Povežite se s namaU subotu rano ujutro, samo mjesec dana nakon što mu je dijagnosticiran agresivni non-Hodgkinov limfom, u bolnici u Rijeci preminuo je 9-godišnji dječak. Susjedi s čijom se djecom dječak družio i igrao ogorčeni su jer smatraju da se crni scenarij mogao spriječiti te za smrt krive dječakove roditelje koji su odbili liječenje kemoterapijom. Za Index su progovorili o svojim slutnjama kako bi javnost doznala za pravo lice ove tragedije. Otac dječaka za Index je priznao da nije dozvolio da se njegov sin podvrgne kemoterapiji, no tvrdi da su on i supruga učinili sve kako bi mu pomogli drugim metodama liječenja te za smrt svog djeteta krivi liječnike na onkološkom odjelu na kojem se, u noći s petka na subotu, odvijala prava drama.

“Dječak je prvi put u bolnicu dopremljen 4. kolovoza, kada je već bio vidno natečen u predjelu vrata te mu je dijagnosticiran non-Hodgkin limfom, agresivna vrsta raka. No, unatoč vrlo ozbiljnoj dijagnozi te apelima  i molbama liječnika koji su ih preklinjali da to ne čine, roditelji V. B. i H. G. su, nakon samo jednog dana provedenog u bolnici, odveli dječaka s odjela, uz izliku da idu na liječenje u Rusiju. Svemu tome su svjedočili naši prijatelji čiji se sin liječi od leukemije te su i oni pokušali urazumiti dječakove roditelje, no bez uspjeha. S obzirom na njihov fanatični pro-new age svjetonazor, koji uključuje teorije zavjere i urote, jedini cilj im je bio izbjeći kemoterapiju jer vjeruju da sadrži bojne otrove. Odlučili su stoga dijete liječiti takozvanom ‘bioenergijom’ ili ‘elektra iscjeljivanjem’ kod lokalne kult-liderice iz Rijeke, koja je rekla da će dječaka izliječiti za 2-3 sata”, priča za Index jedna od susjeda s čijim se sinom preminuli dječak često družio. O čitavom je slučaju obavijestila i Centar za socijalnu skrb na Krku.

“Iz kuće se čulo zapomaganje djeteta”

“Od bliskog prijatelja dječakova oca saznala sam da su ‘dobili rok od 15 dana da započnu liječenje djeteta, u suprotnom će im država oduzeti skrb’. No, kako bi dobili pokriće da su bili na pregledu, a ujedno i izbjegli kemoterapiju, dječakovi su roditelji odlučili otići u kliniku Aviano u Italiju, nakon čega su dječaka iz Omišlja, gdje je bio kod majke, preselili u Kostrenu kod oca. U toj kući, s užasnim higijenskim uvjetima, bolesno je dijete proživljavalo pravu agoniju, a susjedi tvrde da su danonoćno slušali zapomaganje dječaka u bolovima. Iz kuće se čulo urlanje : ‘Diži se, nisi invalid!’ i ‘Ustani, za koga ja kuham??’, ‘Digni se i idi sam po vodu, nisi bolestan'”, priča susjeda. O svemu su, tvrdi, obavijestili i predstojnicu odjela dječje onkologije Kantrida, te im je rečeno da će se poduzeti sve kako bi se dijete čim prije dopremilo na liječenje u bolnicu.

“Na žalost, na sudskom ročištu 24. kolovoza roditelji teško bolesnog dječaka su izjavili da 1.9. dijete ponovo vode u Aviano te su dobili rok od još 15 dana da počnu liječiti dijete, prije no što im država oduzme skrb. Dječaka su potom vratili u Kostrenu gdje se njegova agonija nastavila. Neki susjedi su vidjeli kako dijete, koje zapomaže u bolovima, iznose u vrt te oko njega obavljaju neku vrstu egzorcizma ‘tjerajući bolest van'”, priča ogorčena žena s čijim se sinom preminuli dječak još donedavno igrao.

Za mučnu smrt djeteta kriv je i sustav

Zgroženi urlanjem koje je dopiralo iz kuće te zapomaganjem dječaka, susjedi u Kostreni su u četvrtak pozvali i policiju.

“Kako bi pomogli teško bolesnom djetetu, susjedi su se digli na noge, dali su izjave policajcima, vikali neka spase dijete. Na žalost, policajci nisu mogli ući u kuću strave jer ih dječakov otac nije pustio unutra bez naloga. Vratili su se drugog dana, no V. B. i H. G. tamo više nisu zatekli jer su, s bolesnim sinom, pobjegli u nepoznatom pravcu. Sa strepnjom smo čekali bilo kakvu informaciju, nadajući se da su ih našli i da su dijete dopremili u bolnicu. No, u subotu ujutro saznala sam užasnu vijest – dječak je te noći umro u bolnici.

