Povežite se s nama

Vijesti

Čistoća naprednim tehnologijama podiže kvalitetu javnog prostora i gospodarenja otpadom

Objavljeno

naKD Čistoća predstavilo je još pet novih pametnih modularnih spremnika za prikupljanje miješanog komunalnog i vrijednog, reciklabilnog otpada čija su likovna rješenja rezultat javnog natječaja.

S ciljem nadogradnje postojeće usluge prikupljanja otpada, KD Čistoća je već tijekom lipnja 2019. godine na svom području djelovanja postavila 12 pametnih spremnika, od čega 7 u najužem centru Rijeke.

Pet novih pametnih spremnika će biti postavljeni na području centra grada i to u Trpimirovoj ulici i na Rivi (na autobusnim postajama), na Gatu Karoline Riječke, Trgu 111. brigade Hrvatske vojske te na Klobučarićevom trgu.

Jasna Kukuljan direktorica KD-a Čistoća kazala je kako pametni spremnici imaju ugrađene senzore popunjenosti koji podatke u realnom vremenu šalju u upravljački softver, čime je omogućeno da sami dojavljuju potrebu za pražnjenjem, a također imaju i prešu koja komprimira otpad te se time omogućuje odlaganje višestruko veće količine otpada no što je to moguće u uobičajenim košaricama ili spremnicima. Svu energiju koja im je potrebna za rad pametni spremnici dobivaju izravno od sunca pomoću fotonaponskog panela smještenog na vrhu tijela spremnika. Korištenjem naprednih tehnologija postižu se značajne uštede u vremenu, ljudskim resursima kao i energentima te doprinosi smanjenju emisija onečišćujućih tvari u okoliš, rekla je Kukuljan. Godišnji najam spremnika iznosi 18.500 kuna i više se isplati od kupnje vlastitih, jer je u cijenu, osim manjeg angažmana djelatnika, uračunato održavanje sofisticirane opreme i eventualne zamjene u slučaju kvara.

Kao posebnu, dodanu vrijednost, pametni spremnici nude mogućnost prilagodbe izgleda postavom vizuala ili edukativnih poruka na vidljive površine zbog čega imaju istovremeno imaju edukativnu ulogu, a mogu biti, kao na primjeru pametnih spremnika KD Čistoća, nedvojbeno zanimljiv i atraktivan element urbane opreme. Tako su atraktivnom izgledu pametnih spremnika doprinos dali riječki umjetnici svojim jedinstvenim likovnim rješenjima. Za nove spremnike, KD Čistoća je tijekom kolovoza 2020. godine provelo natječaj za odabir najboljih likovnih rješenja na koji je pristiglo 47 radova.

Predselekcijom i glasovima publike putem virtualne izložbe odabrano je 20 najboljih likovnih rješenja koja će se implementirati. Ona likovna rješenja koja su osvojila najviše glasova publike odabrana su za oslikavanje prve faze postave pametnih spremnika. Riječ je o radovima: Biciklistica, autorice Tine Radosavljević; Dizalice, autorice Ariane Sušanj; Octopus, autorice Hane Dutina; Reciklirajmo u gradu koji teče autorice, Nore Vlaše i Voli svoj grad – misli zeleno, autorice Mirte Tomulić.
Od 2013. do 2018. godine KD Čistoća Rijeka na svom je području djelovanja postavila oko 8.800 spremnika za odvojeno prikupljanje papira, staklene, metalne, višeslojne i plastične ambalaže, tekstila te kompostera za biootpad od čega više od polovice na području grada Rijeke. Putem tih spremnika izdvoji se približno 20% otpada.

Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović je naglasio važnost primjene novih tehnologija u svim segmentima, pa tako i u ovom koji se tiče prikupljanja otpada, što Rijeku svrstava u sam vrh Smart City, odnosno gradova koji su u potpunosti spremni za digitalnu tranziciju. Ono što veseli jest činjenica da su u predlaganju i odabiru 20 najboljih likovnih rješenja koja će se implementirati na pametnim spremnicima sudjelovali građani Rijeke i time se kroz likovni natječaj aktivno uključili u podizanje kulture života u gradu. Ono što pak kvari tu sliku jest neodgovorno ponašanje pojedinaca koji u vrijeme pandemije i zatvorenih kafića i restorana, posude i čaše kupljene u onim lokalima u kojima je moguće uzeti kavu ili hamburger, tu ambalažu ostavljaju posvuda u krugu tih lokala, samo ne u za to namijenjenim spremnicima.

U lipnju 2018. godine Grad Rijeka podnio Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zahtjev za sufinanciranjem više od 19.000 spremnika za odvojeno prikupljanje vrijednih vrsta otpada, a nakon njihove dodjele građanima na individualno korištenje, očekuje se znatno povećanje stope odvajanja putem spremnika.
Bitno je navesti da osim putem spremnika građani odvojeno prikupljaju te zbrinjavaju otpad i putem reciklažnih dvorišta.
Na području grada Rijeke trenutno su im na raspolaganju tri fiksna i dva mobilna reciklažna dvorišta, a u planu je proširenje sustava reciklažnih dvorišta.
Uključujući i otpad izdvojen putem reciklažnih dvorišta stopa odvajanja na području grada Rijeke iznosi gotovo 30%.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže