Povežite se s nama

Vijesti

Donacijom Lions cluba Sušak opremljena soba za senzornu integraciju u Centru za autizam

Objavljeno

na
Donacijom Lions cluba Sušak opremljena je Snoezelen soba, odnosno soba za senzornu integraciju, u Centru za autizam Rijeka.

Ukupna vrijednost projekta sa uključenim PDV-om iznosi 21.726,76 USD. LC Sušak prijavio je projekt LCIF, dobrotvornoj fondaciji Lions pokreta, od koje je dobiven grant u visini od  17.073 USD, dok je preostali dio osiguran je uz pomoć partnera u projektu gradova Rijeke, Bakra i Primorsko-goranske županije. Projekt opremanje sobe za senzornu integraciju započeo je za vrijeme mandata guvernera Aleka Konića.

Korisnici Sneozelen sobe bit će učenici Centra za autizam Rijeka i učenici s poremećajem iz spektra autizma koji su polaznici redovnih osnovnih škola i predškolskih ustanova, a u Centar dolaze na rehabilitacijsku podršku.

Svečanosti simboličnog otvaranja sobe za senzornu integraciju prisustvovali su predstavnici Lions cluba Sušak, dok je u ime Grada Rijeke svečanosti je prisustvovala Marija Japundža Broznić iz Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade.

Snozelen ili kontrolirano multisenzorno okruženje terapija je za osobe s poremećajem iz spektra autizma ili poteškoćama u razvoju. Provodi se  uvođenjem osobe u umirujuće i stimulativno okruženje koje se sastoji  od raznih svjetlosnih efekata, boja, zvukova, glazbe, mirisa.

Snozelen je nastao iz razmišljanja da osobe s poremećajem iz spektra  autizma imaju oskudnu mogućnost sređivanja i razumijevanja podražaja iz okoline, pa su izloženi kaotičnim i stresnim situacijama – preopterećeni su.

Snozelen se koristi u svrhu relaksacije, otklanjanja nepoželjnih oblika ponašanja,  agresivnog ili autoagresivnog, perceptivne stimulacije i integracije te kao dodatna pomoćna didaktička metoda učenja.

Korisnici uključeni u snozelen tretmane daju bolje rezultate u postizanju ciljeva određenih individualnim planom i programom, kao i pozitivne promjene u ponašanju i socijalnoj interakciji.

Grad Rijeka, kao osnivač Centra za autizam, kontinuirano ulaže u održavanje i opremanje prostora ustanove, a značajna sredstva odnose se i na obrazovni nadstandard. Od prošle školske godine u Centru se uz osiguravanje podrške pomoćnika u nastavi, financira i dodatni edukacijski rehabilitator za rad s učenicima iz autističnog spektra, koji su integrirani u redovan sustav.

Centar za autizam kao renomirana ustanova u području školovanja učenika iz spektra zapošljava niz stručnjaka koji nesebično dijele svoja iskustva, znanja i praksu radeći u mobilnim timovima, pružajući podršku djeci u predškolskom sustavu, učenicima u redovnim školama kao i učiteljima, stručnim suradnicima i pomoćnicima u nastavi kroz edukacije, obilaske i individualne susrete po potrebi.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Rijeka Plus obavijesti

09.01.2024.
Obavještavamo javnost o radovima na sanacija nogostupa, rubnjaka i parkirališta u Ulici Miroslava Krleže (od kućnog broja 16 do kućnog broja 20). Početak radova je dana 10. siječnja 2024. g., a planirano trajanje radova je do dana 19. siječnja 2024. g. Ovim putem molimo stanare da vozila ne parkiraju na navedenom dijelu lokacije, a ostale sudionike u prometu na povećan oprez.

Fiuman Plus

Društvene mreže