Povežite se s nama

Žičara koja će povezati Liburniju s Učkom projekt je koji već dugi niz godina “tapka u mraku”, radi se o prilično velikoj investiciji od približno 150 milijuna kuna i očito je kako lokalna zajednica to ne može financirati.

Koncem ovog ljeta odlučila se uključiti i država, Agencija za investicija i konkurentnost Republike Hrvatske svoj opširni katalog investicijskih projekata nadopunila je s nekoliko ponuda, a među njima se našla i spomenuta žičara koja bi trebala povezati Medveju s Učkom.

Planirani projekt izgradnje žičare Učka, koji će povezati obalu gotovo s vrhom Učke (trasa Medveja – Vojak) nastavak je dosadašnjih napora na dizanju kvalitete i ponude usluga turistički najrazvijenijih područja Hrvatske s vrlo dugom tradicijom (Primorsko-goranske i Istarske županije), koji bi uz produljenje sezone trebali doprinijeti atraktivnosti šire regije, jer u blizini nema usporedivih sadržaja. Jedinstvena strateška pozicija lokacije projektu žičare osigurava potencijal svjetske atrakcije.

Učka je turističko odredište s organiziranim brojnim rekreativnim i sportskim aktivnostima (planinarenje, brdski biciklizam, slobodno penjanje i paraglajding), a održavaju se i mnoga međunarodna sportska natjecanja. Turističku ponudu čini također veliki broj i hotela i ugostiteljskih objekata širokog raspona kategorizacije, od koji su neki smješteni u neposrednoj blizini Parka prirode Učka (Istri i Kvarneru), navodi se u katalogu AIK-a te nastavljaju:

Žičara Učka je strateški projekt Primorsko-goranske županije i kao takav uvršten u prostorne planove. Za njegovu provedbu osnovano je trgovačko društvo Žičara Učka d.o.o., a osnivači Društva su Primorsko-goranska i Istarska županija, Gradovi Rijeka, Opatija i Kastav, Općine Lovran, Matulji, Mošćenička Draga i Omišalj te zičke i pravne osobe – vlasnici dijela zemljišta planiranog projekta.

Ishođena je Lokacijska dozvola te brojne suglasnosti. Izrađen je također Idejni projekt za pristupnu cestu, zatim Predinvesticijska studija i Studija izvodivosti, Elaborati usklađenosti trase, Studija utjecaja na okoliš i stručne analize kritičnih točaka žičare, a u pripremi je raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta za građevinsku dozvolu. Istodobno je u tijeku rješavanje imovinsko-pravnih odnosa nad zemljištem.

Procijenjena vrijednost projekta je 20 milijuna eura, od čega je samo za građenje žičare predviđeno približno 12 milijuna eura te se ističe kako se traži strateški partner. Hoće li ovo možda pomaknuti projekt s mrtve točke, preostaje nam za vidjeti u nadolazećem razdoblju.