Povežite se s nama

Fiuman Plus

Bloger Krule: Obišao sam sve gradove u Hrvatskoj, ali Rijeka je New York


Objavljeno

na

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Razgovarali smo s Jadrankom Hodakom koji je svima puno poznatiji kao Bloger Krule. On svojim vrlo iskrenim i otvorenim komentarima redovno izaziva iznimno veliku pažnju javnosti, a mnogi se poistovjećuju s njegovim razmišljanjima. Ovih dana jedan je i od organizatora od Festivala smijeha u Kastvu, pa nije postojao bolji trenutak od ovog za intervju s mnogima omiljenim blogerom…

Kad vas je netko posljednji put nazvao Jadranko?
“Stvarno ne znam. Netko tko me tek upozna, onda mu kažem ime i odmah se počne smijat. Mislim tko još normalan daje djetetu ime Jadranko. Na imenjaka nisam naišao već jedno pet godina sigurno.”

Jedan naš suradnik na portalu se također zove Jadranko, čak ste i ovako slično građeni…
“…što Vam to znači slično građeni?”

Elegantni…
“Aha, da da, preko 120 Kg je sve elegantno.”

Kako je nastao vaš nadimak Krule?
“To je bilo tamo negdje početkom 90 ih, u top listi nadrealista bio je jedan bagerista koji se zvao Kruško i on je imao zadatak preseliti druga milicionera kad ovaj uđe u kenjaru i staviti ga na autoput. I onda je moj susjed rekao – ti izgledaš k’o ovaj Kruško. I tako je moj nadimak zapravo bio Kruško i onda je kroz godine, sibilarizacija, palatalizacija i tako to, prešao u Krule i ostalo Krule. A bloger zato što sam otvorio blog, prije, što ja znam, 12-13 godina.”

Kako je krenula ta priča s blogom?
“Nikako, bez veze. Krenuo frend pisati blog, rekoh idem i ja. U to vrijeme taj blog nije bio toliko popularan. A pisanjem k’o pisanjem se bavim još od srednje školi. Ono…znaš… radio sam najbolje sastavke u školi. Od tu je sve počelo, pa sam tako počeo i pisati blog, ali neka specijalna priča u vezi toga i ne postoji. Jednostavno počinješ, kako prdneš tako sam i ja počeo pisat. Niš posebno…”

Rekli ste da ste po struci diplomirani inženjer građevine. Kako spajate tu vašu struku građevinu i vaš hobi odnosno pisanje?
“Sve nešto gledam da se odspojim od toga. Kako više nema konobara i kuhara tako nema ni građevinskih radnika. Sve je teže raditi u građevini jer nema više stručnih kadrova. Sve to malo po malo otišlo u Irsku valjda, ne znam. Svi su tamo valjda. Ma moram priznat da mi se ta građevina već zgadila mada je i ona bila dio inspiracije za nastanak nekih najboljih tekstova koji su ikad napisani. A di će lakše naći inspiraciju nego na građevini. Tamo toga ne nedostaje.”

Često u vašim blogovima spominjete Liku kao vaš dom, mjesto u kojem ste odrasli. Kako je biti Ličanin u Rijeci? Podijelite s našim čitateljima Vašu životnu priču…
“Ja uvijek kad dođem tu u mesnicu na Zamet i onda uvijek bude gužvica od jedno 7-8 ljudi, k’o da si došao u općinu, isto je red i u mesnici. I onda se zajebavam s ovim mesarom. Ispričam priču kako smo mi Ličani uopće došli u Rijeku. Šezdesetosme je bus pun Ličana vozio prema Trstu u shopping i onda su tu na Zametu pukle gume od busa i mi smo se rasuli svi tu, od Zameta pa sve dole do Kantride i onda smo mi tu ostali živjet. I onda to bude simpatična priča. Moj slučaj nije baš takav, ja sam 1995. krenuo studirat u Rijeci i tako sam ostao u Rijeci. Al’ ja se uvijek zajebavam: Znaš kako Ličani naseljavaju neko područje? Prvo pošaljemo jednog i onda taj jedan bude pet godina i nazove i javi ostalima- ovdje je dobro. Onda se mi svi uguramo u autobus i dođemo na određeno područje. K’o Šiptari.”

