Povežite se s nama

Vijesti

Domu zdravlja PGŽ predan mobilni mamograf vrijedan 332 tisuće eura

Objavljeno

na
Župan Zlatko Komadina predao je ključeve novog, ujedno i prvog mobilnog mamografa, vrijednog gotovo 332 tisuće eura, ravnateljici Doma zdravlja PGŽ Emini Grgurević Dujmić.

Vozilo u potpunosti uređeno za prijem i mamografsko snimanje, opremljeno najsuvremenijim digitalnim uređajem za mamografiju MAMMOMAT Revelation tvrtke Siemens Healthineers povećat će dostupnost ove zdravstvene usluge na području cijele županije, posebice u Gorskom kotaru i na otocima.

Prostor u kojem je smješten mamograf veličine je gotovo 14 m2 s adekvatnom zaštitom od RTG zračenja čime će pacijenticama biti u potpunosti osiguran komfor.

„Preventivni pregledi dojki „rođeni“ su u našoj županiji, a taj je projekt kasnije prerastao u nacionalni program”, podsjetio je župan Zlatko Komadina te dodao da današnji čin ima i svojevrsnu simboliku jer je upravo sadašnja ravnateljica Doma zdravlja PGŽ vodila taj preventivni zdravstveni projekt. Župan je također naglasio kako će ovaj mobilni mamograf unaprijediti dostupnost pregleda te osigurati bolju skrb za zdravlje žena.

Ravnateljica Grgurević Dujmić dodala je da se ovom investicijom ostvaruje slogan „mamograf ženi, a ne žena mamografu“ te izrazila uvjerenje da će se sigurno povećati odaziv žena, jer im praktički mamograf dolazi na kućni prag. Također, pružanje zdravstvene usluge u ovakvom tipu vozila utječe i na rješavanje problema dostupnosti liječnika u udaljenim područjima poput Gorskog kotara i otoka, kao i kadrovski deficit zdravstvenih djelatnika. Radiolozi Doma zdravlja PGŽ godišnje u prosjeku obrade više od 8.300 mamografskih pregleda te će s mobilnim mamografom taj broj biti još i veći.

Trenutno se određuju gradovi i općine, odnosno rute kojima će vozilo prometovati. Naručivanje na pregled bit će moguće putem besplatnog telefona za Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke 0800 200 041, gdje će pacijentice dobiti i informaciju o lokalitetu na kojem će se pružiti usluga.

Koliko je mamografija bitna za zdravlje žena govori i činjenica da se ovim rendgenskim pregledom dojki mogu otkriti promjene koje su premale da bi se mogle otkriti dodirom, odnosno palpacijom. Smatra se da je tim pregledom moguće pronaći promjene i do dvije godine ranije nego što se one mogu utvrditi kliničkim pregledom.

Primopredaji ključeva mamografa prisustvovali su i zamjenica župana Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, koji je pozvao sugrađanke da se odazivaju na preventivne preglede, zatim pročelnica UO za zdravstvo Vesna Čavar, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Rijeka Snježana Juričić, predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, predstojnica Klinike za tumore KBC-a Rijeka Ivana Mikolašević, predsjednica Lige protiv raka PGŽ Ira Pavlović Ružić te članice Udruga Nada i Srce za nju.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

28.02.2024.
Obavještavamo korisnike kako će prodajno mjesto Rijeka plusa (Jelačićev trg 3) dana 02.i 04.03.2024. godine iznimno raditi od 6:30 do 13 sati. Korisnici parkirne karte mogu jednostavno i brzo produljivati internet bankarstvom.

Fiuman Plus

Društvene mreže