Povežite se s nama


Rijeka je dobila edukacijsko-izložbeni prostor koji će biti na raspolaganju svim građanima i građankama, udrugama i organizacijama civilnog društva koje su aktivne u lokalnoj zajednici i doprinose njenom razvoju.

Radi se o prostoru u kojem se do sad nalazio Multimedijalni centar i Internet klub Centra tehničke kulture Rijeka, a nalazi se na adresi Školjić 6. Prostor je u vlasništvu Grada Rijeke, a CTK Rijeka ga koristi od 1998. godine.

U 160 m2 novouređenog prostora djelovat će Klub za žene i klub za mlade RI connect koji su tehnički opremljeni za održavanje predavanja, radionica, izložbi, seminara, konferencija i sajmova, ali i drugih sličnih aktivnosti od interesa za građane i građanke.

Prostor je dostupan svima bez obzira na fizičke poteškoće u kretanju. CTK Rijeka koristi vozilo za kretanje osoba s invaliditetom (tzv. gusjeničara), sa stražnje strane se nalazi prilazna rampa, a u samom prostoru toalet za osobe s invaliditetom.

U prostor je uloženo 500.000,00 kn, a osim CTK Rijeka u njega su uložili Europska komisija i Grad Rijeka.

 Grad Rijeka je kao partner na projektu klub za mlade RI connect, ulaganje u prostor prepoznao kao kapitalno ulaganje te iz gradskog proračuna izdvojeno 200.000,00 kn. U posljednje četiri godine u rad RI connecta u obrazovne sadržaje je uključeno preko 2.000 mladih iz Rijeke i okolice, te je Klub prepoznat kao mjesto gdje se mladi mogu educirati, informirati i zabavljati. U njemu se mladi pripremaju za natjecanja iz informatike i postižu odlične rezultate na gradskim, županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Kroz različite volonterske aktivnosti 15 mladih se aktivno uključilo u stvaranje i realizaciju različitih programa za svoje vršnjake. Također, mladi su ovdje osmislili i izradili mobilnu aplikaciju o svom gradu Rijeka – vodič za mlade koja se može koristiti na engleskom, talijanskom i hrvatskom jeziku.

 U CTK Rijeka polažu velike nade da će i Klub za žene od svih članica lokalne zajednice biti prepoznat kao mjesto povezivanja, podrške i solidarnosti. Klub za žene nastao je kroz projekt Work is the Key koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program za razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. Od ukupne vrijednosti projekta (250.956,39 €) u prostor Kluba za žene uloženo je 27.500,00 €.  Žene će se na jednom mjestu moći družiti, educirati, povezivati te si međusobno pružati potporu.

Edukacijsko-izložbeni prostor CTK Rijeka moći će se koristiti svakog radnog dana od 8 do 16 sati, a po potrebi i dogovoru i van navedenog termina. Ulaganja i potrebe za multifunkcionalnim prostorom pokazala su se opravdanom jer su se u njemu održale neke radionice u sklopu Ljeta na Školjiću, radionice za žene žrtve nasilja, kao i radionice za mlade.

Pod motom Prostor dostupan svima, CTK Rijeka poziva sve udruge i građane da se svojim idejama uključe u osmišljavanje programa te da iskoriste mogućnosti koje pruža novouređeni prostor na Školjiću.