Povežite se s nama
S obzirom na veliko zanimanje javnosti i dosadašnji uspjeh izložbe “Divovi Patagonije”, na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji najavljeno je produljenje njezinog gostovanja u Rijeci do 26. lipnja 2017. Također će ponedjeljkom biti dostupne dnevne obiteljske ulaznice po cijeni od 100 kuna.

Izložba “Divovi Patagonije”, najveća putujuća izložba o dinosaurima južne Zemljine polutke, u Rijeci je otvorena od 14. srpnja 2016. godine u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva. Izložbu je postavio Prirodoslovni muzej Rijeka u suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom i Turističkom zajednicom grada Rijeka, a njezino planirano trajanje bilo je do 28. Veljače 2017. godine.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je izložba nakon niza gradova u kojima je bila došla upravo u Rijeku i što će se produžiti bez dodatnih troškova. “Dobili smo priliku uživati u jednoj svjetskoj izložbi, a uspjeli smo i promovirati ovaj prostor koji se pokazao izuzetno kvalitetnim za ovakva događanja. Vjerujem da ćemo ovaj prostor moći i ubuduće koristiti za slična događanja”, rekao je gradonačelnik.

Pročelnik UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić rekao je da je ova izložba veliki iskorak za Rijeku i Primorsko-goransku županiju.

U novom razdoblju izložbe posjetitelje očekuju novi sadržaji i pogodnosti. Uz već postojeći edukativni program “Budi i ti DINOlog”, kroz koji su organizirane radionice za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta na 6 različitih tema za organizirane grupe (Budi i ti dinolog, Ispod povrsine, Evolucija, Istrazivacki ruksak, Tragovima dinosaura, Terenski dnevnik jednog paleontologa) i zabavnih radionica subotom ujutro, koje svaki tjedan donose nove avanture iz svijeta dinosaura, pokrenut će se i ciklus predavanja namijenjenih odrasloj publici “Divovi Patagonije”, koja će u večernjim satima donositi zanimljiva saznanja iz svijeta dinosaura, paleontologije i prirodnih znanosti, prirodnih obilježja Patagonije i Argentine, ali i predstavljati značajne osobe, divove, koji su porijeklom iz Patagonije. Predavanja će se održavati dva puta mjesečno, u prostoru izložbe i biti će besplatna za posjetitelje.

Uz besplatna obiteljska vodstva koja se odvijaju nedjeljom u 11 i 17 sati, uvode se i besplatna javna vodstva kustosa, četvrtkom u 18 sati, za koje su obavezne predbilježbe. Također je najavljeno da će se gotovo cjelokupan javni program Festivala znanosti u Rijeci, u tjednu od 24. do 28. travnja 2017., odvijati upravo u prostoru bivšeg skladišta Exportdrva. Program uključuje desetak javnih predavanja cijenjenih znanstvenika, 3 znanstvena kafića (razgovora na znanstvene teme u neobaveznom ambijentu), 2 dodatne izložbe, glazbeno-scenske nastupe i predstavljanje programa dječjih vrtića koji su sudjelovali u Festivalu.

Do sada je izložbu “Divovi Patagonije” u svijetu vidjelo više od 1.500.000 posjetitelja, a gostovala je u New Yorku, Torinu, Budimpešti, Haifi, Kopenhagenu, Bukureštu, Beogradu itd. Prije gostovanja u Rijeci, izložba je bila postavljena u Gubbiu u Italiji, a nakon Rijeke putuje u Madrid u Španjolskoj. U Rijeci je do sada izložbu posjetilo gotovo 20.000 posjetitelja, među kojima dvostruko više djece od odraslih.