Povežite se s nama

Primorsko-goranska županija, kao i ostale samouprave, slavi srebrni pir, 25. obljetnicu, i to je prilika za retrospektivu, a svakome od nas je najbolja potvrda, potvrda građana na izborima. Neki od nas su tu dugo, primjerice ja 17 godina, ali nisam se umorio i kao i drugi kolege, predano radim. A pritom je Županija u ovih 25 godina puno radila ne samo na svom razvoju, nego je solidarno pomagala mnogima, pa tako i svakoj od 36 lokalnih jedinica u svom sastavu, izjavio je župan Zlatko Komadina otvarajući tradicionalni susret s načelnicima i gradonačelnicima, koji se ovoga puta održava u Cresu.

Poručio je da će Županija nastaviti inzistirati na promjeni zakona koji sada, nažalost, ograničavaju razvoj i najrazvijenijim županijama, poput PGŽ ili Istre, zapravo otežavaju pristup europskim sredstvima.

“Mi ne možemo do EU sredstava kao drugi u Hrvatskoj jer smo “prerazvijeni”, to treba mijenjati, rekao je Komadina. Ipak, rekao je, pomaci su vidljivi u baš svim općinama i gradovima: “Bilo je onih koji su imali crne misli o tome da će županije potrajati samo par godina, ali evo prevarili su se. Svi radimo i rastemo” rekao je.

Susret je iskorišten i za predstavljanje novog izdanja, Monografije PGŽ 1993-2018. koju kao glavna urednica potpisuje voditeljica kabineta župana Ermina Duraj, a čiji je prvi primjerak uručen najdugovječnijem gradonačelniku u PGŽ, Dariju Vasiliću iz Krka.

“Godine 1993. bio sam najmlađi gradonačelnik u Hrvatskoj sa svojih 27 godina, a danas sam najdugovječniji, sa 25 godina rada. Svi vi znate da je to rad bez radnog vremena, uz puno dobre volje na korist građana, tvrtki i udruga. Možda sam subjektivan, ali u 25 godina puno smo postigli, ne samo u Gradu Krku, nego i na cijelom otoku, gdje svi zajedno radimo i imamo odlične rezultate. U samom Krku nezaposlenosti nema, imamo rast prirodnog prirasta stanovništva i mislim da se razvoj vidi”, rekao je Vasilić.

Najviše rasprave izazvao je Zakon o zaštiti životinja, jer se pokazalo da općine imaju puno problema ne samo s divljači, nego i ovcama, boškarinima i psima bez nadzora, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede govorili su i o zakonskim odredbama koje će ubuduće upravljanje poljoprivrednim zemljištem vratiti s državne na lokalnu razinu.

Drugog dana delegacije Grada Cresa i Primorsko-goranske županije kod Spomenika palim borcima u Cresu položili su vijence povodom obilježavanja Dana oslobođenja otoka Cresa.

U radnom dijelu Susreta Damir Zagoršćak prezentirao je novosti u Zakonu o zaštiti osobnih podataka a pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze Nada Milošević prezentirala je WebGis pomorskog dobra Primorsko-goranske županije.

Na kraju dana sudionici su posjetili Centar za posjetitelje Beli.