Koliko vas je sad na Zametu, ako znate točan broj?
“Ne, mi tajimo taj podatak. Taj broj se vječno taji. Kako je medvjed zaštićena vrsta tako smo i mi, ne smijem ja to reći. Ja znam da bi odmah krenuo odstrel. Ako kažem da nas je više od 150, odmah se lovačko društvo Gornje Jelenje probudi i dođu s puškama. Tako da, nema nas puno, dvoje, troje nas je tu, motamo se. Čak se ni ne viđamo.”

Koja je razlika između Jadranka Hodaka i Blogera Kruleta?
“Jadranko Hodak u ovom se društvu mora pridržavati svih normi i finog i kulturnog ponašanja dok s druge strane Bloger Krule je k’o podvojena ličnost. Bloger Krule se toga ne mora pridržavati i mislim si, prestar sam da bih ista više tolerirao. Ja imam 41 godinu, što bi rekao ovaj jedan, strojar, na metru je ostalo još par centimetara za odživit i onda… Mislim da se čovjek i umori do 41 godine gledajući sve te lažne morale i sva ostala sranja i onda sam rekao, sad samo pucam istinu i jebe mi se što će bit sa mnom.”

krul1

Onda biste ovaj dio zaključili s vašom krilaticom “Krute jebo…”
“Krutejebo, baš tako, Krutejebo ono. Al to je zapravo psovka koja seže u prošlost. Moj stari kad bi ja napravio neko sranje onda bi govorio „ Jebenti krušnu mrvu“. Tako sam ja sažeo tu krušnu mrvu jer je bila predugačka u -krutejebo-. I tako ostalo evo krute jebo, ali ništa protiv kruha. Jednostavno, obična glupa psovka.”

Jedan ste od najpopularnijih blogera u Hrvatskoj. Vaša Facebook stranica ima preko 168 tisuća obožavatelja što bi zapravo značilo da ste vi svojevrsni influencer. Jeste li razmišljali da postanete ikad zaštitno licenekog make up-a ili ruža za usne kao što to neki naši influenceri rade?
“Mogu jedino biti ovaj reklamna kampanja za stajski đubar. Izgledam k’o jedno veće dinosaurovsko govno hahah. Ma ne zanimaju me nikakve reklamne kampanje, nije to moj stil života.”

Primijetili smo, nikada niste do sada bili zaštitno lice niti jedne kampanje. Čitatelje će sigurno zanimati, kako to da se niste pojavili nikada ni na jednoj reklami?
“Od ovih velikih što sam odbio, odbio sam Opel Hrvatska, Ožujsko i Karlovačko pivo. Prvo da razjasnim neke stvari. Moja obitelj i ja smo tu u Rijeci podstanari. Nemamo stana. I naravno kad se jave tako neke velike kompanije pa te pitaju za suradnju, prvo promisliš što bi s time dobio, a što izgubio. Prvo što bi izgubio je, da se HDZovski izrazim, vjerodostojnost. Znači, onog trenutka kad bih na tako nešto pristao, prestao bih biti vjerodostojan. Novac, građevinar sam, zaradim ga na taj način. Tako da, novac ono. Koliko ti treba za biti sretan. Sigurno da s 10 kuna ne možeš biti sretan čovjek jer je prazan želudac. I ljubav ide kroz želudac kako kaže narod. Ali za život, platiti članarinu, režije i da ti ostane za neke osobne gušte, imam svojih deset prstiju, ne žalim se. Mislim to svako normalan može zaraditi sebi za život. Mislim da da, ako ne bira. Ako bira, čuj, raspiše se natječaj za trgovačkog putnika i javi se 200 ljudi. Raspiše se natječaj za pomoćnog radnika na građevini, ne javi se nitko. Naravno, bolje je voziti kombi nego stajati na suncu čitav dan. To je istina, s tim se ja slažem, ali onda se ne slažem s tim da nema posla. Posla ima.”

