Povežite se s namaZa sljedećih nekoliko dana meterolozi najavljuju vrlo hladno vrijeme, s temperaturama koje će se i uz more spuštati i ispod nule. Puhat će i olujna bura s orkanskim udarima. Zbog bure je DHMZ za sjeverni Jadran izdao crveno upozorenje, a prema temperaturama smo – u žutome, javlja Radio Rijeka.

Temperature bi se u Gorskome kotaru i Lici mogle sljedećih dana spuštati i ispod -15 stupnjeva. Minusi se očekuju i u unutrašnjosti Istre, ali i na Kvarneru te uz istarsku obalu. Međutim, prema minusima smo u najnižem, žutom stupnju opasnosti prema Meteoalarmu.

Crveni alarm izdao je Državni hidrometeorološki zavod za cijeli Jadran zbog olujne bure s orkanskim udarima. Očekivana srednja brzina vjetra u četvrtak bit će između 45 i 95 kilometara na sat, a najjači udari od 110 do 185 kilometara na sat. Bura će, naravno, dodatno pojačavati osjet hladnoće.

Upozorenje crvene boje, prema Meteoalarmu, znači vrlo opasnan i intenzivan meteorološki događaj. “Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život”, piše na portalu Meteoalarma.

Zbog pogoršanja vremena, mjestimičnoga snijega u gorju, ali i nizinama, iz Hrvatskoga autokluba vozače pozivaju na poseban oprez. O stanju u prometu valja se informirati na vrijeme i na put nikako ne kretati bez zimske opreme. Niske temperature mogle bi u unutrašnjosti stvoriti poledicu, a snijeg i proglašavanje zimskih uvjeta u Gorskome kotaru moglo bi zatvoriti promet za kamione i tegljače.

Olujna, na udare i orkanska bura vjerojatno će ograničiti vožnju Jadranskom magistralom, autocestom Rijeka – Zagreb i autocestom A1. Očekuje se i prekid pojedinih katamaranskih i trajektnih linija. HAK najavljuje gužve na cestama u gradovima, kao i na graničnim prijelazima, navodi Radio Rijeka.