Povežite se s nama

Vijesti

Capak: Razmišljamo o uvođenju brzih testova koje svi mogu koristiti

Objavljeno

naU Hrvatskoj je novooboljelih 48 ljudi, ukupno je to 1011, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji Nacionalnog stožera u četvrtak. Preminula je još jedna osoba, pa je ukupan broj preminulih sada 7. Na respiratoru je 35 ljudi, a oporavljenih 88.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić na redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu objasnili su kako funkcioniraju testovi za Covid-19 o kojima se sve više priča, javlja Index.

Kako je istaknula Alemka Markotić, pozitivan nalaz se pokazuje kad osoba ima simptome. U slučaju da je osoba bez simptoma ili je preboljela ovu bolest, testovi to ne mogu pokazati.

Capak je potvrdio da se razmišlja o uvođenju brzih testova, no budući da su se dosad pokazali prilično nepouzdani, još uvijek se provode istraživanja o njihovoj primjerni.

“Razmišljamo o uvođenju brzih testova koje svatko može upotrijebiti, ali oni su jako nepouzdani i zato Markotić i njezin tim provode istraživanje, a i naši stručnjaci sudjeluju u tome, donijet ćemo zaključak”, rekao je i pojasnio da test na Covid-19 i test na antitijela, kojim se potvrđuje prisutnost virusa i kod osoba koje nisu oboljele, ali su nosioci, nisu ista stvar.

“Drugo su imunološki testovi koji pokazuju pojavu antitijela u krvi. Oni nisu dobri za dijagnostiku, ali mogu pokazati postotak populacije koja ima antitijela. Iz toga ćemo zaključiti broj osoba koje nisu preboljele bolest, ali imaju antitijela. Oni nisu bili bolesni, nego imuni. Iz tih testova možemo saznati koliko ima asimptomatskih kliconoša u populaciji. Možda ćemo već idući tjedan moći provesti jedno takvo ispitivanje”, naglasio je Capak.

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram