Povežite se s nama

Vijesti

Državni inspektorat poslao upozorenje proizvođačima i prodavačima pamučnih maski

Objavljeno

na

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se na tržištu oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, izvijestio je u subotu Državni inspektorat nakon što je zaprimo brojne upite vezane za te proizvode i njihovu cijenu.

Ti proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne mogu primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju. One moraju nositi oznaku sukladnosti CE te posjedovati EU izjavu o sukladnosti.

Pamučne perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite pa se na tržištu ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, ističe Inspektorat.

Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“ kao „zaštitne pamučne maske“, njemu će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz Zakona o zaštiti potrošača  te će se  poduzeti prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača, stoji u priopćenju Državnog inspektorata, javlja Hina.

Marketing
Marketing
Marketing
Marketing

Facebook video

Klapa Intrade u Opatiji

Fiuman Plus

Facebook

Instagram