Svoj Blog ste nazvali zanimljivim nazivom, Obrana i zaštita od gluposti. Hajdemo sada na politiku. Govorilo se o obrazovnoj reformi, kurikularnoj reformi. Pa što mislite bi li u novom hrvatskom obrazovnom sustavu trebalo biti mjesta za predmet Obrana i zaštita od gluposti?
“Općenito mislim da bilo bi mjesta za Obranu i zaštitu od gluposti. Što se tiče našeg školstva, vi morate znati da se s ljudima najbolje upravlja kada su oni glupi. Znači cilj ove igre, a to nije nikakva teorija zavjere, je da jedan određeni mali postotak ljudi bude školovan. Da ‘ajmo reći ima školu, a za ove druge, bitno da nemaju školu. Naravno, svi će završiti srednju, ali nitko neće biti ambiciozan pa ići dalje na fakultet ili neko usavršavanje, jer što je narod primitivniji to se lakše s njim upravlja. Mi smo iz nekog totalitarnog režima ušli u neku demokraciju u kojem opet upravlja jedna stranka. Iz jednog jednoumlja smo prešli u drugo jednoumlje. Nije govno nego se pas posrao. I pogledajte slučaj, recimo Mamić…On je osuđen jer je pokrao i pobjegao u Hercegovinu. Ma to je mislim nezamislivo, da se čovjek kojem se, naravno uvijek je ono, nije kriv dok se ne dokaže suprotno, da je kriv. Ma zajebi ti to, znači drži ga 7 dana prije presude u ćuzi, ako on bude nevin, pusti ga i plati mu odštetu za tih 7 dana. A ne on duguje 66 milijuna, ovaj pobjegao u London, drugi u Hercegovinu. Kod nas sve neki veliki domoljubi, a kad im se sudi svi bježe iz Hrvatske.”

“A mene će jebat što nisam platio kaznu za parking. Znaš, ja nemam kamo pobjeći, kamo ću pobjeći, nit mi se bježi. Pa nemam šta bježati, jednostavno postali smo društvo kretena, ali neka. Jer svatko tko bude čitao ovaj tekst može nabrojati bar pet kretena na koje je naletio u današnjem danu. A prije 15 godina je bilo puno manje kretena. Sad kurikularna reforma ovakva onakva. Ja ne znam, dva i dva su četiri, ja ne znam kakva bi reforma trebala biti, možda da se dva i dva objašnjava na neki ljepši način. Ja to ne razumijem, razumiješ? Kontinenti su tu, ja ne znam što oni izmišljaju. Što je rekao ovaj jedan moj frend. Što je teško prepisati neki tuđi školski sustav, recimo danski ili finski. Pa prepiši ga, jednostavno. Prepiši ga i ‘ajmo se tako ponašati. Pa ćemo biti mentalno Danci. E kad si mentalno Danac onda ne glasaš za HDZ i SDP. Trebaš biti mentalno Hrvat, jebi ga. Ono kakav, jebi ga, brđan. Jer brđan kad dođu izbori, jebi ga, mogu padati sjekire, on izlazi na glasačko mjesto. I to ti je to..”

Često su vaše kolumne odnosno objave inspirirane s aktualnostima političkim. Pa ovih je dana evo aktualno da je Zdravko Mamić, Dinamov gazda osuđen na šest i pol godina zatvora. Pa recite, kakva bi njemu bila karijera u stand up komediji, budući da je talentiran za takvu vrstu?
“Pa da, mi imamo previše životnih problema. Zato dođe jedan Zdravko Mamić pa na pressici divlja i nas to zabavlja. Da smo mi neko uređeno društvo, prvo ne bi postojao ja, ne bi postojao moj blog i ne bi ja nikad ništa pisao jer mi bi bili jedna uređena država. U jednoj uređenoj državi Zdravko Mamić bi mogao izjaviti ono što izjavljuje samo jedanput. Ni jedan medij ga više ne bi prenio. A naši mediji su istovremeno glavni krivci što se mnoge afere nisu zataškale nego su isplivale na površinu, ali su istovremeno i glavni krivci za idiotsko društvo koje trenutno postoji. Tako da što se tiče Mamića, svi mi znamo tko je on. Ja bih volio da netko u drugoj europskoj državi predsjednici ili predsjedniku plati rođendansku proslavu pa neka mi javi kako je prošao drugi dan. To je nezamislivo.”

