Povežite se s nama

Vijesti

Dogovoren treći paket mjera, samo četiri djelatnosti primit će za radnike po 4.000 kn u lipnju

Objavljeno

na
U utorak poslijepodne održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća. Naravno, glavna tema bila je gospodarska kriza izazvana epidemijom.  Na sjednici je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović predstavio treći paket mjera za očuvanje radnih mjesta, javlja HRT.

Ovu sjednicu GSV-a sazvao je upravo ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, a upravo kako bi predstavio mjere socijalnim partnerima.

Dva i pol sata trajao je sastanak predstavnika Vlade, poslodavaca i sindikata, izvijestila je u središnjem Dnevniku naša reporterka Silvana Skojačić.

Kaže da se najviše govorilo o mjeri pomoći od četiri tisuće kuna te o kriterijima za tu mjeru. Došlo je do promjena.
– Kada govorimo o lipnju, ova će se mjera odnositi na četiri djelatnosti. Ugostiteljstvo, turizam, event industrija te putnički prijevoz. Sve tvrtke iz toga će sektora morati dokazati da im je promet u svibnju ove godine 50% manji nego u svibnju 2019. godine. To je velika promjena. Kada govorimo o velikim i srednjim tvrtkama ako se oni odluče da će isplatiti dividendu ili dobit, oni ne bi imali pravo na ovu mjeru u svibnju i u lipnju.

Raspravljalo se i o mogućem skraćivanju vremena, a što se priprema na razini EU-a. Tu bi i Hrvatska mogla dobiti sredstva kako bi se projekt mogao realizirati, no detaljnije će se o ovome govoriti u lipnju.

– U potpunosti smo u suglasnosti da za lipanj i nadalje mora se iznaći mjera kako pomoći konkretno pojedinom poslodavcu ili trgovačkom društvu, neovisno o tome nalazi se u četiri pogođena sektora, kaže dopredsjednik GSV-a i predsjednik SSSSH Mladen Novosel.

– Ako drugi sektori ne mogu dokazati pad poslovne aktivnosti, prema njima treba ići s drugim mjerama, zato smo otvorili raspravu po pitanju skraćenog radnog vremena, istaknuo je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

– Odavno nismo postigli ovakvu razinu suglasnosti kao danas, izjavio je predsjednik GSV-a i predstavnik HUP-a Ivan Mišetić.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Medvjedići u Rijeci

Fiuman Plus

Facebook

Instagram