Povežite se s nama

Vijesti

Cjeloživotno obrazovanje: Može li se Hrvatska “izvući” s europskog dna uz vaučere za obrazovanje HZZ-a?

Objavljeno

na

Obrazovanje uz vaučer HZZ-a je potpuno besplatno za zaposlene i nezaposlene osobe. Ipak, za dodatno obrazovanje odlučuje se svega 4,4% odraslih osoba, što Hrvatsku još jednom stavlja na europsko dno. 

Opcija besplatnog doškolovanja putem vaučera uvedena je u travnju 2022. godine. U istoj godini, za dodatno obrazovanje odlučilo se tek 4,4% Hrvata i Hrvatica u dobi od 25 do 64 godine. Nalazimo se u skupini zemalja koje su pri samom dnu ljestvice EU po cjeloživotnom obrazovanju.

Čak i uz mogućnost besplatnog doškolovanja, Hrvati po dodatnom obrazovanju u Europi na samom dnu 

Hrvatska po kriteriju doškolovanja značajno zaostaje za ostalim članicama Unije. Na razini EU, dodatno obrazovanje upisuje u prosjeku 11,9% odraslih, a slabiji rezultat od nas imaju samo Bugarska i Grčka. 

Primjerice, u susjednoj Sloveniji čak 22,3% osoba pohađalo je dodatni oblik školovanja u istoj godini, što je gotovo dvostruko veći broj ljudi nego u Hrvatskoj. 

U europskoj predvodnici, Švedskoj, čak 36,2% odraslih pohađalo je oblike doškolovanja. Za cjeloživotno obrazovanje interes je značajan i u Danskoj (27,9%), Islandu (27,1%) te u Nizozemskoj (26,4%).

Dok građani Europe ulažu u cjeloživotno obrazovanje i poboljšanje vještina koje ih mogu bolje pozicionirati na tržištu rada, čini se da Hrvati nisu toliko zainteresirani. Naime, kod nas je po završetku formalnog obrazovanja moguće nastaviti školovanje bez plaćanja. Međutim, statistika govori u prilog tome kako su Hrvati nezainteresirani ili neupućeni u svoje mogućnosti. 

Vaučeri za besplatno obrazovanje za zaposlene i nezaposlene osobe

Vaučeri za obrazovanje HZZ-a omogućuju svim osobama, zaposlenima i nezaposlenima, da potpuno besplatno steknu dodatnu mikrokvalifikaciju ili čak novo zanimanje. Ovu opciju sufinanciranja dodatnog obrazovanja HZZ je uveo u travnju 2022. godine. U prvih godinu dana otkako se dodjeljuju, država je podijelila 10 701 vaučer za obrazovanje odraslih.

Najviše vaučera dodijeljeno je za stjecanje digitalnih vještina i to većinom zaposlenim osobama. Interes za cjeloživotno obrazovanje blago raste, no prema brojkama i dalje smo daleko (niže) od prosjeka. 

Vaučeri su jedno vrijeme bili obustavljeni za zaposlene, no od druge polovice prošle godine ponovno su dostupni svima – i zaposlenima i nezaposlenima. 

Prema najavi HZZ-a, vaučeri za obrazovanje dodjeljivat će se sve do 2026. godine.

Ustanova za obrazovanje odraslih Dante: Ponudu programa dostupnih preko vaučera prilagođavamo potrebama korisnika

Jedna od ustanova koje nude programe preko vaučera za obrazovanje je Učilište Dante. S čak dvije atraktivne lokacije u gradu Rijeci, ova ustanova za obrazovanje odraslih ima učioničke kapacitete, kao i širok raspon programa koje vaučeri pokrivaju u cijelosti. 

“Često je za veliki preokret potreban tek prvi, mali korak. Odluka da kreneš u novom smjeru sa svojim obrazovanjem može te odvesti na uzbudljiv put prema novoj, uspješnoj karijeri”, poručuje Dante na svojoj službenoj stranici.

Iz ove institucije s dugogodišnjom tradicijom obrazovanja navode kako ponudu programa prilagođavaju potrebama i željama korisnika te stavljaju naglasak na fleksibilnost. Ako se pojavi interes za određeno zanimanje, u Učilištu Dante potrude se organizirati kvalitetnu edukaciju kako bi držali korak s potražnjom i tržištem rada. 

Neki od programa koji su dostupni preko vaučera su Mobilno programiranje, Web programiranje, Internetski marketing, Knjigovođa/knjigovotkinja, Asistent/ica za upravljanje projektima, Klasične ručne masažne tehnike te Klasične i korektivne tehnike šminkanja. 

Najbolje od svega je što je samo par klikova potrebno za prijavu za vaučer unutar aplikacije Moj Vaučer na stranici HZZ-a (https://vauceri.hzz.hr/). Nakon prijave kroz sučelje e-Građanin, odabire se obrazovni program po želji.

“U slučaju da naiđeš na bilo kakve poteškoće s prijavom, ne brini! Možeš nas nazvati i pitati sve što te zanima”, poručuju iz Ustanove Dante.

 

Izvori:

https://www.srednja.hr/novosti/velika-navala-na-vaucere-za-obrazovanje-u-prvoj-godini-a-uskoro-se-uvode-i-izmjene-u-ovu-mjeru/

https://www.srednja.hr/novosti/za-7-313-osoba-u-hrvatskoj-odobreni-vauceri-za-obrazovanje-doznali-smo-koja-su-zanimanja-bila-najtrazenija-u-2022/ 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/cjelozivotno-obrazovanje-hrvatska-na-jos-jednom-europskom-dnu-20231116?meta_refresh=1

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/vauceri-za-obrazovanje-odraslih-dostupni-i-u-2023-vecina-trazitelja-zaposlene-osobe-20230102

https://www.poslovni.hr/hrvatska/obrazovanje-nam-nije-milo-po-doskolovanju-hrvatska-je-na-zacelju-eu-a-4413317

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/cjelozivotno-obrazovanje-hrvatska-na-jos-jednom-europskom-dnu-20231116?meta_refresh=1 

 

(promo)

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.04.2024.
Obavještavamo javnost kako će se dana 10. travnja 2024.g. u vremenskom periodu od 08:00 do 13:00 sati izvoditi radovi na usporivaču prometa u ulici Josipa Mohorića kod kućnog broja 28. Zbog radova neće biti moguće prometovanje Ulicom te se mole sudionici u prometu da koriste obilazne pravce.

Fiuman Plus

Društvene mreže