Povežite se s namaNa Trgovačkom sudu u Rijeci u petak je održano ročište na kojem je utvrđeno da su ispunjeni svi uvjeti za stečaj Dine-Petrokemije i stečajna sutkinja Ljiljana Ugrin sada će u roku od tri dana, najvjerojatnije u ponedjeljak, donijeti odluku o otvaranju stečajnog postupka nad pogonima u Omišlju.

Premda o tome nije bilo govora na jučerašnjem ročištu, očekuje se da će Marija Ružić biti imenovana za stečajnu upraviteljicu. Za 171 radnika Dine, koji nisu primili plaću od srpnja 2012. godine, otvaranje stečaja znači da će im svima biti otkazani ugovori o radu, ali i da bi do konca godine mogli mogli dobiti kakav-takav novac. Riječ je o sredstvima koja bi im trebala isplatiti Agencija za osiguranje radničkih potraživanja (AORPS), a riječ je o tri minimalne plaće u RH, u iznosu od 3.029 kuna, kao i polovicu iznosa zakonom propisane otpremnine. Taj najviši iznos otpremnine Zakonom o radu određen je u visini šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Radnici Dine ovaj postupak mogu pokrenuti nakon što se u stečajnom postupku utvrde tražbine vjerovnika što bi, kako smo jučer uspjeli neslužbeno čuti, trebalo uslijediti u listopadu ove godine, kada bi se trebalo održati novo, izvještajno ročište na riječkom Trgovačkom sudu. Nažalost, na ovaj novac ne mogu računati oni radnici kojima je u međuvremenu prestao radni odnos u Dini, a takvih je oko 150. Prema podacima koje je na jučerašnjem ročištu iznio direktor Dine Fabio Giacometti, u omišaljskim pogonima 2012. godine bilo je zaposleno oko 320 radnika.

SEEbiz.eu