Povežite se s nama

Vijesti

Capak: Mi epidemiolozi bismo rado još strože mjere

Objavljeno

na


U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12.736. Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata, a preminule su 23 osobe.

O velikom broju novozaraženih te epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj u Dnevniku N1 govorio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Mi smo tek donijeli mjere, od jučer vrijede. Mi efekt mjera još ne možemo vidjeti, tek su jedan dan, očekujemo da će imati efekt. Nama skaču brojke preko 2000 pa padnu ispod 1000. Kad su velike brojke, svaki ‘peak’ donosi veliku brojku. Nadamo se da će dati efekt i da će se krivulja početi izravnavati. To govore neki modeli i naši matematičari. Imamo rast dvostruki u odnosu na prije tjedan dana, ako gledamo tjedno to je veliki rast, ali još nije eksponencijalni”, rekao je Capak.

“Lockdown? Mi epidemiolozi bismo rado još strože mjere, ali…”

Koliko je realan lockdown?

“Mi epidemiolozi bismo rado još strože mjere. Ali moramo imati u obziru da se radi o bogatim zemljama koje imaju rezerve i mogu si dopustiti nove lockdowne. Ovakve mjere se u ovom trenutku ne razmatraju, ali ako će brojke rasti dalje, moramo razmatrati koje ćemo mjere uvesti. Ne trebamo ni ići do Njemačke, dovoljno je vidjeti Sloveniju.”

Prijeđe li Hrvatska 450 zaraženih na 100.000 stanovnika, slijedi li uvođenje policijskog sata kao u nekim drugim zemljama?

“Policijski sat nam je na raspolaganju”

“Nisam siguran da je 450 zaraženih na 100.000 stanovnika granica za policijski sat. Mi smo već razgovarali o tome, na raspolaganju nam je, ali zasad ga nećemo uvoditi.”

Testiranja

“Sutra će biti više testova, a vjerojatno će i brojka pozitivnih biti veća nego danas”, najavljuje Capak.

Na Velesajmu je jučer bilo prekinuto testiranje zbog manjka opreme za testiranje.

“Građani trebaju računati na to da je to dislocirano mjesto na kojem se uzimaju uzorci. Imamo tri ambulante, Zavod Andrija Štampar i HZJZ. Mi smo zbog gužvi zvali građane da idu na Velesajam, ali ako nam nestane materijal, moramo zvati da se donese. To se dogodilo jučer pa smo morali zatvoriti, žao nam je zbog toga. HZJZ je preuzeo dio onoga što nas je zagušilo”, rekao je Capak.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram