Povežite se s nama

Vijesti

Dijamantna nagrada Klinici za neurologiju KBC-a Rijeka

Objavljeno

na
Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka dobila je dijamantnu medalju na temelju podataka upisanih u europski registar RES-Q (Registry for Stroke Care Quality) za prvi kvartal 2024. godine te je priznata kao centar izvrsnosti u zbrinjavanju moždanih udara unutar 200 renomiranih bolnica diljem Europe, obznanjeno je na otvorenju mini simpozija „Reperfuzijska terapija i zbrinjavanju akutnog moždanog udara – iskustva iz prakse“ upriličenom povodom 5 godina izvođenja mehaničkih trombektomija u KBC-u Rijeka.

“Nagrada je rezultat vašeg truda i rada, tisuće sati učenja i brojnih neprospavanih noći. Zahvaliti valja i Ministaratvu zdravstva i ministru Berošu na trajnoj podršci i kapitalnim investicijama među kojima se ističe najmodernija angiološka sala za endovaskularne intervencije. Biti u 200 najboljih u ovom području u Europi budi veliki ponos. Neka nam ova prestižna nagrada svima bude podstrek da idemo dalje, jos snažnije”- poručio je na otvorenju Mini simpozija ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

RES-Q je program ESO East Projekta (European Stroke Organisation-Enhancing and Accelerating Stroke Tretment) zastupljen u Europi zbog lakšeg praćenja i liječenja pacijenta oboljelih od infarkta mozga u cijeloj Europi.

Kako bi neka bolnica dobila zlato, platinu ili dijamant mora ispuniti određene kriterije. Dijamant je KBC-u Rijeka pripao zbog sljedećih kriterija:

1. door-to-needle time koji bi trebao biti manji od 60 minuta

2. door-to-groin time koji treba biti ispod 120 minuta

3. ukupan postotak rekanalizacija od ukupnog broja ishemijskih moždanih udara preko 20%

4. učinjeni CT/MRI mozga

5. učinjena disfagija screening test

6. otpuštanje pacijenata sa fibrilacijom atrija i antikoagulantnom terapijom

7. otpuštanje pacijenata bez fibrilacije atrije s antitrombocitnom terapijom

8. hospitaliziranje pacijenata u jedinicu za moždani udar

Na temelju navedenih podataka, Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka kao dobitnik dijamantne plakete od strane RES-Q – Registry for Stroke Care Quality programa ESO East Projekta (European Stroke Organisation-Enhancing and Accelerating Stroke Tretment) priznata je kao centar izvrsnosti u zbrinjavanju moždanih udara.

Mini simpozijem obilježavanja se 5 godina izvođenja mehaničkih trombektomija

Tim povodom, ali i zbog obilježavanja proteklih 5 godina mehaničkih trombektomija u KBC-u Rijeka, u Botelu Marina u Rijeci održan je mini simpozij o temi: Reperfuzijska terapija i zbrinjavanju akutnog moždanog udara – iskustva iz prakse.

Predavanja su održali eminentni stručnjaci iz područja neurologije iz Zagreba, Rijeke, Pule i Gospića, a uvodno su skup pozdravili: predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka izv. prof. Vladimira Vuletić, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Ružić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Goran Hauser, predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Damir Miletić, pročelnica Odjela za intervencijsku, kardiovaskulranu i neuroradiologiju KBC-a Rijeka doc. dr. sc. Slavica Kovačić, pročelnica Objedinjenog hitnog bolničkog prijama KBC-a Rijeka prim. dr. sc. Martina Pavletić, predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Alen Protić, voditeljica Odjela za neurologiju OB Pula doc. dr. sc. Dolores Janko Lobinac te predstavnice Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a i OB Gospić.

Što je mehanička trombektomija?

Suvremena metoda liječenja ishemijskog moždanog udara je mehanička trombektomija. U KBC-u Rijeka je liječenje tom metodom započelo u lipnju 2019. godine čime je uspostavljena cjelovita mreža visokospecijaliziranih centara za liječenje moždanog udara u Republici Hrvatskoj, sukladno trenutnim preporukama i smjernicama stručnih društava.