Nastavno na vaše odgovore, odaje se dojam da je u Hrvatskoj zapravo lako biti komičar, jer je sve kod nas dovedeno do apsurda. Sve je zapravo smiješno. Je li uistinu tako?
“Je, evo dokaz tome je da kada sjednete sa svojom ekipom, pijete pivo i nakon sat i pol vremena svi se smijete jer svaki od vas prepričava neki dnevni događaj. Od glupih emisija Ljubav je na selu, ženim sina, tražim ženu, tražim zeta, ne znam ni ja više što tražim pa preko Mamića preko politike. Pa ja vjerujem, danas se uopće više ne moraš ići u grad zabaviti. Pozoveš ekipu doma, kupiš gajbu pive, roštiljate i umirate od smijeha. Pa stvarno je, to je živa istina.”

Kakva je situacija u Rijeci?
“Otkada sam se doselio u Rijeku do prije par godina kada su mi krenuli nastupi tri puta sam obišao cijelu državu. Već prvi puta kad sam obišao cijelu državu, vratio sam se, kad sam vidio svaki grad u kojem sam bio, onda sam rekao Rijeka – New York. Tako da ne znaš koliko nešto vrijedi, dok ne vidiš druge stvari.”

krule2

U Hrvatskoj nas živi 4 milijuna i svi su nogometni izbornici. Bliži nam se SP. Izdiktirajte nam prvu postaju naše reprezentacije koja bi trebala istrčati protiv Nigerije?
“Vidiš ne biš vjerovao, ali nameračio si se na totalno krivog čovjeka što se tiče nogometa. Znači ja ti o nogometu nemam pojma. Ja sam tipično žensko što se tiče nogometa.. K’o ona baba iz Kutereva, što tjera medvjede ispred kuće, e takav sam ti ja što se tiče nogometa. Ja ne znam ni ‘ko igra u Dinamu, ‘ko igra u Rijeci, ne znam ni koje je prvenstvo. Znam da je Rijeka druga jer su mi to rekli u birtiji. Nisam onda dalje ni pitao ‘ko je prvi, jebiga. Drago mi je u svakom slučaju kad Rijeka pobijedi, jebi ga, tu živim, bio bih glup kada bih rekao da mi nije drago, stvarno mi je drago. Ja ne znam ‘ko igra u Rijeci. U reprezentaciji znam za Modrića i znam za Rakitića i znam za Mandžukića i onaj ružni iz Dinama, Vida jel tako? On igra u Dinamu. Pa jebote čovjek je gadniji od mene. Ono, da. Čuo sam da je dobar zajebant. Ima li netko iz Rijeke u reprezentaciji? “

Filip Bradarić je pozvan…
” Bradarić, a on je Dalmatinac, uuu gdje on parkira auto. Čovjek igra u Rijeci, a ne vozi auto. Ide pješke. It to ti je to što se nogometa tiče.”

Povod ovom intervjuu bio je zapravo Festival smijeha, koji će se održati ovog vikenda u Kastvu, na Crekvini. Najavite malo događaj. Kako ste došli na tu ideju i kako će sve to izgledati?
“Pa nas troje to organiziramo. Sjedili smo jedan dan u kafiću i došli do zaključka kako ovom gradu kronično nedostaje smijeha, mislim općenito, dosta ga fali, društvo je postalo isto tako malo preozbiljno, znaš ono što pjeva Ekrem Jevrić -Kuća pos’o, pos’o kuća-. Ok, dolaze i u Rijeku stand up komičari, ali nije to kao u Zagrebu. Zagreb je Zagreb, najveći grad. Tamo u 2 ujutro izađeš i ako ti se sluša jazz, ideš i slušaš jazz. A ovdje, srijedom ni pekara ne radi u 2 ujutro, a kamo li da bi si čovjek neki gušt priuštio. Tako smo mi rekli..okej Kastav, na Kastvu ćemo to organizirati Jer Kastav je Rijeci jako drag, radi ambijenta. Po ovome što dosad vidim, odaziv je odličan i bit će to jedna dobra zajebancija.”

