Povežite se s nama
Strah i trepet među mještane Kraljevice unijele su divlje svinje. Zvijeri koje mogu narasti i do 250 kilograma izašle su iz šume i u potrazi za vodom i hranom došle ljudima na kućni prag

“Kod nas to izaziva jedan neugodan osjećaj, a turisti kao turisti, njima ne smijem to čak puno ni spominjati, znate kakva bi bila reakcija”, rekao je Ivan Kobasić iz Kraljevice.

Redovito dolaze i u susjedovo dvorište. Srušile su mu suhozid i uništile vrt. “Ovoga što sam ja vidio, imao je sigurno 120-130 kila, a ovi ostali su bili malo manji, kojih 60-ak kila”, kaže Ivan. Znači da su mlađi od godinu dana. Jer s dvije godine već imaju oko 160 kilograma, a trogodišnji vepar naraste i do 250 kila. Njihovo doba je noć, a u jednoj znaju prijeći i po 80 kilometara.

Divlje svinje nisu autohtona divljač, ekstremno brzo se množe, a kvote za odstrjel strogo su propisane zakonom.  “Smijemo ih odstrijeliti deset. Sedam smo ih već odstrijelili, tri čuvamo za zimu. Divlje svinje su se jako namnožile, ove godine već smo primjetili 30-ak mladih divljih svinja samo na ovom užem području oko grada Kraljevice”, rekao je Serđo Brajdić, lovnik Lovne jedinice Bakarac-Kraljevica.

U šumi koja je nikla na neobrađivanim privatnim zemljištima nema hrane ni vode pa divljač dolazi među ljude. Zato djeca i stariji navečer izbjegavaju izlaske.

Lovci kažu da su zbog strogih zakona potpuno nemoćni. Ne smiju pucati sat vremena nakon zalaska sunca, a divlje svinje haraju noću. Zabranjeno je pucanje 200 metara od prometnica i 300 metara od kuća, a divlje svinje ušle su ljudima u dvorišta. Kvote su strogo propisane, pa problem može riješiti jedino Ministarstvo, javlja RTL.