Povežite se s nama

Vijesti

Božinović: Hrvatska neće ići u totalni lockdown, ali neće biti ni većih popuštanja mjera

Objavljeno

na
Nacionalni stožer civilne zaštite razmišlja o liberalizaciji u ograničavanju okupljanja od 1. veljače, no većih popuštanja epidemioloških mjera neće biti, izjavio je u ponedjeljak načelnik Stožera, Davor Božinović, uoči donošenja novog seta mjera.

“U Hrvatskoj neće biti totalnog lockdowna kao u nekim drugim europskim zemljama, ali neće biti ni većih popuštanja. Treba vremena da se sagleda što će biti s novim sojevima virusa”, rekao je potpredsjednik Vlade, ministar Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ.

Aktualne mjere na snazi su još ovaj tjedan i do kraja tog roka bit će objavljen paket novih odluka – najvjerojatnije će se produžiti tri odluke vezane uz trgovine, granice i javni prijevoz, a najviše se razgovara o popuštanju  mjere ograničavanja  okupljanja.

“Razmišlja se o svemu što se može korigirati u smislu olakšanja, no u ovakvim okolnostima nema previše uporišta za strategiju velikog popuštanja. Najgore bi bilo da nešto naglo otvorimo, pa onda to moramo naglo zatvoriti”, objasnio je Božinović.

Istaknuo je i da su nam brojevi novozaraženih sve bolji, no nisu zanemarivi, javlja Hina.

Utjecaja na odluke posebno će imati širenje novih sojeva virusa, koji su već u hrvatskom susjedstvu, zatim usporena dinamika cijepljenja te činjenica da smo još u zimskom razdoblju, dodao je.

Upitan za najavu prosvjeda ugostitelja protiv epidemioloških mjera, odgovorio je da je to demokratsko sredstvo, ali ne zna protiv koga i čega bi se prosvjedovalo jer epidemiološke mjere nisu donesene da nekome zagorčavaju život.

“Svi se nadamo da ćemo se s daljnjim padom brojeva i procjepljivanjem vratiti u nekakav normalan život, ali je jasno da se to neće dogoditi sutra”, zaključio je Božinović.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić izvijestila je da se ozbiljno prati situacija s mutiranim virusima, no ne možemo biti sto posto sigurni da već nije u Hrvatskoj.

“Moguće je da nekoliko ljudi s novim sojem već cirkulira ako su došli izvana. No, zasad u Hrvatskoj nigdje nema žarišta s  iznimno povećanim brojem oboljelih, pa je to indirektan pokazatelj da nema značajne replikacije tog virusa ako je i došao u Hrvatsku. Sigurno će i ubuduće biti dodatnih mutacija, a one ne moraju nužno biti loše po ljude. Mutacije češće škode virusu nego što pojačavaju njegovu infektivnost. Situacija će se pratiti”, poručila je dr. Markotić.

Pojasnila je i da postojeći PCR testovi mogu otkriti britanski soj virusa. Dodala je da će se pratiti kakve se promjene događaju i koliko su testovi u mogućnosti detektirati nove varijante, a proizvođači testova napravit će korekciju ako to bude potrebno.

Ako postoji sumnja u importirane varijante, radi se sekvenciranje genoma virusa koje dodatno može detektirati nove sojeve i mutacije, tako da to za sada nije problematično, rekla je Markotić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram