Povežite se s namaU ovogodišnje  višednevno obilježavanje Dana Drenove u organizaciji Vijeća MO Drenova, uključile su se kao i prethodnih godina mnogobrojne drenovske udruge iz područja kulture i sporta, kao i drenovski obrtnici koji zajedno već dugi niz godina slave dan zaštitnice Župe BDM Karmelske na Donjoj Drenovi.

U nedjelju, 9. srpnja, nakon večernje mise, održan je svečani koncert Pjevačkog zbora DVD Drenova u Crkvi Gospe Karmelske na Donjoj Drenovi. Ovo je već trinaesti tradicionalni koncert za redom kojim se Pjevački zbor DVD Drenova uključuje u obilježavanje proslave Dana Drenove. U utorak, 11. srpnja, u jutarnjim satima održana je Akcija Crvenog križa, mjerenjem tlaka i šećera u krvi na Cvetkovom trgu kojem se odazvalo tridesetak građana.Tijekom cijeloga tjedna  u Ljekarni Primapharme održavalo se besplatno mjerenje vitaminsko-mineralnog statusa kojem su se odazvali mnogobrojni Drenovčani.

Navečer,  ispred ogranka Drenova Gradske knjižnice Rijeka održan je razgovor sa Srećkom Cuculićem, piscem koji je ne samo životom, nego i spisateljskim opusom vezan za Rijeku. Razgovor o novoj knjizi „Ljubav u doba recesije“ organizirali su Gradska knjižnica Rijeka i Čitalačka grupa Ogranka GKR na Drenovi.

Dobrovoljno darivanje krvi održano je u srijedu, 12. srpnja, u prostorijama MO Drenova u organizaciji Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi Drenova i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka. Odazvalo se sveukupno 35 darivatelja od kojih je prikupljena 31 doza krvi a prvi put svoju krv dalo je i dvoje novih darivatelja, Mirela Šimić i Mario Skender.  Roberto Tomljenović ovom je akcijom obilježio svoje 75. dobrovoljno darivanje krvi.

U srijedu, u večernjim satima, u Zavičajnom muzeju Drenove, otvorena je izložba 60-tak fotografija iz fundusa Muzeja grada Rijeke koju je postavila kustosica Sabrina Žigo. Nakon razgledavanja izložbe publici se obratio Damir Medved, predsjednik Udruge Bez granica, potpredsjednica Vesna Lukanović, Sabrina Žigo, moderatorica događanja te Valerij Jurešić, županijski pročelnik.  U dvorištu zgrade, u ljetnom kinu,  publika je imala priliku pogledati projekciju dokumentarnog filma „Naseljenici – naši novi susjedi s puškama“  redateljice Barbare Babačić u suradnji s udrugom „Filmaktiv“ iz Rijeke.

Svečanoj sjednici Vijeća MO Drenova prisustvovao je, nakon obilaska Zavičajnog muzeja na Drenovi,  uz brojne uzvanike i gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnateljica Direkcije za mjesnu samoupravu Dragica Fadljević i dugogodišnji ravnatelj Direkcije Dušan Širola.  Gradonačelnik se obratio prisutnima uz zahvale na pozivu, istaknuo je kako je Drenova prepoznata u gradskim okvirima kao jedan od dinamičnijih dijelova grada zahvaljujući ovom, kao i prošlim sazivima Vijeća te posebno aktivnostima brojnih volontera  i udruga na Drenovi.

dani-dr1

Gradonačelnik je izrazio osobno zadovoljstvo što je ovogodišnja nagrada Vijeća mjesnog odbora za doprinos u radu Vijeća posthumno dodijeljena Adelmu Ladašiću, jednom od osnivača i dugogodišnjem predsjedniku Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi Drenova. Priznanje je predsjednik Vijeća Damir Popov uručio supruzi i unuku preminulog Adelma Ladšića.

Predsjednik Vijeća Damir Popov zahvalio se prisutnim uzvanicima na odazivu te podijelio prigodne zahvalnice volonterima i udrugama koje sudjeluju u radu Vijeća i ostvarivanju planiranih  programa.

Nakon sjednice uslijedilo predstavljanje  41. broja Drenovskog lista koji već tradicionalno izlazi uoči Dana Drenove, list su predstavili urednici Christiana Grailach i Robert Zeneral.

Uslijedilo je otvaranje izložbe slikara naive Tihomira Ivančana kojim je obilježeno njegovih dvadeset godina rada. Retrospektivi njegovog umjetničkog rada prisustvovali su i članovi Katedre Čakavskog sabora Bakarskoga kraja uz osvrt na Ivančanov rad predsjednice Katedre, Ružice Cipro Dragičević. Na izložbi su izloženi i radovi, skulpture od drva, Božidara i Milenka Markovića, WOODarije. Svečanost su uljepšali i glazbeni nastupi Tria SiŽeNe i Klape Škrljevo.

U subotu ujutro održana je utrka –  Drenova Trail u organizaciji Sportsko rekreacijskog kluba Rika u suradnji s MO Drenova.  Odazvalo se osamdesetak  trkača koji su istrčali stazu dugu 11 kilometara prema Velom vrhu i Pulcu pa sve natrag do Cvetkovog trga.

Pobjednici utrke su Pavle Kruljac, ivan Blečić i Marin Mandekić, a u ženskoj konkurenciji to su Katarzyna Boryczka, Suzana Alberini i  Nina Blečić . Na opće zadovoljstvo organizatora i sudionika oduševljenih prirodnim ljepotama gradskog zaleđa, ovime je utrka postala tradicionalna i međunarodna.

Na Likovnoj izložbi Pul crekve ove je godine svoje radove izložilo jedanaest drenovskih umjetnika.  Predsjednik Pododbora za kulturu Željko Delač i predsjednik Vijeća Damir Popov uručili su umjetnicima prigodne zahvale i poklon bonove. Izložbu su uljepšali i polaznici glazbenog tečaja Jurice Goje svojim nastupom i prigodnom glazbom.

Večernje slavlje otvorile su Prve riječke mažoretkinje, svojevrsni simbol Grada Rijeke i  apsolutne državne prvakinje u svim kategorijama.  Podijeljena su i priznanja za najljepše okućnice i balkone na Drenovi, a zabava se nastavila do dugo u noć nastupom muzičkog sastava Mali s Velikim band.

U subotu je održan i Turnir otvorenog tipa u streljaštvu na Gradskoj streljani Drenova u organizaciji Građanskog streljačkog kluba Rijeka. U jutarnjim satima članovi Vijeća i UABA Drenova položili su svijeće preminulim Drenovčanima na drenovskim spomenicima.

Ovoga vikenda održat će se tradicionalni Romano Pikado kup, u Caffe baru Romano na Drenovskom  putu 52.   U ponedjeljak, 31. srpnja u poslijepodnevnim satima od 17.00-20.00 sati održat će se Ekološka tržnica Eko Cvetko na Cvetkovom trgu.
Zahvaljujemo se svim sudionicima, udrugama i obrtnicima na ostvarenoj suradnji tijekom obilježavanja ovogodišnjih Dana Drenove a posebno Caffe baru Dominus i Romano, Pekari Sokol i Frizerskom salonu Storis.

Grad Rijeka