Povežite se s namaGradsko vijeće je s 19 glasova za (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HNS i Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura) i 17 protiv (HDZ, Akcija mladih, Lista za Rijeku, Živi zid, Most te nezavisni vijećnici Marinko Koljanin i Josip Kukuljan) donijelo odluku o razrješenju predsjednika Gradskog vijeća Grada Rijeke Tihomira Čordaševa.

Donesena je i odluka da Gradsko vijeće ubuduće vodi Andrej Poropat iz HNS-a, što je prihvaćeno s 21 glasom za (SDP, PGS, HSU, IDS, Laburisti, SDSS, HNS, vijećnik Danko Švorinić iz Liste za Rijeku te Zvonimir Peranić iz Mosta), protiv je bilo 14 vijećnika, a suzdržani su bili nezavisni vijećnik Marinko Koljanin te Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura.

Razrješenje Čordaševa predložili su vijećnici SDP-a, PGS-a, HNS-a i HSU-a, pojašnjavajući kako je svojim postupcima naštetio ugledu Vijeća. Kao prvi razlog za njegovo razrješenje navedeno je kako je nesazivanjem sjednica sukladno Poslovniku, koji govori da sjednice održavaju u pravilu četvrtog četvrtka u mjesecu, prilagođavajući ga pojedincima, doveo druge vijećnike u neravnopravan položaj. Čordaševu su zamjerili što nije spriječio vijećnika Balabana da postavi pitanje koje se tiče njegovog vlastitog stambenog pitanja, što je Poslovnikom zabranjeno, dok se glavna primjedba odnosila na činjenicu što Statut Gada Rijeke nije usklađen sa zakonom. Predlagatelji smatraju kako je predsjednik Vijeća, sukladno odredbama Poslovnika, trebao usmjeravati raspravu u konstruktivnom smjeru s ciljem da Grad Rijeka ispuni svoje zakonske obveze te da je, time što ni sam nije glasovao za izmjene Statuta, poslao poruku javnosti kako je u Vijeću bitnije politiziranje od zakonitog donošenja odluka.

U ime predlagatelja razloge traženja razrješenja pojasnila je vijećnica Ana Trošelj (PGS), istaknuvši kako Čordašev vjerojatno više ne uživa povjerenje većine vijećnika i da je legitimno to provjeriti.

Vijećnik Josip Ostrogović je istaknuo kako HDZ ne želi sudjelovati u manipulaciji pri tumačenju Poslovnika, istaknuvši kako se u njemu samo daje sugestija o terminu sazivanja sjednica. Smatra kako Balaban nije iskoristio položaj vijećnika u svoju korist, budući da nije postavio pitanje, već samo odgovorio na repliku. Prozivanje Čordaševa za nedonošenje Statuta ocijenio je udarcem na demokratske slobode, istaknuvši kako su predlagatelji predsjedniku zamjerili davanje mogućnosti vijećnicima izabranim od građana da slobodno iznesu svoj politički stav, a Čordaševu pravo da se po vlastitoj savjesti opredijeli kod glasovanja.

Andrej Poropat

Andrej Poropat

Vijećnik Sandro Vizler (HNS) kazao je kako njegov ugled narušen kad se sjednica ne sazove jednom mjesečno, a on kao vijećnik za to primi naknadu.

Kako je kazao vijećnik Danko Švorinić, Čordašev je na početku imao punu podršku Liste za Rijeku, no postepeno se podrška gubila, dodajući kako Lista za Rijeku smatra da Gradsko vijeće ne funkcionira dovoljno dobro te kako je odgovornost vijećnika, prije izbora kao krajnjeg rješenja, pronaći osobu koja će Gradsko vijeće odvesti u konstruktivnijem smjeru.

Vijećnik Vojko Braut je u ime kluba SDP-Laburisti-SDSS, kazao je kako je prijedlog razrješenja ustvari davanje odgovora na političko pitanje uživa li Tihomir Čordašev povjerenje vijećnika. Istaknuo je kako je Gradsko vijeće opterećeno dubokim podjelama, te da vijećnici više opterećeni međusobnim prepucavanjima, nego donošenjem odluka na dobrobit građana. „Ne mislim da je to isključivo odgovornost predsjednika, ali smo svjesni da se modus rada u Gradskom vijeću mora promijeniti te ići u smjeru šire suradnje i odgovornijeg donošenja odluka,“ kazao je vijećnik Braut.

Ističući kako su predlagatelji sami kazali koji su pravi razlozi traženja razrješenja, vijećnik Andrej Briščik je kazao kako klub Akcije mladih i Živog zida neće podržati razrješenje. Vijećnica Petra Mandić (Most) upitala se je li jedini cilj prijedloga razrješenja ponovna koncentracija vlasti u rukama vijećnika okupljenih oko SDP-a i gradonačelnika Vojka Obersnela.

Vijećnik Hrvoje Burić kazao je kako je glavni razlog zašto će glasati za razrješenje ocjena da je tijekom suradnje s Akcijom mladih kako u Gradskom vijeću, tako i u Županijskoj skupštini, ta stranka izgubila vjerodostojnost u očima Nezavisne liste Bura.

Prije izglasavanja Tihomir Čordašev je naglasio kako odredbe Statuta nisu u sukobu sa zakonom, odnosno da je nezakonit, gradonačelnik bi mogao iskoristiti svoje zakonske obveze i staviti ga izvan snage. Također je dodao kako svojim postupcima nije povrijedio ugled i čast Gradskog vijeća.

U ime predlagatelja novog predsjednika, vijećnik HNS-a Sandro Vizler kazao je kako smatra da će odlučnost i političko iskustvo Andreja Poropata omogućiti da rad Gradskog vijeća krene u konstruktivnijem smjeru. Vijećnik Kristjan Staničić (HDZ) je predložio da se odgodi odluka za mjesec dana, kako bi se vijećnici konzultirali o mogućem rješenju, dok je nezavisni vijećnik Josip Kukuljan istaknuo će s Poropatom na čelu Gradskog vijeća gradske usluge poskupjeti. Vijećnici HNS-a odgovorili su kako su se upravo oni u svom djelovanju u Gradskom vijeću zalagali za poskupljenje cijena Energa.

Nakon izbora na funkciju predsjednika Gradskog vijeća, Poropat je zahvalio na povjerenju te kazao kako se obvezuje na učinkovitost u radu, kako u korist vijećnika, tako i svih građana.

Grad Rijeka