Oni koji su ga vidjeli tvrde da je bio mršav poput kostura i da mu je tijelo bilo prepuno podljeva i modrica. Osim roditelja monstruma i njihovih ideoloških vođa, za smrt ovog djeteta, koje je umrlo u mukama, odgovoran je i sustav koji je zakazao pokazavši birokratsku tromost u trenutku kad je bilo pitanje života ili smrti djeteta”, kaže dječakova susjeda.

Otac dječaka: “Kemoterapija mi je ubila majku, nisam htio da se to dogodi i mom sinu”

“Odbili smo kemoterapiju jer je preagresivna za devetogodišnjaka. Prije osam godina majku su mi liječili kemoterapijom koja ju je ubila. Između kemoterapije i bojnog otrova stoji znak jednakosti, stoga smo, kao roditelji, odlučili isprobati sve, prije kemoterapije, ona je biznis koji liječi samo 2,7 posto ljudi u svijetu, dok  97,3 posto ubija. Postoje i druge terapije koje nisu alternativne nego ih propisuju liječnici u Švicarskoj, na Islandu, u Norveškoj, Meksiku itd. no  Hrvatska za njih nema interesa jer tu nema profita kao kod kemoterapije kod koje liječnik na svaku pikicu dobije 10 posto”, kaže V. B., otac preminulog dječaka.

“Dok smo liječili dijete, trebali smo mir i intimu no imali smo susjede demone koji su stalno zvali policiju i socijalnu službu te su nam i po dva puta dnevno dolazili na vrata”, dodaje.

Dječaka su, tvrdi, liječili prirodnim putem, kapima od biljaka i voćnim sokovima isprobavajući sve, vezano uz liječenje karcinoma, što je u posljednjih 100 godina, kako kaže, otkriveno i skriveno  od očiju javnosti. Odveli su ga i u bolnicu u Aviano gdje su im je, tvrdi otac dječaka, dali drugu dijagnozu i rekli da njihov sin boluje od leukemije. U utorak su trebali ići u Zagreb, jer su imali dogovoren termin u Klaićevoj bolnici, no, na žalost, taj dan dječak nije dočekao.

“Kada se limfa počne čistiti, to nezdravo tkivo ulazi u krv. Mi smo očistili limfom, istjerali ga u krv, a iz krvi u jetra i slezenu i tu je došlo do  zgrušavanja krvi i šoka djeteta te je trebao primiti infuziju i transfuziju. Ja doma imam infuziju, no kako smo bili u Gorsko kotaru, odlučili smo zvati Hitnu pomoć. Odvezli su ga na Kantridu gdje su nam, u prisutnosti trojice policajaca, uzeli sina. Uz psovke i uvrede, liječnik je iščupao dijete majci iz ruku. Bilo je oko 1 i 30 ujutro, a već u 2 sata i 56 minuta su nam rekli da je naš sin preminuo. Na njegovu mrtvom tijelu uspio sam izbrojati 12 uboda i neću se smiriti dok ne otkrijem što su mu sve ubrizgali”, kaže otac dječaka dodajući da će tužiti KBC Kantrida i sve odgovorne koji su primili i liječili dječaka.

Policija: Postupak je tajan

Na upit o tragičnom slučaju, Indexu je odgovoreno kako PU primorsko-goranska ne može dati komentar zbog propisane tajnosti postupka, s obzirom da se radi o maloljetnoj osobi.

“Nastavno na upit obavještavamo da se u svim događajima vezanim uz maloljetne osobe primjenjuju odredbe Zakona o sudovima za mladež, kojim je propisana tajnost postupka”, kazali su nam iz Ureda načelnika Policijske uprave.

KBC Rijeka bez komentara

Iz KBC-a Rijeka su nam poručili kako nisu u mogućnosti -dati komentar.

“Navedeni predmet  je pod nadležnošću Županijskog  državnog odvjetništva pa isti ne smijemo i ne možemo komentirati”, rekao je za Index Goran Palčevski, predstojnik Klinike za pedijatriju
KBC-a Rijeka.

Ipak, Index je uspio doći do kronologije postupanja Centra za socijalnu skrb Krk u slučaju B. G. Kompletnu kronologiju u nastavku prenosimo u cijelosti.

