Povežite se s nama

Vijesti

Božinović otkrio detalje: Na terasama ne smije biti stolica, nema glazbe

Objavljeno

na
Premijer Andrej Plenković jučer je na sjednici vlade govorio o popuštanju mjera. Najavio je da se od ponedjeljka omogućuje ugostiteljima kava za van, otvaraju se teretane, kladionice i automat-klubovi te škole stranih jezika.

O detaljima mjera govorilo se na konferenciji za medije Stožera.

“Razmišljamo i imamo sliku onih mjera koje se dodatno mogu relaksirati ako trendovi ostanu ovakvi. Znamo da ćemo vrlo pozorno pratiti sve ono što se događa, pogotovo vezano za nove varijante virusa”, rekao je Božinović i dodao kako postupno balansiraju.

Popušta se pet kategorija:

  • Prva je isporuke hrane, pića i slastica iz ugostiteljskih objekata. Izrađen je precizni epidemiološki okvir. Oni koji preuzimaju hranu ili piće se ne smiju zadržavati, nije dozvoljen ulazak u objekt. Razmak mora biti 2 metra, maske su obavezne. Ne smije se puštati glazba, terase treba maknuti, onemogućiti korištenje stolica. Treba se istaknuti pravila.
  • Teretane – važno je voditi računa o broju korisnika, 1 osoba na 20 kvadrata. Vodi se briga o provjetravanju. Nakon svake uporabe sprava se mora dezinficirati. Samo vlastiti ručnici i prostirke. Izbjegavati bliski kontakt i zabrana korištenja zajedničkih tuševa. Vodi se popis korisnika. Maske pri dolasku i registraciji.
  • Škole – ograničiti grupe, korištenje maski, predavači trebaju održavati razmak ili se odvojiti pleksiglasom i mjeriti temperaturu, polaznicima isto.
  • Dječje igraonice – Tu je potrebno ograničiti broj 1 na 7 kvadrata. Maske za lice i dezinfekcija sprava, mjerenje temperature prije ulaska u objekt. Evidencija korisnika.
  • Kladionice – vrijede iste mjere kao i za trgovine. Mora se ograničiti broj ljudi ovisno o veličini prostora, obvezne su zaštitne maske i redovita dezinfekcija.
  • Automat-klubovi – Jedan korisnik na 7 kvadrata. Držanje razmaka od dva metra, ako postoje sjedeća mjesta, razmak mora biti 1.5 metara, a između stolova 3 metra. Ugostiteljski dio mora biti zatvoren, on nije dozvoljen.

Zašto ne rade dvorane?

Na pitanje zašto automat-klubovi i igraonice smiju raditi, a dvorane ne, Božinović je odgovorio:

“Donosimo prije svega mjere koje su u korist djece. Osnovno je zdravlje, a prednost ćemo dati djeci, školama i igraonicama jer njima je teško objasniti zašto ovako živimo”, rekao je Božinović.

“Svaka aktivnost nosi rizik. Epidemiološki okvir može dati smjernice, mora se odrediti koje su prioritetne aktivnosti, a koje se mogu dodatno odgoditi i ovo je rezultat tih pregovora. I dječje igraonice predstavljaju rizik. Kad bi se sve opustilo, vratili bismo se brzo velikom broju oboljelih”, rekao je Kaić.

“Kad govorimo o dvoranama, to su velikim dijelom školske dvorane, mi smo pustili nastavu i gleda se da se djeca što manje miješaju u istom objektu. Pokušavamo sve da se djeca ne druže i onda bismo otvorili dvorane unutar tih škola i onda bi sve ovo palo u vodu. Oni nisu podijeljeni u grupe za sport kao što su podijeljeni za razrede, došlo bi do većeg miješanja između njih, a onda je povećana i mogućnost širenja virusa”, pojasnio je dodatno Božinović.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram