Povežite se s nama

Izbori

Bjeloglavi supovi danas uživaju na kvarnerskom nebu, a Boras Mandić otkriva koliko truda stoji iza toga

Objavljeno

naČelni čovjek Unije Kvarnera i predsjednik Županijske skupštine, Marko Boras Mandić, podijelio je sa širom javnosti kronologiju djelovanja koja je u konačnici rezultirala sve većim brojem bjeloglavih supova na kvarnerskom nebu.

“U životu, a tako bi trebalo biti i i politici, najljepše je kad vidiš rezultat svojega rada. Preko 20 godina zalažem se za projekte od interesa za naš predivan kraj, naš Kvarner. Prije 10 godina inicirao sam, osmislio i započeo, zajedno sa suradnicima, projekt revitalizacije oporavilišta za bjeloglave supove u Belom na Cresu. Tada preko 20 godina rada centra bilo je prepušteno na brigu tek nekolicine entuzijasta koji bez podrške zajednice nisu imali šansu nastaviti s radom.

Sjećam se da mi nije bilo lako uvjeriti tadašnjeg župana i ostale županijske strukture da se ide u taj projekt. Bilo je izuzetno puno otpora, od nedostatka planiranih financijskih sredstava do inzistiranja da se u zgradi stare škole u Belom uredi multimedijalni centar o bjeloglavim supovima. S projektorima i zvučnicima. Bez volijere, bez oporavilišta, bez supova! Nešto poput ovog što danas imamo u Staroj Sušici. Da je taj koncept prošao vjerojatno više ne bi imali populaciju supova na Kvarneru. Bio bi to kraj. Ideja da se supovi spašavaju i onda transportiraju u Šibenik ili na neku drugu lokaciju daleko od Cresa i Krka je bila suluda. Srećom bio sam uporan i imao sam bezrezervnu podršku struke o nužnosti izgradnje oporavilišta a ne muzeja. Bilo je tu puno odlazaka u Zagreb, na Markov trg, u razna ministarstva, ali vrijedilo je. Sedam partnera koliko ih se okupilo u projektu je ubrzo projekt i realiziralo. Fazno, na način da se vodila briga da se najprije izgradi nova volijera i omoguće minimalni uvjeti za boravak i oporavak te ugrožene životinjske vrste.

Osobe koje su neposredno svo ovo vrijeme sudjelovali u spašavanju supova iz mora i vodili brigu o njihovom oporavku su heroji cijeloga projekta. Mnogi potpuno anonimni, predani svojem pozivu zaslužni su da danas populacija bjeloglavih supova na Kvarneru raste. U ovih 10 godina spašeno je stotinjak ptica, koje ne bi dobile drugu priliku za let. A nedavna informacija da se bjeloglavi supovi nakon 100 godina ponovno gnijezde na Učki je doista predivna vijest. Mi ljudi nismo baš dobri gospodari svoje planete, zato ovakve priče treba cijeniti kao putokaz da i politika može biti lijepa priča. Ako je na korist zajednice, ljudi, stanovnika, posjetitelja a ovdje i ove plemenite zaštićene životinjske vrste. Neka nam supovi visoko lete i neka se uvijek vrate u svoj rodni kraj, na Cres, na Plavnik, na Krk, na Učku, na naš predivni Kvarner”, poručio je Boras Mandić.

 

(promo)

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže