Povežite se s nama


Pred Vojkom Obersnelom uskoro će se naći najvažniji test otkako je peti put izabran za riječkog gradonačelnika. Koncem godine Gradskom će vijeću predstaviti prijedlog proračuna za 2018. godinu. Budući da u ovom sazivu GV-a SDP po prvi put nema većinu, javnost s nestrpljenjem očekuje kako će “svemogući Obi” uspjeti osigurati potrebnih devetnaest ruku podrške. Ako u svom naumu ne uspije, Riječani će opet izaći na birališta.

Vijećnička većina do sada je, uz manje turbulencije, bila stabilna, međutim i oni će uskoro biti prisiljen na svojevrsni test. Bez koalicijskog sporazuma, povezana tek usmenim dogovorom i prijezirom spram Obersnela i njegove koalicije «vladajući» će teško sačuvati koheziju unutar svojih redova.

U svom karakterističnom stilu, riječki pučki tribun i bivši nezavisni kandidat za gradonačelnika Hrvoje Burić, danas je na facebooku izravno prozvao HNS-ove vijećnike da će prvi priskočiti Obersnelu. U njegovoj objavi stoji:

Nova većina u Gradskom vijeću! Kako čaršija priča, HNS će podržati proračun i nakon uhljebljenja Bukše za člana uprave ACY-a, Andrej Poropat će postati predsjednik Gradskog vijeća. Može se sa HDZ-om nacionalno, a SDP-om lokalno!

Četvrti potreban glas za izglasavanje proračuna je vijećnik koji je već dvaput mijenjao cipele. Jasno je kako su osobni interesi iznad svega, a NE interesi Riječanki i Riječana”, poručuje Burić.

Za komentar objave upitali smo Andreja Poropata kojemu Burić predviđa političku promociju, međutim on nije bio raspoložen za razgovor. Ipak, doznajemo da nije HNS jedini kojima je Obersnel ponudio suradnju. Gradonačelnik i njegovi ljudi pristupili i drugim pripadnicima tzv. “srednjeg bloka” te će ovih dana biti vrlo zanimljivo pratiti previranja na riječkoj političkoj sceni.

Podsjetimo, SDP-ova koalicija ima sigurnih petnaest ruku, a za većinu glasova potrebno je osigurati još četiri glasa. Podrže li HNS-ovci proračun, Obersnelu će nedostajati još jedan glas, a na kojeg to “preletača” Burić upire prstom valja nagađati. Hoće li Obersnel skupiti većinu i tko će od “srednjaka” prvi priskočiti u pomoć mrskom protivniku, vidjet ćemo sredinom prosinca.