Povežite se s nama

Vijesti

Brojne aktivnosti KBC-a Rijeka u povodu Svjetskog dana srca

Objavljeno

naNa današnjoj konferenciji za medije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka predstavljene su brojne stručne i edukativne aktivnosti kojima se 29. rujna u bolnici obilježava ovogodišnji Svjetski dan srca.

Najavljujući prigodne aktivnosti, ravnatelj prof. dr. sc. Alen Ružić rekao je kako se ususret Svjetskog dana srca, u riječkoj bolnici već tradicionalno odvijaju aktivnosti koje su usmjerene unaprjeđenju kardiovaskularnog zdravlja naših sugrađana, kako onih koji su zdravi, s ciljem prevencije bolesti, tako i onih koji su preboljeli ili boluju od neke kardiovaskularne bolesti.

„Kardiovaskularne bolesti s ukupnim udjelom od oko 39 % i dalje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, ali ta brojka tijekom zadnjih desetak godina opada, što je omogućio napredak tehnologije, a aktivan, dobro informiran, motiviran bolesnik kao partner u prevenciji i liječenju treba biti oslonac daljnjeg smanjenja kardiovaskularne smrtnosti“ – naglasio je prof. Ružić.

Povodom ovogodišnjeg Dana srca tako je predstavljen novi zdravstveni priručnik „Infarkt miokarda, što sad?“ u kojem je podrobno objašnjeno što je infarkt miokarda uz niz korisnih savjeta za oporavak. Priredili su ga liječnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka, Tomislav Jakljević, Matko Spicijarić, Davorka Lulić, Petra Baumgartner, Josip Aničić i Dino Mikulić.

„Izradom priručnika želimo pružiti korisne informacije i edukativne savjete bolesnicima koji su preboljeli srčani udar. U ovom izdanju obradili smo teme kao što su uzroci i simptomi srčanog udara, dijagnostičko-terapijski postupci, tijek oporavka te preventivne mjere koje je nužno poduzeti nakon preboljenog srčanog udara“ – istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević, pročelnik Zavoda za ishemijsku bolest srca i angiologiju. Priručnik je pisan razumljivim jezikom i jasnim stilom, prilagođen široj čitateljskoj publici, a odgovara na brojna pitanja s kojima se liječnici susreću u praksi te ovdje daju potrebne i praktične odgovore puno široj paleti javnosti na pitanja što i kako nakon infarkta miokarda.

Pored priručnika, isti autorski tim osmislio je i informativno-edukativni letak „Pokreni srce, spasi život!“ koji na jasan način građanima približava situaciju kako u javnom okruženju reagirati i pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj. Ovaj kratki ilustrativni podsjetnik elaborira tri scenarija, tri kritične situacije, naglašava sabranost i učinkovitost reakcije jer svaka minuta pomoći drugima je bitna.

Oba navedena izdanja dostupna su i u elektroničkoj formi te ih je moguće preuzeti na mrežnoj stranici bolnice – www.kbc-rijeka.hr.

Na sam Svjetski dan srca, u petak 29. rujna, nutricionisti bolničke kuhinje KBC-a Rijeka ponudit će hospitaliziranim pacijentima pomno osmišljen jelovnik temeljen na prehrambenim vlaknima te zdrav mediteranski meni.

„Uz prigodne jelovnike dijelit ćemo edukativnu karticu koja će istaknuti važnu ulogu prehrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju rizika od razvoja koronarne bolesti srca“ – naglasio je dr. sc. Ivica Vrdoljak, v. d. rukovoditelja Službe za bolničku prehranu i dijetetiku.

Također, sutra će se u Domu za starije osobe Kantrida od 10 sati održati predavanje “Korak za zdravije srce i krvne žile”, koje je pripremio specijalizant Klinike za bolesti srca i krvnih žila dr. Josip Aničić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže