Povežite se s namaOd 24. svibnja do 4. lipnja, Zamet postaje riječkim vrhom zamišljenog trokuta u okviru umjetničkog događaja CORNERS Triangle, kojim se povezuju Rijeka kao nedavno proglašena Europska prijestolnica kulture za 2020. godinu, te hrvatske i slovenske prijestolnice Zagreb i Ljubljana.

Događaj je dio međunarodne platforme CORNERS of Europe namijenjene umjetnicima i publikama, koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. CORNERS je posvećen istraživanju prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove skupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

CORNERS umjetnički radovi već su prikazani u Švedskoj, Engleskoj i Sjevernoj Irskoj, a nakon ovog događaja posjetit će Španjolsku, Poljsku i ponovno Englesku.

Petnaestak umjetnika okupljenih u tri umjetnička projekta na Zametu će provesti desetak dana, razvijajući svoje ideje u stalnoj komunikaciji s lokalnom zajednicom te institucijama poput Osnovne škole Zamet, Mjesnog odbora Zamet, Kluba starijih osoba Zamet, Boćarskog kluba Zamet, Društva tjelesnih invalida Rijeka i zametskog ogranka Gradske knjižnice.

Izgradnja arhiva temeljni je postupak Igrališta (Playground), u kojem Miha Horvat (SLO), Riccardo Spagnulo (IT), Gianfranco Mirizzi (HR) i Simon Farid (UK) prikupljaju igre tipične za pojedina područja te neke od njih preoblikuju s bizarnim i nevjerojatnim pravilima. Jedna od njih je Žuti automobil (Yellow Car) koja se u Velikoj Britaniji često igra tijekom putovanja radi savladavanja dosade, a čiji je cilj uočiti što više žutih automobila. Riječani koji koriste društvenu mrežu Twitter imaju priliku od 30. svibnja do 18. lipnja međusobno odmjeravati snage u digitalnoj inačici ove igre i pratiti rezultat na za to predviđenoj internetskoj stranici. Ostale igre iz kolekcije Igrališta posjetitelji će imati priliku vidjeti i zaigrati 27. i 28. svibnja te 4. lipnja na platou ispred sportske dvorane na Zametu.

Među nama (In Between) Siniše Labrovića (HR), Elvina Flaminga (Jarosława Czarneckog) (PL), Helene Wikström (SE), Davora Sanvincentija (HR) i Juana Aizpitarte (ES) poigrava se promatranjem kao metodom koja zbližava ljude koji žive u istom susjedstvu. Kroz radionice, instalacije i razgovore s ljudima različite dobi i zanimanja, umjetnici će prikupljati priče iz zametskog susjedstva koje će javno predstaviti u večernjim satima posljednjeg dana događaja putem izložbe i filmskih projekcija.

Sestrice (Sister of Another Mama) Mile Pavićević (HR), Josebe Irazoki (ES), SIMKA – Simona Häggbloma i Karin Lind (SE) je projekt koji propituje medije, njihov sadržaj i način funkcioniranja, s fokusom na svakodnevicu u novinskoj redakciji. Na trodnevnoj radionici s učenicima Osnovne škole Zamet, umjetnici će predložiti različite strategije interveniranja u medije i javni prostor, i time skrenuti pozornost na važnost umjetničkog rada i produkcije.

Glavni događaj na kojem će biti predstavljeni svi nastali radovi i koji će ujedno označiti kraj riječkog CORNERS Triangle programa, održat će se na Trgu riječkih olimpijaca u subotu 4. lipnja s početkom u 19 sati.

CORNERS Triangle Rijeka organizira udruga Drugo more u sklopu ZOOM Festivala Rijeka.