Mehanička trombektomija novija je metoda liječenja ishemijskog moždanog udara prvenstveno vezana za napredak interventne neuroradiologije i predstavlja revoluciju u zbrinjavanju moždanog udara! To je endovaskularna metoda liječenja kojom se ugrušak iz začepljene (okludirane) krvne žile mehanički uklanja putem posebnih katetera koji mogu „uhvatiti“ i izvući ugrušak ili primjenom aspiracijske tehnike, tj. „usisavanja“ ugruška iz krvne žile. Cilj liječenja je otvaranje začepljene krvne žile i uspostavljanje protoka čime se ostvaruje ponovna opskrba krvlju u području mozga. Za liječenje mehaničke trombektomije nužan je timski rad, a suradnja neurologa s interventnim radiolozima, anesteziološkom klinikom i OHBP-om iznimno je važna i dobro funkcionira. Također, sve ispostave Hitne medicinske pomoći na terenu uspješno su uključene u prepoznavanje simptoma moždanog udara i žurno dovode bolesnike u hitnu neurološku ambulantu.

U KBC-u Rijeka je u ovih pet godina mehaničkom trombektomijom liječeno 355 bolesnika. Valja naglasiti da ustanova pruža liječenje pacijentima iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, a tijekom turističke sezone i brojnim domaći i stranim turistima. Mehaničkom trombektomijom u riječkom KBC-u liječeno je njih čak 18 % .

O moždanom udaru

Moždani udar je naglo nastali ispad moždanih funkcija uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu što dovodi do nedovoljne opskrbe određenih dijelova mozga kisikom i hranjivim tvarima. Drugi je vodeći uzrok smrtnosti suvremenog svijeta te vodeći uzrok invalidnosti. Kod 15 % bolesnika uzrok moždanog udara je krvarenje, dok 85 % svih moždanih udara čini ishemijski moždani udar (infarkt mozga) čiji je najčešći uzrok ateroskleroza sa suženjem moždanih krvnih žila ili začepljenje krvnih žila ugruškom.

Moždani udar je hitno stanje stoga iziskuje što ranije prepoznavanje simptoma. U svakoj minuti bez opskrbe krvlju odumre gotovo dva milijuna neurona stoga je svaka minuta ključna! Nužno je pravovremeno zatražiti liječničku pomoć u vremenskom intervalu u kojem će biti moguće provesti suvremeno specifično liječenje intervalskom trombolizom i/ili mehaničkom trombektomijom. Zbrinjavanje i liječenje bolesnika s moždanim udarom provodi se u specijaliziranim jedinicama za moždani udar ili u jedinicama intenzivnog neurološkog liječenja.

Cilj suvremenog liječenja akutnog ishemijskog moždanog udara je što ranija uspostava krvi, odnosno rekanalizacija krvne žile. Naime, prekid cirkulacije u zahvaćenoj regiji mozga dovodi do smanjene opskrbe kisikom moždanih stanica, a što dulje vremena prođe od prekida opskrbe moždanih stanica krvlju (ishemija), to je veće njihovo nepovratno oštećenje i time veći invaliditet i rizik od smrtnog ishoda.

Sistemska tromboliza, odnosno terapijski postupak primjene lijeka koji „otapa“ ugrušak još je jedna učinkovita metoda liječenja koju neurolozi KBC-u Rijeka provode od 2000. godine. Primjenom trombolitičke terapije značajno je smanjena smrtnost, invaliditet i posljedice moždanog udara. Kod trećine pacijenata hitnom primjenom ove terapije unutar tzv. vremenskog prozora od četiri i pol sata od nastanka simptoma moždanog udara, ne nalazi se nikakvo neurološko oštećenje. U ostale dvije trećine pacijenata, invaliditet i smrtni ishod statistički su značajno manji.

Od uvođenja suvremenih metoda liječenja ishemijskog moždanog udara: sistemske trombolize i mehaničke trombekomije, daleko veći postotak (oko 80 % bolesnika s akutnim ishemijskim moždanim udarom) ima bolji ishod, samostalno funkcionira njih 60-tak %, a smrtnost je smanjena za 17%.

Rezultati liječenja u KBC-u Rijeka sukladni su rezultatima vodećih svjetskih centara koji se bave liječenjem moždanog udara.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

03.06.2024.

Prodajno mjesto Rijeka plusa na Jelačićevom trgu 3, od dana 04.06.2024.godine pa sve do kraja lipnja radit će do 13 sati. Radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 06:30 do 13 sati, dok subotom prodajno mjesto radi od 07:30 do 12 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produživati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže