Povežite se s nama

Mozaik

Član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci postao direktor najmoćnije zvjezdarnice na svijetu

Objavljeno

na


Prof. dr. sc. Željko Ivezić, profesor astrofizike na Sveučilištu Washington i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, imenovan je direktorom izgradnje po mnogočemu najmoćnije zvjezdarnice na svijetu nazvane Vera Rubin. Ulogu direktora preuzet će 3. siječnja 2022., kao nasljednik dosadašnjeg direktora, Stevena Kahna.

Ivezić je u rad na opservatoriju uključen od njegova osnutka, kao projektni znanstvenik i voditelj Projektnog znanstvenog tima, a u rujnu 2018. imenovan je zamjenikom direktora izgradnje zvjezdarnice, kada je bio zadužen za upravljanje podatcima, obrazovanje i pristup javnosti, komunikaciju i interakciju s vanjskom znanstvenom zajednicom. U ulozi projektnog znanstvenika, Ivezićeva je odgovornost osigurati da projektiranje i izgradnja sustava zvjezdarnice Rubin za provedbu LSST-a (engl. Legacy Survey of Space and Time) budu optimalni za njegovu znanstvenu misiju.

Kao direktor izgradnje, Ivezić će voditi projektni ured, predstavljati projekt znanstvenoj zajednici, međunarodnim partnerima i drugim skupinama zainteresiranima za projekt. Za uspjeh projekta odgovoran je i agencijama koje ga financiraju, kao što su Nacionalna zaklada za znanost i Odjel za energiju SAD-a. Također je odgovoran za radne uvjete, poštivanje svih legalnih propisa i proceduru, a uz to, još će i mentorirati mlađe kolege.

Ovaj projekt vrijedan je 700 milijuna dolara, a otprilike toliko stajat će i desetogodišnje snimanje neba te obrada oko 60 000 terabajta slika. Zbrajanjem podataka zabilježenih teleskopom i kamerom u računalu dobit će se karta neba s oko 20 milijardi zvijezda te sličnim brojem galaksija.

Ovaj opservatorij, smješten u planinama Čilea, prvi je koji je nazvan po jednoj znanstvenici. Vera Rubin bila je američka znanstvenica čiji su izračuni gibanja zvijezda oko središta galaksija u 60-im i 70-im godinama prošlog stoljeća pokazali da osim vidljive tvari u svemiru mora postojati i tzv. tamna tvar.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.05.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, dana 10. i 11.svibnja raditi skraćeno: dana 10.svibnja od 6:30-13 sati, a dana 11.svibnja od 7:30 do 12 sati. Korisnici plaćanje za mjesečne parkirne karte mogu izvršavati kao i do sada, putem internet bankarstva.

Fiuman Plus

Društvene mreže