Povežite se s nama

Vijesti

DINA Petrokemija postaje sve opasnija

Objavljeno

naU sjedištu Primorsko-goranske županije održana je sjednica Stožera zaštite i spašavanja Primorsko–goranske županije. Na dnevnom redu sjednice bili su razmatranje sigurnosne situacije u tvrtci DINA Petrokemija d.d. Omišalj i izvješće o stanju sigurnosti i sustavu zaštite i spašavanja na području Primorsko–goranske županije.

Uz predstavnike Stožera zaštite i spašavanja PGŽ, načelnika Stožera Marka Borasa Mandića i predsjednika uprave DINA Petrokemije d.d. Omišalj Fabia Giacomettija, sjednici je prisustvovao i župan Zlatko Komadina.

Župan je izvijestio da se sigurnosno stanje u DINI u proteklih šest mjeseci nije promijenilo, ali da rizik povećava činjenica da nema stalnog nadzora nad svim elementima u postrojenju. Postrojenje svakodnevno obilaze radnici na volonterskoj bazi i izvješćuju upravu. S obzirom da su uskladištene velike količine kemikalija, a klor je posebno rizičan, potrebno je kvalitetnije rješenje.

Kako bi se pitanje DINE kvalitetno riješilo, na sjednici Županijske skupštine koja će se održati 26. ožujka raspravljat će se o toj temi s konkretnim prijedlozima. Tome će pridonijeti i nove informacije o predstečajnoj nagodbi koji bi do tada trebale biti dostupne.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić istaknuo je važnost ovog problema rekavši da je situacija u DINI problem cijele Hrvatske te da će Stožer zaštite i spašavanja zatražiti da se u rješavanje problema uključi i državni Stožer.

Predsjednik Uprave DINE rekao je da se pitanje predstečajne nagodbe, koja traje već dvije godine, mora riješiti već u ožujku – bilo to stečajem ili završetkom predstečajne nagodbe. Giacometti je pojasnio da je vjerovnik, Hypo banka, raspisala tender za prodaju dugovanja Dioki Grupe te da bi tako dugovanja mogao preuzeti jedan od dva zainteresirana ulagača. Ako tender ne uspije, moguć je stečaj DINE.

Iako bi u tom slučaju zbrinjavanje kemikalija postala dužnost Ministarstva zaštite okoliša, županija je izrazila interes za zbrinjavanje klora.U međuvremenu od policije i vatrogasaca zatraženo je da povećaju nadzor na tom području.

 

Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Drive in party na Kantridi

Fiuman Plus

Facebook

Instagram