Kronologija postupanja Centra za socijalnu skrb

“Po zaprimanju obavijesti KBC Rijeka dana 10.08.2015. o odluci roditelja H. G. iz Omišlja i V. B. iz Kostrene, da dijete I. B. G. kojem je dijagnosticiran Non – Hodgkin limfom, protivno mišljenju i preporuci liječnika odvedu iz bolnice, Centar je žurno poduzeo niz mjera za zaštitu prava i  dobrobiti djeteta:

– dana 11.08.2015. izvršen je terenski izvid u Omišlju gdje je majka upoznata sa odredbama Obiteljskog zakona o pravima djeteta na skrb za zdravlje i život, i uz njih vezane dužnosti roditelja, te joj je izrečena mjera iz čl. 109. ObZ-a upozorenje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta

– dana 13.08.2015. Centar kod Općinskog suda u Rijeci pokreće postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga, te prijedlog za hitno donošenje privremene mjere kojom bi se dijete do okončanja navedenog postupka povjerilo na čuvanje i odgoj Dječjem domu „I.B. Mažuranić“ u Lovranu

– dana 13.08.2015. Centar je Policijskoj postaji Krk podnio kaznenu prijavu protiv roditelja djeteta

– dana 14.08.2015. Centar Općinskom sudu u Rijeci upućuje prijedlog za lišenje prava na roditeljsku skrb. Sudu dat prijedlog da se hitno odredi privremena mjera kojom bi se skrbnica za poseban slučaj ovlastila da u ime i za korist djeteta donese odluku o dozvoli liječenja u za to odgovarajućoj medicinskoj ustanovi

– dana 24.08.2015. održana ročišta u Stalnoj službi Delnice i Opatija kada sud roditeljima nalaže da  uroku 15 dana (do 07.09.2015.) dostave dokaze da je realizirano daljnje liječenje i dijagnostička obrada u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, budući su  roditelji sudu priložili dokaz da za 01.09.2015. imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu, Italija

– dana 03.09.2015. Centar je zaprimio dopis KBC Rijeka u kojem nas obavještavaju da su obaviješteni iz Klinike u Avianu da je otac doveo dijete 01.09.2015. na pregled, ali je odbio tamo nastavak liječenja

– Isti tren Centar sudovima u Delnice i Opatiju dostavlja podnesak kojim se traži da se odmah donesu odluke bez obzira što nije istekao rok dat roditeljima.

Odvjetnik Špiljak: Briga o zdravlju djeteta je dužnost roditelja

Zanimalo nas je i može li roditelj i kada odbiti liječenje djeteta. Vedran Špiljak, iz odvjetničkog ureda Dafinke Večerine rekao nam je sljedeće :

“U Obiteljskom zakonu nije sve precizno regulirano s obzirom na životne situacije koje se mogu dogoditi, no prema Zakonu svaki je roditelj, u okviru sadržaja svoje skrbi, dužan , između ostalog, brinuti i o zdravlju svog djeteta. Dakle briga o zdravlju djeteta nije pravo nego dužnost svakog roditelja. Prema odredbama koje se odnose na roditeljsku skrb u sadržaj roditeljske skrbi prije svega spada apsolutna briga za zdravlje djece tako da roditelj ne bi smio, u skladu s dužnostima iz Obiteljskog zakona, poduzimati nešto što je na štetu njegova djeteta, a to je u ovom slučaju odbijanje liječenja.

Međutim, ako tumačimo strogo zakonski svaki roditelj sam ocjenjuje što želi, a što ne, no tada bi liječnici trebali obavijestiti nadležni Centar za socijalnu skrb koji bi potom trebao, po hitnom postupku, inicirati postupak oduzimanja roditeljske skrbi i postavljanja skrbnika. Ti postupci, prema Zakonu, imaju hitnost i sud bi mogao teoretski, u roku od 24 sata, donijeti privremenu mjeru, ukoliko bi Centar za socijalnu skrb to predložio. U situaciji gdje se radi o ozbiljnoj opasnosti za zdravlje djeteta, smatram da bi se takva odluka koja nekome omogućava liječenje mogla donijeti, što je svakako bolje nego čekati s postupkom i dovoditi nečiji život u opasnost”, kazao je Špiljak za Index.

Paral: U ovakvim slučajevima službena medicina nema alternativu

Zagrebački liječnik dr. Zdenko Paral, ginekolog s postdiplomskim iz onkologije, i sam je obolio od agresivnog, non-Hodgkinsovog limfoma, no uz pomoć kemoterapija, na koje je krenuo odmah nakon uspostavljene dijagnoze, uspio je pobijediti bolest koja je već bila u četvrtom stadiju,.

“Svako ima pravo odbiti terapiju no kada je riječ o ovako ozbiljnim dijagnozama, službena medicina nema alternativu. Ja sam s kemoterapijama krenuo odmah, prije četiri i pol godine išao sam na  devet ciklusa, iza kojih je slijedilo zračenje, a potom sam nakon dvije godine ponovno išao na tri ciklusa kemoterapije te još šest ciklusa prije transplantacije matičnih stanica. Zahvaljujući pravovremenom liječenju, živ sam i radim u svojoj ordinaciji. Kod djece su šanse za izlječenje non-Hodgkinsovog limfoma još daleko veće, ukoliko se odmah krene s pravim liječenjem, a to svakako nisu čajevi, trave, sokovi i bioenergija”, zaključuje dr. Zdenko Paral za Index.

Index.hr