Povežite se s nama

Vijesti

Bolt romobili ostavljaju se posvuda, evo što je o njima rekao dogradonačelnik Filipović

Objavljeno

na
Riječani od prije desetak dana imaju priliku koristiti 200-tinjak Boltovih e-romobila, a mlađe generacije su ih prilično dobro prihvatile, unatoč tome što vremenski uvjeti za njihovo korištenje ovih dana i nisu baš najbolji.

Mnogi su pozdravili uvođenje romobila, no vrlo brzo pokazalo se i da ih se ostavlja na zaista raznim lokacijama, a neki smatraju i kako se ugrožava pješake, pa čak i sudionike u prometu.

Upravo pitanje na tu temu postavio je jedan građanin riječkom dogradonačelniku Marku Filipoviću.

“Pohvalno je da se grad želi orijentirati prema nekim alternativnim prijevozima za građane. Odmah su se pojavila dva problema. Jedan je vožnja po pješačkim zonama, jer grad nema uređene biciklističke ili romobilističke staze, a drugi je ostavljanje tih romobila posvuda. To su dva problema koja nisu nova, gradovi u Europi imaju ta iskustva prijašnjih godina. Milano je vrlo brzo zabranio najam takvih romobila jer se pokazalo da je njihovo korištenje opasno i ljudi stradavaju. Koji su daljnji potezi po tom pitanju?”, poručio je građanin u eteru Radio Rijeke.

“U Rijeci je dostupno preko 200 e-romobila na desetak lokacija u gradu po povoljnim cijenama. Radi se o pilot projektu u trajanju od šest mjeseci i primijetio sam i ja da se koriste. Korisnici romobila ga moraju fotografirati tijekom ostavljanja i onda se naplaćuje korištenje. Onemogućeno je ostavljanje romobila u užem centru grada, u aplikaciji su označene zone gdje se ne smiju pustiti. Vidim da su ih mlađi sugrađani prihvatili. Bolt sve romobile kojima je baterija prazna tijekom noći ih sklanja i ujutro vraća na početne pozicije.

Zakon određuje da se oni ne bi smjeli voziti na cesti, nego samo na nogostupima i pješačkim zonama. Brzina u užem centru grada je ograničena na 10 km/h jer smo mislili na sigurnost pješaka na Korzu koje je jedna od najdužih pješačkih zona u Hrvatskoj. Vidjet ćemo kako će u ovih šest mjeseci funkcionirati suživot romobila i pješaka”, poručio je Filipović te istaknuo da je potreban oprez tijekom korištenja romobila.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram