijativa Autotroleja u kojoj testira i razmatra besplatni pristup internetu u javnom gradskom prijevozu. Omogućavanje internet povezanosti, ne znači samo informiranost, već i sposobnost stvaranja novih digitalnih usluga koje mijenjaju iskustvo građana u interakciji s Gradom i našim komunalnim društvima te poboljšavaju kvalitetu života čitave zajednice.“

Pilot će trajati tri mjeseca tijekom kojih će se osim usluge besplatne Wi-Fi mreže za građane, testirati i neke druge tehnologije koje se oslanjaju na pristup internetu, a omogućavaju digitalnu transformaciju putničkog iskustva u autobusima riječkog gradskog prijevoznika. Temeljem rezultata dobivenih testiranjima tijekom pilot faze,  u Autotroleju će odlučiti o strategiji i tehnologijama digitalizacije vlastitog voznog parka u budućnosti.