Kažite nam par informacija. Kako će teći sam događaj? Dakle što će se događati u petak, što u subotu što u nedjelju ? I kolike su cijene ulaznica ? Cijene su malo neobične…
“Tako je, to su gazdine cijene. Sam festival traje od petka do nedjelje, dakle od 8. do 10. lipnja. Možemo reći da je festival čak i međunarodnog karaktera jer u petak nam dolazi gost komičar Neša Bridges iz Srbije, poslije njega istu tu večer, nastupaju Hazim i Filip, to je stand up duet iz Bosne i Hercegovine. U subotu nam dolazi Ivan Šarić, poslije Ivana Šarića je koncert banda Delboysi. U nedjelju nam dolazi Danko Ažić, imitator, Vlatko Štampar, stand up komičar iz Varaždina ili Čakovca i završavamo s nastupom DJ-a. Cijena ulaznica po danu je 59 kuna i 99 lipa, a imamo i trodnevne koje su 149 kuna i 99 lipa. Ulaznice se mogu kupiti u Dallas shopu, Croatia recordsu i preko neta, mojekarte.hr.”

Jeste li pripremili lipice za povrat svakom posjetitelju?
“Je, je. Imamo punu Konzumovu najlonsku vrećicu lipica. Baš kao što oni vraćaju trgovinama. Baš tako ćemo i mi vratiti kad ljudi kupe karte. Dada, dodao bi još, imamo još glumca iz HNK koji sa svojim prijateljem svira gitaru i pjevaju nešto k’o Cabaret. Oni će se protezati kroz sva tri dana. Imamo i šank s pivom, a ono bela nedeja u mao manjom obliku. Sve se to odvija na Cerkvini gore na Kastvu i kažem volio bih da dođu ljudi.”

Ako se ovaj projekt pokaže uspješnim, što nimalo ne sumnjamo. Planirate li ga prošiti na neke druge gradove u lijepoj našoj?
“Paa, kad smo pričali ja sam bio mišljenja da jedno pet godina to ne bi trebalo seliti nikamo. Da bude na Kastvu. Gdje preseliti, u Umag? Oni imaju ATP turnir, što će njima festival smijeha. Ovdje smo sigurni da radimo to za naše ljude ono. Naravno dobrodošli su i svi. Volio bi da i Istrijani dođu i da to bude na takvom nivou da svi kažu stvarno se isplati ići u Kastav gore.”

Malo ljudi zna, vi ste i oženjen i otac trogodišnjeg sina ? Kako usklađujete obiteljski život i život Blogera Krule?
“Vrlo lako jer po nekom rangiranju prvo si roditelj, pa si onda građevinar, pa si onda komičar, pa si onda ostalo. Znači to roditeljstvo nije problem to je gušt. Veći mi je problem građevina nego roditeljstvo. Dijete kad ima tri godine je toliko iskreno, ne zna lagati pa onda sve što kaže kaže ti istinu i utoliko je to zanimljivije sve skupa. Ne pada mi to teško i nije nikakav problem Za sve se nađe vremena.”

Je li Vam sin komičar kao i otac?
“Ne znam, možda je, možda će biti građevinar, a možda će biti i astronaut ono kad naraste možda će biti već neka lička pokrajina na Marsu pa ćemo vidjeti što će bit.”

Hvala puno na razgovoru. Imate li što dodati za kraj?
“Pozdravljam sve čitateljice i čitatelje portala Fiuman.hr, ja vas isto redovito čitam. Sviđa mi se što prenosite momentalne informacije iz Grada Rijeke znači ne moram čekati sedam dana da bih nešto saznao nego to saznaš isti taj dan i znam da je to teško sve i raditi i pratiti na Facebooku jer znam čime se bavite i želim vam svu sreću u narednim godinama, da narastete i budete još veći”, rekao je Krule za Fiuman.hr.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram